آغاز معادلۀ موشک‌هایِ دور بُرد دریمن؛ هیچ نقطه‌ای درعربستان امن نیست | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

آغاز معادلۀ موشک‌هایِ دور بُرد دریمن؛ هیچ نقطه‌ای درعربستان امن نیست

عملیاتِ منحصر به فرد نیروهایِ مقاومت یمن باعثِ حیرت و وحشتِ متجاوزان شده است

دو عملیاتِ گسترده و منحصر به فردِ نیروهایِ مقاومت یمن علیه متجاوزان و مزدوران طیِ روز پنج‌شنبه (11 مرداد 1398) باعث شده تا کشورهایِ متجاوز نتوانند از شوکِ این عملیات خارج شوند. یگان موشکیِ ارتش و کمیته‌هایِ مردمی یمن روز پنج‌شنبه با یک فروند موشکِ بالستیک دوربرد؛ و برای اولین بار یک هدفِ نظامی را در دورترینِ نقطۀ منطقۀ شرقی عربستان یعنی شهر الدمام درهم کوبید. شهر الدمام آخرین نقطه در شرق عربستان و در کرانه‌هایِ خلیج فارس قرار دارد و مرکزِ تجمع شرکت‌هایِ اقتصادی به شمار می‌رود، همچنین غول نفتی عربستان موسوم به آرامکو، مقر اصلیِ صادرات نفت خود را در این منطقه قرار داده است.

در عملیاتِ دیگرِ نیروهای مقاومت یمن رژۀ نظامیِ عناصر وابسته به دولت مستعفی یمن در عدن هدف قرار گرفت. منابعِ یمنی از کشته شدن ۴۱ نفر در عملیاتِ نیروهای ارتش یمن و انصارالله، به مراسمِ رژۀ نظامیِ شبه‎نظامیانِ دولت مستعفی یمن در شهر عدن خبر دادند.

این عملیاتِ نیروهای یمنی علیه شبه‌نظامیان مستقر در پادگان «الجلا» واقع در منطقۀ «البریقه» شهر عدن و در حینِ برگزاریِ مراسم رژۀ نظامیِ نیروهایِ دولت مستعفی صورت گرفت. نیروهایِ نظامی‌ای که در جریانِ رژه هدف قرار گرفتند، خود را برای انجامِ عملیات علیه دو استان «تعز» و «ضالع» آماده می‌کردند.

شبکۀ المیادین دربارۀ تلفاتِ ناشی از این عملیاتِ مشترکِ یگان‌هایِ پهپادی و موشکیِ یمن که با پهپادِ انتحاریِ قاصف و یک فروند موشکِ بالستیک میان‎بُرد صورت گرفته، گزارش داد که در این حمله ۴۱ نفر، از جمله یک فرماندۀ ارشد، کشته شده‌اند.

در همین خصوص «ضیف الله الشامی»، وزیر اطلاع‌رسانیِ دولت نجات ملی یمن در صنعا اعلام کرد که دشمن علیه ما وارد جنگی شد که اکنون همۀ ابزارهای خود را از دست داده است.

وی تأکید کرد: «آمریکا به دنبال به فرسایش کشیدنِ همۀ توان عربستان و ویران کردن یمن است تا بتواند بر منطقه مسلّط شود.»

الشامی همچنین گفت: «اکنون مرحلۀ دوم پاسخ به متجاوزان را آغاز کردیم و در صورتی که تجاوزگری‌ها ادمه یابد، مرحلۀ سوم هم آغاز خواهد شد.»

این ۲ عملیاتِ موشکی و پهپادیِ منحصر به فرد یمنی‌ها در حالی صورت می‌گیرد که کشورهایِ همسو با عربستان و امارات این عملیات را محکوم کردند. رسانه‌هایِ وابسته به آن‌ها نیز با پوششِ مغرضانۀ این عملیات سعی کردند در راستایِ جنگ روانی علیه نیروهایِ مقاومت یمن حرکت کنند.

عملیات منحصر به فردِ نیروهایِ یمنی که طی یک روز و به فاصلۀ تنها چند ساعت از یکدیگر صورت گرفت این پیام را برای کشورهایِ متجاوز به ویژه عربستان دارد که قدرتِ نظامی نیروهای یمن روز به روز پیشرفت کرده و اکنون با شلیکِ موشک‌هایِ بالستیک می‌توانند حتی دورترین نقطه در شرق این کشور را هدف قرار دهند.

نیروهای یمنی همچنین با حملۀ پهپادی به رژۀ شبه نظامیانِ مزدورِ دولت مستعفی یمن، به آنها نشان دادند که همواره هوشیار بوده و می‌توانند حتی یک رژۀ نظامی را در منطقۀ تحت کنترل این شبه نظامیان در هم بکوبند.

