برگزاری همایش بین‌المللی «یکجانبه‌گرایی و حقوق بین‌الملل در جهان معاصر: رهیافت‌ها و چالش‌ها» | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

سفرای شرکت‌کننده در همایش بین‌المللی «یکجانبه‌گرایی و حقوق بین‌الملل در جهان معاصر» با برشمردن مصادیق یکجانبه‌گرایی آمریکا، آن را تهدیدی برای امنیت منطقه و جهان برشمردند.

همایش بین‌المللی «یکجانبه‌گرایی و حقوق بین‌الملل در جهان معاصر: رهیافت‌ها و چالش‌ها» روز یکشنبه (15 ادیبهشت 1398) با مشارکت جمعی از دیپلمات‌ها و نخبگان سیاسی داخلی و خارجی و سخنرانی جمعی از سفرا و نمایندگان برخی نمایندگی‌ها‌ی خارجی مقیم تهران، در مرکز همایش‌های بین‌المللی دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزرات امور خارجۀ جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.

این نشست با سخنرانی دکتر «غلامحسین دهقانی» معاون محترم حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه و پیام تصویری آقای «ادریس جزائری» گزارشگر ویژۀ اقدامات یکجانبه زورمدارانۀ شورای حقوق بشر آغاز به‌کار کرد؛ سپس سفیر دولت فلسطین و سفرای کشورهای چین، کوبا، عراق، نیکاراگوئه، روسیه، ونزوئلا و بولیوی و سوریه و همچنین کاردار بولیوی، با ارائۀ سخنرانی، دیدگاه‌ها و نقطه نظرات خود را در خصوص تحریم‌های یکجانبه و تأثیر اقدامات قهرآمیز بر حقوق بشر و حقوق بشر دوستانه، بیان نمودند.

دکتر دهقانی با اشاره به مسئولیت جمعی کشورها در قبال موضوع تحریم‌های یکجانبه و خطیر بودن موضوع، بر قابلیت تسری اقدامات فراسرزمینی به کشورهای مختلف و در نتیجه آن چالش‌های فراگیر اقتصادی و تهدید امنیت و صلح بین‌الملل، تأکید کرد. سپس آقای ادریس جزائری در پیامی که به صورت ویدیویی منتشر شد، با تأکید بر مغایرت تحریم‌های یک‌جانبۀ فراسرزمینی با حقوق بین‌الملل، به‌طور ویژه موضوع تحریم‌های زورمدارانه و فراسرزمینی اعمال‌شده علیه جمهوری اسلامی ایران و همچنین ونزوئلا و کوبا را مورد اشاره قرار داد.

«صالح زواوی» سفیر دولت فلسطین در تهران به عنوان شیخ‌السفرا، یکی از سخنرانان آغازین همایش بود که بر یکجانبه‌گرایی به‌عنوان یک تهدید برای امنیت منطقه و جهان تأکید داشت. سفیر جمهوری خلق چین نیز با اشاره به خروج آمریکا از برجام و شناسایی غیرقانونی حاکمیت جدید بر منطقۀ جولان، آن‌ها را بر خلاف قطعنامه‌های شورای امنیت دانسته و از مصادیق یکجانبه‌گرایی عنوان کرد. سفیر جمهوری کوبا در تهران با اشاره به اینکه از 60 سال پیش کشورش تحت تحریم‌های آمریکاست گفت: «این تحریم‌ها میلیون‌ها دلار به اقتصاد ملی خسارت وارد کرده است و مانع بزرگی بر سر راه پیشرفت کشورش بوده است. وی تأکید کرد که کودکان، معلولان و زنان و سالمندان از آسیب‌پذیرترین اقشار جامعه در جریان تحریم‌های گذشته بوده‌اند. سفیر جمهوری عراق گفت: «جهان بدون حاکمیت قوانین بین‌المللی تاریک و به مثابه جنگل خواهد بود. کشورهایی که مبادرت به اقدامات زورمدارانه می‌نمایند، علاوه بر قوانین بین‌المللی، نظام بین‌الملل را نیز تضعیف می‌کنند.» سفیر جمهوری نیکاراگوئه اشاره داشت: «تحریم‌های یکجانبه اهداف توسعه‌ای دولت‌ها را نشانه می‌گیرد و به‌دنبال ایجاد اختلال در اقتصاد، کار و زندگی جوانان و تودۀ مردم است.» سفیر فدراسیون روسیه با اشاره به مخالف همیشگی دولت روسیه با تحریم‌های یکجانبه به‌ویژه در زمینه‌های اقتصادی گفت: «هدف تحریم‌های یکجانبه مواجهۀ مستقیم با دولت‌هایی است که از دید تحریم‌کنندگان رفتار آن‌ها نامطلوب بوده و به اصطلاح دولت‌های «ناخواسته» لقب می‌گیرند در حالیکه نحوۀ برخورد به تضعیف حقوق بین‌الملل می‌انجامد و نتایج نامعلومی برای صلح و امنیت بین‌الملل در پی دارد.»

