استقبالِ سردِ کشورهای غربی و عربی از پیشنهاد ترامپ | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

استقبالِ سردِ کشورهای غربی و عربی از پیشنهاد ترامپ

استقبالِ سردِ کشورهایِ غربی و عربی از پیشنهادِ ترامپ برای تشکیلِ ائتلافِ دریایی در منطقۀ خلیج فارس نشان از فهمِ جدید آن‌ها از واقعیت‌هایِ موجود در خاورمیانه دارد

درخواستِ آمریکا برای تشکیلِ یک ائتلافِ دریایی در منطقۀ خلیج‌فارس به بهانۀ اسکورت کشتی‌ها در این منطقه و محافظت از امنیتِ خلیج فارس تاکنون با استقبالِ سردِ نه تنها هم پیمانانِ اروپاییِ این کشور بلکه هم پیمانانِ عربِ خود نیز رو به رو شده است.

در وهلۀ نخست آلمان از مخالفتِ خود با پیوستن به این ائتلاف خبر داد. بعد از آن دولتِ ژاپن اعلام کرد که در این ائتلاف مشارکت نخواهد داشت. اسپانیا هم پس از آلمان و ژاپن درخواستِ آمریکا برای مشارکت در ائتلافِ دریایی را رد کرد.

منابعِ دیپلماتیک در دولتی اسپانیا اعلام کردند که مادرید در حمایت از آلمان، هرگونه همراهی در طرحِ ائتلافِ دریایی به سرکردگیِ آمریکا در تنگه هرمز به بهانۀ واهیِ اسکورت کشتی‌هایِ تجاری و نفت‌کش‌ها را رد کرده است. «ریچارد گرنل» سفیر آمریکا در برلین چندی پیش گفته بود که واشنگتن از آلمان، فرانسه و انگلستان خواسته به ائتلافِ مورد نظرِ کشورش برای حضورِ نظامی در تنگه هرمز و خلیج فارس بپیوندند؛ درخواستی که فوراً با پاسخِ سرد آلمان‌ها مواجه شده بود.

جمهوری اسلامی ایران نیز اعلام کرده است که این ائتلاف سرانجامی نخواهد داشت. سردار سرتیپ پاسدار «جوانی» معاونِ سیاسیِ سپاه پاسداران تأکید کرده است: «ایجادِ ائتلافِ آمریکایی در خلیج‌فارس ناکام خواهد ماند. دشمن باید بداند نمی‌تواند کاری انجام دهد؛ همان‌طور که ائتلاف‌هایِ گذشته‌اش ناکام مانده، قطعاً این ائتلاف هم روی آب است و شکل نمی‌گیرد.»

در این میان روسیه نیز با انتقاد از تشکیلِ این ائتلاف اعلام کرده که هدفِ ترامپ از تشکیلِ ائتلافِ دریایی در منطقۀ خلیج فارس کشاندنِ منطقه به یک جنگ و تنش و درگیری است.

«دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا قصد دارد با تشکیلِ این ائتلافِ دریایی به بهانه‌های واهی در منطقۀ خلیج‌فارس مجدداً دلارهای نفتیِ کشورهای عربیِ این حوزه را به جیب بزند چرا که وی همواره این سخن معروفِ خود را مبنی بر اینکه آمریکا از امروز به بعد دیگر حمایتِ مجانی از هیچ کشوری به عمل نمی‌آورد و کشورهایِ عربی باید هزینۀ حمایت خود را بپردازند بر زبان می‌راند.

یکی از اهدافِ طرح‌هایِ گاه و بیگاهِ آمریکا برای منطقه و نسخه پیچیدن‌هایِ بی دلیلِ وی برای غرب آسیا، دوشیدنِ کشورهایِ عربی از جمله عربستان و کشیدنِ دلارهایِ نفتی از این کشور است. طرحِ ائتلاف دریاییِ آمریکا در منطقۀ خلیج فارس تاکنون تنها با استقبالِ انگلیس و هم پیمانِ نزدیکِ وی یعنی «بوریس جانسون» رو به رو شده است؛ البته بوریس جانسون در واقع به ترامپِ انگلیس معروف شده چرا که به شدت دنباله‌روِ افکار تندرویانۀ وی است.

بر کسی پوشیده نیست که مسئولیتِ تأمینِ امنیت هر منطقه از جهان به عهدۀ کشورهای حوزۀ آن منطقه است؛ بدیهی است که کشورهایِ حوزۀ خلیج‌فارس مسئولِ تأمین امنیت این منطقه و تنگه هرمز هستند نه آنکه یک کشور از سرِ دیگرِ جهان به همراهِ هم پیمانان خود ائتلاف تشکیل داده و برایِ ایجاد تنش و جنگ افروزی، خود را به زور واردِ این منطقۀ مهم از جهان کنند.

