تأسيس گروه جديد پژوهشي «خاورميانه و مطالعات اروپا» | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

تأسيس گروه جديد پژوهشي «خاورميانه و مطالعات اروپا»

مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه، به عنوان یکی از مراکز مطالعاتی پيشرو در حوزۀ مطالعات منطقه‌اي اقدام به تأسيس گروه مطالعاتي «خاورميانه و مطالعات اروپا» مي‌كند.

دكتر «كيهان برزگر»، استاد روابط بين الملل و رئيس پژوهشكدۀ مطالعات استراتژيك خاورميانه ضمن اعلام اين خبر در اين زمينه گفت: «جايگاه اروپا در روابط بين‌المللي ايران، فراتر از تبادلات اقتصادي و جذب سرمايه‌گذاري‌ها و تكنولوژي بالا، به دو موضوع مهم ديگر يعني توافق هسته‌اي (برجام) و مسائل منطقه‌اي هم گره خورده و در سال‌هاي اخير از اهميت ويژه‌اي برخوردار شده است. خروج ترامپ از برجام، محك جديدي براي توانايي اجراي سياست‌هاي مستقل اروپا از آمريكا در يك قالب چندجانبه‌گرا و به‌طور كلي اعمال فلسفه صلح غربي در مناطق نزديك خود از جمله خاورميانه است. همزمان، بروز بحران‌هاي منطقه‌اي، رواج فقر و بي‌نظمي‌هاي ناشي از دولت‌هاي ناكام، منجر به سيل هجوم پناهندگان و مهاجرين از مناطق شرق مديترانه (شامات) و غرب مديترانه (شمال آفريقا) و منطقۀ ساحل در آفريقا به اروپا شده كه هر روز بر دامنه و پيچيدگي‌هاي آن اضافه مي‌شود. اين تحول موجب بروز شكاف‌هاي سياسي - اجتماعي در درون جوامع اروپايي و بروز پديدۀ پوپوليسم، ظهور دولت‌هاي راست‌گرا و افراطي گرديده است. پديدۀ مهاجرين و نوع برخورد با آن همزمان بلوك‌بندي‌هاي جديد و اختلاف سليقه‌هايي هم در مورد نحوۀ قانون‌گذاري مهاجرت و مسائل مربوط به نيروي كار و ويزا در ميان دولت هاي اروپايي به‌وجود آورده است. در نتيجۀ اين تحولات، مسئلۀ چگونگي حفظ امنيت اروپا در يك قالب گستردۀ جديد در منطقۀ بزرگتر مديترانه براي اروپايي‌ها اهميت فزاينده‌اي يافته‌است. بر همين مبنا، هر ساله نشست‌ها و كنفرانس‌هاي مهمي براي مواجهه با معضلات جديد اروپايي برگزار مي‌شود.»

رئیس پژوهشكدۀ مطالعات استراتژيك خاورميانه در مورد اهداف تأسیس «گروه خاورميانه و مطالعات اروپا» در این مركز گفت: «هدف نخست هدایت پژوهشگران و تشویق دانشجویان به انجام مطالعات اروپا چه در قالب جمعي اتحاديۀ اروپا و چه در قالب مطالعات انفرادي كشورها مثل علل پيدايش برگزيت و يا فهم نگاه اروپايي به موضوعاتي همچون پديدۀ مهاجرت و افراط‌گرايي، تروريسم خانگي، محيط زيست،  خلع سلاح و كنترل تسلیحات، فرهنگ چندجانبه‌گرايي و همگرايي، سازمان‌هاي منطقه‌اي، امنيت انرژي و غيره است.» وی افزود: «هدف ديگر فهم دقیق‌تر پژوهشگران جوان از جریان‌های سیاسی - امنیتی و اقتصادی و آگاهی از اصول و اهداف واقعی كشورهاي اروپايي از حضور در منطقۀ خاورميانه (غرب آسیا)، اهميت و آيندۀ نقش‌سازی آن‌ها در صحنۀ بين‌المللي، به‌ويژه در روابط با آمريكا، روسيه و چين، یك ضرورت از لحاظ تأمین منافع و امنیت ملی كشورمان است.»

دكتر برزگر در ادامه «تقویت زمینه‌های نظری و سیاستگذاری پژوهشگران علاقمند به این حوزۀ مطالعاتی در سطح دانشگاهی كشور، برگزاری نشست‌های هفتگی، ماهیانه و سالیانه با مشاركت و همكاری سایر مركز پژوهشی - دانشگاهی داخلی و خارجی، برگزاری سمینارهای مشترك و همچنین انتشار مقالات تخصصی در فصلنامه‌های مركز با یك نگاه كاربردی» را به عنوان زمینه‌های فعالیت گروه «خاورميانه و مطالعات اروپا» در مركز مطالعات استراتژیك خاورمیانه مطرح كرد. وی همچنین اعلام كرد كه دكتر «بهزاد احمدي لفوركي» از پژوهشگران ارشد و جوان مركز كه طي چند سال گذشته فعاليت‌هاي پژوهشي و اجرايي برجسته‌اي در مراكز آموزشي و پژوهشي كشور داشته‌اند، مديريت این گروه مطالعاتی را بر عهده خواهند داشت.

منبع خبر: مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه

تأسيس گروه جديد پژوهشي «خاورميانه و مطالعات اروپا»