سفیر جمهوری بولیواری ونزوئلا تحریم‌های آمریکا و تنگناهای اقتصادی ایجاد شده علیه کشورش طی سال‌های گذشته را با هدف فشار بر روی مردم توصیف کرد و گفت: «با بلوکه کردن طلا و ذخایر ارزی کشور ونزوئلا 40 میلیارد دلار به اقتصاد کشور آسیب وارد شده است و این در حالی است که دولت ایالات متحده خود را خیرخواه مردم و دولت حاکم را منشأ نابسامانی‌های داخلی معرفی می‌کند. دولت ونزوئلا به این دلیل هدف تحریم قرار گرفته است که آزاد و مستقل است و بر مبنای دکترین «سیمون بولیوار» به دنبال حفظ حاکمیت ملی خود است. جنگ اقتصادی آمریکا علیه ما نامتعارف است و نسبت به دسیسه‌های نظامی این دولت نگرانی عمیق داریم.»

سفیر جمهوری عربی سوریه با حساس خواندن وضعیت فعلی منطقه و جهان گفت: «اقدامات قهرآمیز یکجانبه بزرگترین چالش موجود در مناسبات بین‌المللی است اقداماتی که به‌شکل مستقیم مردم یک کشور را هدف قرار می‌دهد و من می‌خواهم و موکداً از اصطلاح «تروریسم اقتصادی» که چندی پیش آقای دکتر ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران مورد اشاره قرار داد، استفاد کنم. بر این باورم که تحریم اقتصادی و اقدامات قهرآمیز آمریکا دنبالۀ پروژۀ تروریسم تکفیری است که چند سالی با ایجاد داعش در منطقه دنبال شد که خوشبختانه با شکست مواجه شد. وی بر شراکت راهبردی اقتصادی برای مقابله با پدیدۀ تحریم اقتصادی، تأکید کرد.»

کاردار دولت بولیوی اظهار داشت: «نتیجه اقدامات زورمدارانۀ بی‌عدالتی و خفقان است و این امر مغایرت مستقیم با روح حقوق بین‌الملل که عبارت از همزیستی مسالمت‌آمیز است، دارد. کودتای 1953 علیه دولت وقت ایران که منابع نفتی را ملی اعلام کرده بود نمونه‌ای از استفاده از استانداردهای دوگانه است که آمریکایی‌ها در خصوص موضوع دموکراسی دنبال می‌کنند. خروج آمریکا از توافقنامۀ پاریس، بی‌اعتنایی این کشور به شورا و مکانیسم‌های حقوق بشری و همچنین شناسایی بیت‌المقدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی همگی مصادیقی از یکجانبه‌گرایی دولتی است که با حمایت از رژیم‌های دیکتاتور اهداف ژئوپولتیک منطقه‌ای و بین‌المللی خاص خود را دنبال می‌کند.»

در بخش پایانی و مباحث کارشناسی این نشست محورهای زیر مورد بحث و تبادل نظر شرکت‌کنندگان در هر پنل (گفتگوی تخصصی) بود:

• نقض اصول بنیادین حقوق بین‌الملل، حقوق بشر و حقوق بشردوستانه
  • پیامدهای تحریم‌های یکجانبه و ثانویه بر حاکمیت دولت‌ها