ترامپ به دنبال آن است تا با مشتنج کردنِ منطقه و در سایۀ شکستِ تمام تلاش‌هایش علیه ایران که با ابزارِ فشار و تحریم صورت گرفته، تهران را مجبور به نشستن بر سرِ میز مذاکره کند. این هیاهویِ جدید رئیس‌جمهورِ آمریکا نیز در همین راستا صورت می‌گیرد.

مقام‌های ایرانی بارها اعلام کرده‌اند که هرگز آغاز کنندۀ جنگ نخواهند بود اما به هیچ عنوان از دفاع از کشور دست نمی‌کشند و پایگاه‌هایِ آمریکا در منطقه پاسخِ دردناکی در برابرِ هر تجاوزی به ایران دریافت خواهند کرد.

در کنارِ استقبالِ سرد هم پیمانان اروپایی آمریکا از تشکیلِ این ائتلاف دریایی باید به بی‌توجهیِ کشورهای عربی و سکوتِ آن‌ها در برابرِ این درخواست آمریکا نیز اشاره کرد.

اعراب به خوبی می‌دانند که تشکیلِ این ائتلافِ دریایی در منطقۀ خلیج فارس هزینۀ هنگفتی بر دوشِ آن‌ها خواهد گذاشت. عربستان و امارات که در حالِ حاضر در جنگِ یمن درگیر بوده و هزینه‌هایِ نظامی بی‌سابقه بر دوشِ این کشورها به دلیلِ گذشت بیش از ۵ سال از تجاوز به یمن تحمیل شده است دیگر یارایِ پرداختِ هزینه‌هایِ جدید برای به اصطلاحِ تأمینِ امنیتِ خلیج فارس را ندارند.

کشورهایِ عربی با رصدِ تحولاتِ منطقه به‌ویژه تحولاتِ اخیر در خلیج فارس، از ساقط شدنِ پهپاد آمریکایی به دستِ نیروهای ایرانی و عدمِ پاسخگویی آمریکا به این اقدام، در کنارِ توقیفِ نفت‌کش انگلیسی که اقدام به نقضِ قوانینِ بین‌المللی در خصوصِ کشتیرانی کرده بود به این نتیجه رسیده‌اند که جمهوری اسلامی  ایران در این منطقه حرف نخست را می‌زند.

اگر آمریکا واقعاً تواناییِ محافظت از امنیتِ منطقه را داشت در ابتدا باید از نظامیان و منافعِ خود در این منطقه حمایت می‌کرد؛ آمریکا بعد از واقعۀ سرنگونیِ پهپاد این کشور به دست نیروهای ایرانی نه تنها هیچ واکنشی نشان نداد بلکه رئیس‌جمهور این کشور اعلام کرد که احتمالاً نیروهای ایرانی اشتباهاً این کار را انجام داده‌اند تا از بارِ روانی افکار عمومی بکاهد. بعدها نیز معلوم شد که ایران قاطعانه به آمریکا هشدار داده که اگر دست به اقدامِ اشتباهی در پاسخ به ساقط شدنِ این پهپاد بزند باید شاهدِ پیامدهایِ ناگواری باشد.

به تمامِ این وقایع، عملیاتِ اخیرِ منحصر به فردِ نیروهای مقاومت یمن در هدف قرار دادنِ دور ترینِ نقطۀ شرقیِ عربستان یعنی شهر «الدمام»، با استفاده از موشک‌هایِ دور برد را نیز باید اضافه کرد.

عربستان به تازگی بعد از ۱۶ سال با میزبانی از نظامیانِ آمریکایی موافقت کرده است؛ اقدامی که گفته می‌شود برای حمایت از عربستان صورت گرفته است. اما اینکه نیروهایِ یمنی یک نقطۀ دست نیافتنی در عربستان را با شلیکِ موشک برایِ اولین بار هدف قرار می‌دهند نشان می‌دهد که حضورِ نظامیان آمریکایی نیز در این کشور کار ساز نیست.

در نهایت باید گفت که کشورهایِ غربی و عربی از بهانۀ تازۀ ترامپ برای حضورِ نظامی در منطقۀ خلیج‌فارس استقبال نکرده‌اند و این بی‌توجهیِ اعراب به پیشنهادِ ترامپ، نشان از فهم و درکِ جدید آن‌ها از واقعیتِ منطقه و قدرتِ گستردۀ ایران برای تأمینِ امنیت خلیج‌فارس و تنگه هرمز دارد. کشورهایِ عربی باید امنیتِ خود و منطقۀ غرب آسیا را در جایی به غیر از آغوشِ آمریکا و کشورهایِ غربی جستجو کنند.

توضیح:

«گزارشات و تحلیل­های راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیل­های راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاه­ها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمی­باشد.»

منبع تحلیل: خبرگزاری مهر

استقبالِ سردِ کشورهای غربی و عربی از پیشنهاد ترامپ