بیانیۀ وزارت امور خارجه در واکنش به اعمال مجدد تحریم‌های آمریکا علیه ایران | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

بیانیۀ وزارت امور خارجه در واکنش به اعمال مجدد تحریم‌های آمریکا علیه ایران

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت متن این بیانیه به شرح زیر است:

به نام خدا

رژیم ترامپ در ادامۀ قانون شکنی‌ها و قلدرمآبی‌های آشکار خود روز گذشته (11 آبان 1397) پایان دورۀ به‌اصطلاح تنفس شش ماهه برای اجرایی‌شدن کامل تحریم‌هایی که این رژیم در روز هشتم ماه می با خروج غیرقانونی از برجام مجدداً علیه کشورمان وضع کرده بود را اعلام نمود. این اقدام اگرچه به لحاظ عینی و عملی نسبت به دورۀ شش ماهه اخیر تبعات منفی اندکی برای اقتصاد ایران به‌دنبال خواهد داشت، اما برای رژیم حاکم بر آمریکا یک سقوط اخلاقی و سیاسی بزرگ محسوب می‌شود. این اقدام به تنهایی نقض برجام، نقض قطعنامۀ شورای امنیت، نقض دستور دیوان بین‌المللی دادگستری، تقابل با ارادۀ صریح اکثریت قریب به اتفاق کشورهای جهان و بی‌توجهی به اصول انسانی، حقوقی و اخلاقی است. همچنین این اقدام بار دیگر به همه اعضای جامعۀ جهانی به‌ویژه به کشورهای «متحد» و «شریک» آمریکا نشان داد که این دولت نه فقط وقعی به قواعد و هنجارهای بین‌المللی نمی‌نهد بلکه سایر کشورهای قانونمند را به‌دلیل پایبندی به تعهدات و قواعد بین‌المللی مجازت می‌کند، و این شامل کشورهای دوست و متحد آمریکا نیز می‌شود. کشورهایی که از قضا لبۀ تیز تحریم‌های اخیر متوجه شرکت‌ها و بانک‌های آنها است. آمریکا همچنین نشان داد که حتی یک دولت بزرگ و قدرتمند به‌لحاظ نظامی و اقتصادی، می‌تواند فاقد استقلال سیاسی باشد و در طراحی و اجرای سیاست خارجی خود نقش مجری خواسته‌های برخی رژیم‌های خارجی را ایفا کند.

معلوم نیست در عالم سیاست داخلی آمریکا چه می‌گذرد که دولتمردان این کشور هیچ یک از تجربیات نادرست اسلاف خود نمی‌آموزند و گویی هر رئیس‌جمهور این کشور خود بایستی تمام سیاست‌های غلط قبلی را دوباره تکرار کند تا به همان نتایج نامطلوب برسد و ناکارآمدی رویکردهای غلط را به چشم خود تجربه کند. وزیر امور خارجۀ رژیم ترامپ در سخنان خود در روز جمعه (11 آبان 1397) از عبارت «حداکثر فشار» بر ایران سخن گفت و در عین ابراز خوشحالی چندباره از تأثیرگذاری این فشارها بر اقتصاد ایران و بر زندگی مردم ایران، با غیرحرفه‌ای‌ترین و کودکانه‌ترین عبارت‌ها تلاش کرد این فشار حداکثری را متوجه مردم ایران نداند. ایشان ظاهراً غافل است که رؤسای جمهور قبلی آمریکا نیز هر کدام به نوبه خود سیاست فشار بر ایران و بر مردم صبور و مقاوم ایران را دنبال کرده بودند، آن هم با درجاتی به مراتب فراتر از آنچه وی «حداکثر فشار» نام نهاده است. گذشتگان آقای ترامپ در چهاردهۀ اخیر از هیچ فشار و رفتار غیرانسانی در قبال ایران و ایرانیان دریغ نکرده‌اند که اکنون ابزار فشار بیشتری برای آقای ترامپ و اطرافیانش باقی مانده باشد. از حملۀ مستقیم نظامی به هواپیمای مسافری و سکوهای نفتی ایران گرفته تا حمایت کامل از پست‌ترین دشمنان ایران از جمله صدام حسین، منافقین و سایر گروه‌های تروریستی، تجزیه‌طلب و نژادپرست، از تحریم‌های به‌اصطلاح «فلج‌کننده» تا ترور دانشمندان هسته‌ای همه و همه در کارنامه رؤسای جمهور مختلف آمریکا به چشم می‌خورد. این فشارها و دشمنی‌ها تا امروز اگرچه موجب وارد آمدن رنج بسیار بر مردم بیگناه، کودکان، بیماران و اقشار آسیب‌پذیر ایران شده است، اما نتوانسته حتی ذره‌ای در ارادۀ این مردم برای تداوم مسیر استقلال و ایستادگی در برابر فشار اجنبی خلل ایجاد کند.

جمهوری اسلامی ایران ضمن محکوم‌کردن اعمال غیرقانونی تحریم‌های آمریکا، از بیانیۀ مشترک خانم موگرینی، وزرای خارجه و وزرای خزانه‌داری سه کشور اروپایی و نیز بیانیه‌ها و مواضع دولت‌های روسیه و چین در قبال اقدام غیرقانونی آمریکا و تعهد آنها به حفظ کانال‌های مالی با ایران و تداوم صادرات نفت و گاز کشورمان استقبال کرده و آن را گامی صحیح در مسیری درست می‌داند. پیشرفت‌های حاصله در زمینۀ اجرایی‌کردن تعهدات سیاسی این کشورها برای تأمین منافع اقتصادی ایران مورد توجه جمهوری اسلامی ایران می‌باشد. بدون تردید تداوم حیات برجام در گروی عملیاتی‌شدن و موفقیت این تدابیر می‌باشد. امروز ایران به‌عنوان یک بازیگر قدرتمند و مسئولیت‌پذیر در عرصۀ منطقه‌ای و بین‌المللی، در تعامل و همکاری با سایر دولت‌های معتقد به چندجانبه‌گرایی، با تکیه بر اصل احترام متقابل، به‌دنبال آینده‌ای بهتر برای مردم ایران، منطقۀ غرب آسیا و جهان در کلیت آن است.

قویاً اطمینان دارد که جمهوری اسلامی ایران با همکاری کشورهای دوست قادر است با تکیه بر ظرفیت‌های داخلی و توان بین‌المللی خویش این چالش را نیز با خرد و تدبیر پشت سر بگذارد و اجازه ندهد رژیم ترامپ که سیاست خارجی آمریکا را از هرگونه اصول تهی کرده است به اهداف نامشروع خود نایل آید.

جمهوری اسلامی ایران بار دیگر توجه همگان را به خطراتی که این رژیم قانون‌گریز برای انسانیت، آیندۀ نسل‌های بشر و زیست انسانی بر روی کرۀ زمین به همراه آورده است جلب کرده و اعتقاد دارد بایستی دولت‌های متعهد و مسئولیت‌پذیر در جهان همکاری در جهت مهار تهدیدهای این رژیم را در دستورکار خویش قرار دهند.

منبع خبر: پایگاه اطلاع‌رسانی دولت

بیانیۀ وزارت امور خارجه در واکنش به اعمال مجدد تحریم‌های آمریکا علیه ایران