نکتۀ قابل توجه آنکه این شبه نظامیان خود را برایِ انجام یک عملیاتِ نظامی علیه نیروهای مقاومت یمن آماده می‌کردند اما با عملیاتِ قابل توجه این نیروها، به اصطلاح آمادگیِ نظامی آن‌ها در نطفه خفه شد.

این عملیات نشان داد که شبه نظامیان وابسته به ائتلافِ متجاوز سعودی تنها به دنبالِ شویِ تبلیغاتی و رسانه‌ای برای عرض اندام هستند و در واقع هیچ آمادگیِ نظامی برای مقابله با نیروهایِ مقاومت یمن و انصارالله ندارند.

بسیاری از مسئولانِ نظامی دولت مستعفی یمن با ابراز نگرانی و وحشت نسبت به هدف قرار گرفتنِ پادگان الجلاء در عدن اعلام کردند که فکر می‌کردند این پادگان در شرایطِ دفاعیِ امنی قرار دارد.

نیروهایِ مقاومت یمن پیشتر نیز پادگان «العند» در عدن را هدف قرار داده بودند و در جریانِ این عملیات یکی از فرماندهانِ نظامیِ برجستۀ نیروهای متجاوز به هلاکت رسیده بود. مقامات نظامیِ دولت مستعفی

یمن نسبت به اینکه پهپادها و موشک‌های یمنی به راحتی خود را به پادگان‌هایِ جنوبی می‌رسانند ابراز شگفتی و حیرت کرده‌اند.

شدت گرفتنِ عملیاتِ نیروهای مقاومت یمن علیه مواضعِ متجاوزان در حالی صورت می‌گیرد که از سوی دیگر اختلافاتِ داخلی میان عربستان و امارات بر سر پروندۀ یمن تشدید شده است. متجاوزان با دیدن این پیشروی‌هایِ نظامی از سویِ نیروهایِ مقاومت یمن و هدف قرار گرفتنِ مواضعِ مهم خود توسط آنها بیش از پیش به اشتباه بودنِ محاسباتِ نظامی خود در یمن پی برده‌اند.

در این میان امارات که روندِ خارج کردن نظامیان خود را از یمن آغاز کرده، به اختلافاتِ جدی با عربستان رسیده است. در همین راستا «علی القحوم»، عضوِ دفترِ سیاسی جنبش انصارالله یمن در گفت و گو با شبکۀ المیادین تأکید کرد که اردوگاهِ متجاوزان در یمن در حالتی از اختلاف و از هم گسستگی قرار گرفته است. وی خاطر نشان کرد که دشمن مرحلۀ بازنگری در محاسباتِ خود را آغاز کرده و اختلافِ سعودی و اماراتی آشکار شده است.

پیام مهمِ این عملیات این است که نیروهایِ یمنی می‌توانند شهر دمام که در فاصلۀ بیش از هزار کیلومتری یمن قرار دارد را با موشک هدف قرار دهند و اینک معادلۀ موشک‌های دور برد در یک پهنۀ جغرافیاییِ گسترده آغاز شده است.

این معادله بعد از معادلۀ فرودگاه‌ها مطرح می‌شود. صنعاء می‌تواند عملیاتِ نظامی خود را گسترده‌تر کرده و آن را واردِ منطقۀ شرقی و پایتختِ عربستان و در کل، تمامِ اهدافِ حیاتی این کشور کند. عربستان در نهایت مجبور می‌شود مانند هم پیمانِ اماراتیِ خود دست به بازنگری در حساب و کتاب‌هایِ خود در یمن به صورت ویژه و در منطقۀ خلیج‌فارس به صورت کلی بزند؛ البته قاعدتاً این بازنگری، در سیاست‌هایِ ضد ایرانیِ عربستان در منطقه نیز صورت خواهد گرفت.

در هر صورت باید گفت که هر چقدر زمان به جلو پیش برود دایره و نوعِ عملیاتِ نیروهایِ یمنی گسترده‌تر و با کیفیت‌تر شده و مناطقی را در امارات و عربستان در بر می‌گیرد که بی‌سابقه بوده است.

بنابراین ریاض و ابوظبی باید بدانند که زمان در خصوصِ جنگ یمن به نفعِ نیروهای مقاومت به پیش می‌رود و گرچه طولانی‌تر شدنِ این جنگ باعثِ برجای ماندنِ قربانیان بیشتر در یمن خواهد بود اما عربستان و امارات نیز از پیامدهایِ خطرناک آن در امان نخواهند ماند.

توضیح:

«گزارشات و تحلیل­های راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیل­های راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاه­ها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمی­باشد.»

منبع تحلیل: خبرگزاری مهر

آغاز معادلۀ موشک‌هایِ دور بُرد دریمن؛ هیچ نقطه‌ای درعربستان امن نیست