تأکید آذربایجان، ایران و ترکیه بر اهمیت برجام در بیانیۀ پایانی نشست سهجانبۀ استانبول
وزرای خارجۀ ایران، آذربایجان و ترکیه بعد از برگزاری یک نشست سهجانبه در استانبول بیانیۀ مشترکی صادر کردند. وزرای خارجۀ ایران، آذربایجان و ترکیه ضمن تأکید بر پایبندی به تعهدات اعلامشدهشان در بیانیههای قبلی (ارومیه، نخجوان، ون، رامسر و باکو) بر عزم خود برای تحکیم همکاریهای میان مردم سه کشور بر اساس پیشنههای مشترک تاریخی، فرهنگی و مذهبی تأکید کردند. طرفین همچنین توافق کردهاند رایزنیهای نزدیک دربارۀ موضوعات دارای منافع مشترک را با هدف ارتقاء صلح، ثبات و امنیت منطقهای و بینالمللی، در سطوح و جایگاههای متفاوت و در چارچوب سازمانهای بینالمللی و منطقهای ادامه دهند.
وزرای خارجه بر اهمیت برنامۀ جامع اقدام مشترک تأکید و اذعان کردهاند اجرای موفقیتآمیز این توافق هستهای مستلزم پایبندی همۀ طرفها به تعهداتشان است. سه کشور علاوه بر این، پایبندی ایران به تعهداتش ذیل برجام که به تأیید آژانس بینالمللی انرژی اتمی رسیده را هم خاطرنشان کردهاند.
دکتر محمدجواد ظریف، وزیر خارجۀ ایران با اشاره به بیانیۀ صادر شده از نشست گفت: «این بیانیه نشانگر تاریخ و فرهنگ و دین مشترک سه کشور دارد که ریشه در تاریخ دارد و در آینده هم ادامه خواهد یافت. سه کشور ارادۀ مشترک برای همکاری و توسعۀ منطقه و بهبود شرایط زندگی سه کشور و منطقه که متأسفانه با چالشهای متعددی روبروست. کشورهای ما مواضع مشابهی دربارۀ این چالشها دارند و امیدواریم مشکلات منطقه ما از مشکلات فلسطین، سوریه و یمن از طریق صلحآمیز حل شود. همواره تأکید کردهایم که مشکل قفقاز باید بهصورت صلحآمیز و بر اساس حقوق بینالملل حل و فصل شود.»
دکتر ظریف با تشکر از حمایت همتایانش از برجام و تأکید آنها بر ادامۀ همکاریها در چارچوب برجام و محکومیت یکجانبه که علیه یک کشور نبوده بلکه علیه صلح و امنیت بینالمللی است، اظهار داشت: «ما سه کشور امکانات بسیار خوبی برای همکاری در حوزههای انرژی، ترانزیت، علوم و فناوری داریم و ما این همکاریها را تسهیل خواهیم کرد. امروز دنیا با اقتصاد دانشبنیان میتواند حرکت جدی داشته باشد و ما این توان را داریم که در این حوزه همکاریهای خوبی با یکدیگر داشته باشیم.» وی با اشاره به حوزۀ همکاری بخش خصوصی سه کشور اظهار داشت: «تصمیم گرفتیم که یک نشست مشترک در حوزۀ بخش خصوصی داشته باشیم، همکاری در حوزۀ پولی و بانکی و ارزهای ملی برای مصون کردن روابط منطقهای از دخالتهای خارجی از دیگر موارد است. نیاز است که کارشناسان سه کشور در حوزههای بخشی با یکدیگر جلساتی داشته باشند و برنامۀ 3 سالۀ آینده را با این دیدگاه اصلاح کنند و بتوانیم برای جلسۀ بعدی که در ایران برگزار خواهد شد برنامهریزی خوبی داشته باشیم.»
منبع خبر: خبرگزاری تسنیم