ایران در شرایطِ کنونی چاره‌ای جز کاستن از تعهداتِ هسته‌ایِ خود ندارد | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

ایران در شرایطِ کنونی چاره‌ای جز کاستن از تعهداتِ هسته‌ایِ خود ندارد

«سرگئی ریابکوف»، معاون وزارت امور خارجه روسیه شامگاه چهارشنبه (6 آذر 1398) در خصوصِ کاهش تعهدات جمهوری اسلامی ایران در برجام واکنش نشان داد و گفت: «جمهوری اسلامی ایران در شرایطِ باج خواهی، چاره‌ای جز کاهشِ تعهدات خود در توافق هسته‌ای ندارد.»

معاون وزیر امور خارجه روسیه در ادامه گفت: «روسیه در جلسۀ کمیسیون مشترکِ برنامه جامعِ اقدام مشترک در شهر «وین» پایتخت اتریش در سطحِ معاون شرکت خواهد کرد، اما رویِ نتایج آن حساب باز نمی‌کند.»

ریابکوف به خبرنگاران گفت: «آشکارا باید بگویم که معتقدم برگزاریِ این نشست به این شکل همیشه مورد نیاز است. البته دستورِ کار دشواری داریم و متأسفانه مدتِ زمان طولانی است که شاهدِ بهبود اوضاع نیستیم. متأسفانه از سویِ کشورهای عضو این کمیسیون نیز تلاشِ قابل توجهی را شاهد نیستیم.»

وی پیشتر نیز در واکنش به گامِ چهارم ایران در جهتِ کاهش تعهد به توافق هسته‌ای گفته بود که این گام‌ها قابل بازگشتند و با توجه به تحولاتِ ماه‌های اخیر، تصمیمِ تازۀ ایران برایِ روسیه غافلگیرکننده نبوده است.

وزیر امور خارجه روسیه نیز در واکنش به گامِ چهارم برجامی ایران اعلام کرد که این اقدامِ ایران در تناقض با پیمان «ان.پی.تی[1]» و پروتکلِ الحاقی توافقاتِ پادمانی آژانسِ بین‌المللی انرژی اتمی نبوده است.

دکتر «حسن روحانی»، رئیس‌جمهور کشورمان اخیراً اعلام کرد که تهران در گامِ چهارم کاهشِ تعهد به توافقِ هسته‌ای، قصد دارد سانتریفیوژهایِ نصب‌شده در تأسیساتِ زیرزمینیِ فردو را گازدهی کند. براساس برجام قرار بود این مرکز برایِ تولید رادیو ایزوتوپ‌هایِ پایدار به کار گرفته شود و در آن غنی‌سازی اورانیوم انجام نشود. تصمیمِ تازۀ جمهوری اسلامی ایران ادامۀ روندی است که از اردیبهشت ماه سال جاری (سال 1398) و در پاسخ به خروجِ یکجانبۀ آمریکا از توافق هسته‌ای و عدمِ تحقق وعده‌هایِ کشورهای اروپایی در جبرانِ آثار تحریم‌های آمریکا، آغاز شد.

جمهوری اسلامی ایران در گام‌هایِ پیشین سقف غنایِ اورانیوم و سقف ذخایرِ اورانیومِ غنی‌شده و آب سنگین را لغو کرده و محدودیت‌هایِ مربوط به تحقیق و توسعۀ هسته‌ای را نیز کنار گذاشته است.

منبع خبر: شبکۀ العالم

[1] Non-Proliferation Treaty