تهران و آنكارا در نقطه عطف روابط نظامي | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه عالی دفاع ملی

يكشنبه گذشته (96/7/9) هيأتي عالي رتبه نظامي از كشور تركيه به رياست ژنرال خلوصي آكار رئيس ستاد ارتش اين كشور به تهران سفر كرد و ديدارهاي مهمي با چهار تن مقام بلند پايه ايران انجام داد كه موضوع تروريسم و همكاري هاي في مابين در مقابله با عمليات هاي تروريستي و همچنين موضوع همه پرسي اقليم كردستان عراق و تاكيد بر ثبات منطقه از جمله مهمترين محورهاي اين مذاكرات بود.

ژنرال هاي تُرك در تهران با حسن روحاني رئيس جمهوري، سرلشكر محمد حسين باقري رئيس ستاد كل نيروهاي مسلح، دريابان علي شمخاني دبير شوراي عالي امنيت ملي و امير سرتيپ حاتمي وزير دفاع ايران ديدار كردند و در جريان اين ديدارها طرفين بر مبارزه مشترك با تروريسم در منطقه، تامين امنيت مرزي و مبارزه با اقدامات تروريست ها و نيز گسترش همكاري هاي دفاعي تهران-آنكارا تاكيد كردند. اما شايد بتوان گفت وگو درباره موضوع كردستان عراق را كه پس از سال ها مقامات نظامي دو كشور را بر سر يك ميز نشانده، مهمترين محور اين ديدارها عنوان كرد.

رييس جمهور روحاني در ديدار رئيس ستاد ارتش تركيه، ايران و تركيه را لنگر ثبات در منطقه دانست و با تاكيد بر اين كه مبارزه با تروريسم و حفظ مرزهاي جغرافيايي مهم ترين اهداف براي همكاري مشترك در جهت تحكيم ثبات و امنيت منطقه است، از گسترش و تقويت همكاريهاي دفاعي تهران آنكارا استقبال كرد.

سرلشكر باقري نيز پس از ديدار با همتاي تُرك خود از مواضع مشترك تهران و آنكارا در زمينه همه پرسي كردستان عراق گفت و به سياست يكسان دو كشور در زمينه يكپارچگي همسايه خود عراق اشاره كرد.

همچنين دريابان شمخاني در ديدار ژنرال خلوصي آكار بر هماهنگي عراق، تركيه و ايران دربرابر تحولات اقليم كردستان تاكيد نمود.

وزير دفاع ايران نيز در ديدار با ژنرال هاي تُرك تصريح كرد كه مشاركت سه كشور ايران، تركيه و عراق مي تواند در ايجاد ثبات و امنيت منطقه و مقابله با اقدامات تجزيه طلبانه مفيد و موثر باشد.

سفر مقامات نظامي ترك به تهران در شرايطي انجام شد كه بيست روز پيش تر از آن هيأت عالي رتبه نظامي ايران به مسئوليت رئيس ستاد كل نيروهاي مسلح به آنكارا سفر كرده بود. سرلشكر محمد حسين باقري 24 مرداد سال جاري به همراه تعدادي ازفرماندهان و مسئولان نظامي در پاسخ به دعوت خلوصي آكار رئيس ستاد ارتش تركيه به آنكارا سفر كرد و علاوه بر ديدار با همتاي تُرك خود، با رئيس جمهوري، وزير دفاع ملي و رئيس سازمان اطلاعات تركيه ديدارهايي انجام داد.

اين سفر كه نخستين سفر در عالي ترين سطح فرماندهان نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران به جمهوري تركيه از ابتداي پيروزي انقلاب بود، نقطه عطف تاريخ روابط دو كشور به ويژه روابط نظامي و تحولات منطقه و گامي بزرگ در راستاي همكاري هاي مشترك امنيتي ميان تهران و آنكارا محسوب مي شود. در جريان ديدارهايي كه مقامات ايراني در جريان اين سفر داشتند، توافقاتي در زمينه تقويت امنيت مرزهاي دو كشور، گسترش همكاري هاي دفاعي، طراحي پيش نويس سند تفاهم نامه همكاري هاي پژوهشي - دانشگاهي در صنعت دفاعي، برگزاري دوره هاي آموزشي مشترك و تبادل دانشجوي نظامي و همچنين اعزام ناوگروه هايي نظامي به كشورهاي يكديگر و اعزام ناظر به رزمايش هاي نظامي دو كشور حاصل شد. انجام گفت و گوهايي درباره موضوع اقليم كردستان عراق و مخالفت طرفين با برگزاري همه پرسي در اين منطقه و تاكيد بر تماميت ارضي كشورعراق از جمله ديگر محورهاي مهم اين ديدارها بود.

رفت و آمدهاي پياپي و گفت وگوهاي مكرر سران سياسي و نظامي ايران و تركيه پس از سال ها اختلاف نظر به ويژه در مورد جنگ در سوريه و اتخاذ برخي مواضع مداخله جويانه از سوي مقامات تُرك در اين زمينه، تاكيد همتايان سياسي و نظامي در تهران و آنكارا بر لزوم گسترش همكاري هاي نظامي بر مبارزه با تروريسم در منطقه و همچنين اتخاذ سياست هايي يكسان درباره همسايه مشترك و تاكيد بر لزوم حفظ يكپارچگي و تماميت ارضي عراق، نشانه هايي از ورود دو كشور به عرصه جديدي از روابط دوجانبه و تلاش براي بهره مندي از حسن همسايگي است؛ روابطي كه در صورت تداوم و تقويت، دستيابي به اهداف مشترك را كه همان مبارزه با تروريسم و ثبات منطقه است، محقق مي سازد.

تهران و آنكارا در نقطه عطف روابط نظامي