تاریخچه تشکیل دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه عالی دفاع ملی

تاریخچه دانشگاه

الف) قبل از انقلاب شکوهمند اسلامی:

تاریخچه تأسیس دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی به سال1340هـ.ش باز می‌گردد. در اين سال نخستین مرکز آموزشی مرتبط با مسائل راهبردي دفاعی و امنيتي با نام «دانشکده فرماندهی عالی و ستاد مشترک» با هدف تربيت و آموزش فرماندهان و مديران عالي رتبه نيروهاي مسلح كشور، تحت تابعیت ارتش تشکیل و یکی از الزامات نیل به درجه­ سرتیپی در ارتش وقت، طی دوره این دانشکده تعیین گردید.

در مرحله دوم توسعه اين مركز و ايجاد یک دانشگاه در سطح ملی با هدف كلي ايجاد دوره­های مورد نیاز جهت ارائه آموزش هاي راهبردي به فرماندهان و مدیران عالي رتبه کشور، «مرکز آموزش عالی مدیریت» كه با مأموریت مشابه در کشور و تحت تابعیت سازمان امور اداري و استخدامي كشور وجود داشت، با «دانشکده فرماندهی عالی و ستاد مشترک» ادغام و در تاریخ پنجم اردیبهشت1347، «دانشگاه پدافند ملی» با دو دانشکده به نام­های «دانشکده مدیریت امنیت ملی» و «دانشکده ستاد نیروهای مسلح»تشکیل گردید.

در تاریخ 15شهریور 1355، نام دانشکده مدیریت امنیت ملی به «دانشکده پدافند ملی»تغییر یافت و مدت دوره این دانشکده یکسال و دانشجويان آن از افسران ارشد ارتش با درجه سرهنگی و کارمندان عالی­ رتبه سازمان­های دولتی مرتبط با امور امنیت ملی تعیین گردید. همچنين نام دانشکده ستاد نیروهای مسلح نيز به «دانشکده ستاد مشترک» تغییر یافت و دوره آن دونوبت درسال (هر نوبت به مدت 21 هفته) از افسران ارشد نیروهای سه‌گانه ارتش درنظر گرفته شد.

ب) پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی:

پس از پیروزی انقلاب اسلامی، طبق ماده 54 قانون ارتش جمهوری اسلامی ایران مصوب مجلس شورای اسلامی در سال 1366، ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران مکلف گردید تا دانشگاهی را برای آموزش، مطالعه و تحقیق فرماندهان و مدیران ارشد کشور در زمینه سیاست کلی نظامی و خط‌ مشی کشور در اموردفاعی تأسيس نماید. بدین ترتیب، «دانشگاه علوم استراتژیک (داعا)» با مأموریت و ساختار بازنگری شده «دانشکده پدافند ملی» سابق از تاریخ اول دی ماه 1369، تحت تابعیت ارتش جمهوری اسلامی ایران تشکیل گردید و نخستین دوره­ دکتری این دانشگاه در رشته «علوم دفاعی ‌استراتژیک» از مهرماه 1374برگزار شد. همچنين ­با تصویب ­فرماندهی ‌معظم کل‌قوا(مدظله‌العالي)، در 26 آبانماه 1375، نام اين مركز به «دانشگاه عالی دفاع ملی» تغییر یافت.

با توجه به وجود دانشکده­ ای با مأموریت مشابه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (دانشکده علوم استراتژیک) برابر پیشنهاد ستاد کل نیروهای مسلح و تصویب فرماندهی معظم کل قوا(مدظله‌العالي)، در سال 1381 ه.ش (2002 میلادی) دو مرکز آموزشی عالی ارتش و سپاه در یکدیگر ادغام و تابعیت دانشگاه جدید با عنوان «دانشگاه عالی دفاع ملی» به ستاد کل نيروهاي مسلح واگذار شد.

دانشگاه عالی دفاع ملی در ابتدا دارای دو «دانشکده دفاع ملی» و «دانشكده مدیریت راهبردی» بود و در سیر مراحل توسعه­ خود سومین دانشکده با عنوان «دانشکده امنیت ملی» در سال 1381، از دانشكده علوم و فنون فارابي به اين مركز منتقل گردید.

با تغییر مدیریت عالی ستاد کل نیروهای مسلح در مرداد ماه سال 1395، ابلاغیه تجمیع مراکز پژوهشی وابسته به ستاد کل نیروهای مسلح در دانشگاه عالی دفاع ملی توسط سردار ریاست جدید محترم ستاد کل ن.م صادر گردید و مجموعه­ های پژوهشی مانند: مرکز تحقیقات راهبردی دفاعی، پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس و بخش­هایی از ساختار قبلی ستاد کل ن.م که در حوزه­ی پژوهش و تحقیقات فعال بودند، در ساختار دانشگاه عالی دفاع ملی ادغام شده و نام دانشگاه به «دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی» تغيير يافت. در حال حاضر اين دانشگاه به عنوان بالاترین و معتبرترین مرکز آموزشی کشور درحوزه­ ی علوم راهبردی دفاع، امنیت و مدیریت جهت تربيت فرماندهان و مديران عالي رتبه نظام جمهوري اسلامي ايران به رسمیت شناخته می­شود.

تاریخچه تشکیل دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی