دستاوردهاي سفر پنج روزۀ رئیس‌جمهور به نيويورک | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

دستاوردهاي سفر پنج روزۀ رئیس‌جمهور به نيويورک

دکتر حسن روحاني، رئيس‌جمهور کشورمان پس از سفري پنج روزه به نيويورک و شرکت در مجمع عمومي سازمان ملل، روز جمعه (6 مهر 1397) به تهران بازگشت، سفري که بدون اغراق اثرات مثبتي را براي جمهوري اسلامي ايران در منطقه و جهان به‌دنبال خواهد داشت.

1)  اثبات قدرت جهاني ايران:

دکتر روحاني با حضور پررنگ و قدرتمند در نيويورک و سخنراني در مجمع عمومي سازمان ملل، اجلاس خلع سلاح هسته‌اي و اجلاس وزاري خارجۀ عضو جنبش عدم تعهد بار ديگر بر نقش‌آفريني جمهوري اسلامي ايران به‌عنوان يکي از قدرت‌هاي منطقه تأکيد کرد.

سخنراني رئيس‌ دولت تدبير و اميد در مجمع عمومي سازمان ملل و تأکيد وي بر شعار «آري براي صلح و نه براي جنگ» در سراسر جهان، نقش جمهوري اسلامي ايران را به‌عنوان يکي از کشورهاي صلح‌دوست جهان اثبات و دريچۀ‌ تازه‌اي را  باز کرد.

دکتر روحاني در اين سفر با تأکيد بر مفاهيمي چون لغو تحريم‌هاي يک‌جانبه و ظالمانه عليه جمهوري اسلامي ايران، خواهان گشايش باب جديدي در برخورد کشورهاي غربي با ايران شد.

وي با بيان اينکه ادعاي «با ممانعت از ادامۀ فعاليت هسته‌اي ايران از طريق اعمال فشارهاي غيرقانوني مي‌توان صلح‌آميز بودن چنين برنامه‌اي را تضمين كرد» موهوم و به‌غايت غير‌واقع‌بينانه است، خواهان تغيير در نوع نگرش و رويکرد برخي از کشورهاي غربي و اروپايي نسبت به ايران شد.

رئيس‌جمهوري اسلامي ايران در جريان سفر 5 روزه به نيويورک همواره در محافل و سخنراني‌هاي خود بر نقش بي‌بديل ايران در تحولات منطقه و جهان تأکيد کرد موضوعي که شايد در دوره‌هاي قبل بدان کمتر پرداخته شده بود.

تأکيد بر حل مسألۀ سوريه و فلسطين با تأکيد بر لزوم حضور ايران در حل چالش به‌وجود آمده در اين دو کشور از نکات قابل تأمل ديگري بود که از سوي دکتر روحاني در اين سفر در راستاي اثبات جايگاه و نقش کشورمان در تحولات جهاني به‌کار گرفته شد که در نوع خود بي‌بديل بود.

2) اثبات حق هسته‌اي ايران:

در جريان سفر رئيس‌جمهور کشورمان به نيويورک تأکيدات مکرر وي بر حق مسلم ايران در استفاده از انرژي صلح‌‌آميز هسته‌اي از موضوعات ديگري بود که توانست نگاه و نگرش گذشته برخي از کشورهاي غربي را نسبت به کشورمان تغيير دهد به‌طوري که شاهد بوديم مقامات آمريکايي و خصوصاً «باراک اوباما»، رئيس‌جمهور اين کشور در سخنراني‌ها و مواضع خود نسبت به دسترسي ايران به انرژي صلح‌آميز هسته‌اي تأکيد کرد؛ هدفي که در طول يك دهۀ گذشته از سوي جمهوري اسلامي دنبال مي‌شد و امروز با به‌دست‌آمدن آن راه چنداني تا آغاز فرايند اجرايي توافق هسته‌اي در دورۀ زماني كوتاه‌مدت مدنظر رئيس‌جمهور وجود ندارد.

3) کمرنگ شدن نقش اسرائيل و گروهک‌هاي تروريستي در منطقه:

دکتر روحاني در سخنراني خود در اجلاس خلع سلاح هسته‌اي، خواهان به عضويت درآمدن اسرائيل در معاهده NPT و پيگيري مطالبات مردم فلسطين از اين رژيم غاصب شد.

علي‌رغم تلاش‌هاي مکرر لابي‌هاي صهيونيستي و گروه‌هاي برانداز از قبيل سلطنت‌طلب‌ها، مجاهدين خلق و ساير جريانات اپوزيسيون برانداز عليه جمهوري اسلامي ايران و برپايي جشنوارۀ سالانۀ آنان عليه کشورمان در کنار مجمع عمومي سازمان ملل، تاكيد رئيس‌جمهور کشورمان بربازگشت ايرانيان به داخل كشور انفعال گسترده‌اي را در برنامه‌‌هاي اين گروه ايجاد کرد.

4) رايزني‌هاي گسترده:

ديدار با مقامات بساري از کشورهاي جهان از جمله رئيس‌جمهور فرانسه پس از حدود 7 سال از جمله دستاوردهاي مهمي بود که در سطح جهاني براي کشورمان در حاشيۀ سفر به نيويورک ايجاد شد.

دکتر روحاني همچنين در حاشيۀ اين سفر توانست با رؤساي جمهور و مقامات بسياري از کشورهاي جهان ديدار و تعامل دوجانبه‌اي را برقرار کند.

ديدار دکتر روحاني با دبير‌کل سازمان ملل و تأکيد «بان‌‌کي‌مون» بر ايجاد نگرش‌هاي جديد در ايران و ضرورت حضور کشورمان در حل مسائل منطقه‌اي و جهاني نگاه جديدي را نسبت به کشورمان در اين سفر ايجاد کرد.

علاوه بر ديدار و گفت‌وگو‌هاي دوجانبۀ رئيس‌جمهور، ديدارها و گفت‌وگو‌هاي دوجانبه‌اي که از سوي دکتر محمد‌جواد ظريف، وزير امور خارجۀ کشورمان نيز با مقامات ساير کشورها برگزار شد که در جاي خود بي‌نظير بود.

برگزاري نشست گروه 1+5 با ايران در حاشيۀ سفر نيويورک و حضور «جان کري» در اين نشست از نکات قابل‌تأملي بود که باب جديدي را در روند اين مذاکرات ايجاد کرد به‌گونه‌اي که کاترين اشتون مسئول سياست خارجي اروپا پس از پايان اين مذاکرات نتجه آن را رضايت‌بخش اعلام کرد.

مکالمۀ تلفني 15 دقيقه‌اي دکتر روحاني با باراک اوباما که به درخواست مقامات آمريکايي پيش از ترک نيويورک صورت گرفت، از موضوعات مهمي بود که دنيا را متعجب کرد. مکالمۀ ميان دکتر روحاني و اوباما دربارۀ مسائل هسته‌اي ايران و تأکيد اوباما بر تسريع بخشيدن به حل موضوعات ميان اين دو کشور پس از گذشت 35 سال از قطع روابط ايران و آمريکا شايد دستاورد حائز اهميتي براي کشورمان در اين سفر محسوب شود ولي بايد منتظر ماند تا ديد روند رابطه‌اي که ميان ايران و آمريکا ايجاد شده است به چه شکلي ادامه خواهد يافت و آيا آمريکا با حسن نيت در اين مسير حرکت خواهد کرد يا نه؟

5) دستاوردهاي اقتصادي:

تأکيد رئيس‌جمهور کشورمان بر لغو تحريم‌هاي يک‌جانبه عليه جمهوري‌اسلامي ايران از نکات بسياري مهمي ديگري بود که در سفر وي به نيويورک رقم خورد به گونه‌اي که قرار است موضوع لغو تحريم‌ها عليه ايران در نشست بعدي شوراي امنيت سازمان ملل در هفتۀ آينده مورد بررسي قرار گيرد.

ديدار دکتر روحاني با «کريستين لاگارد»، رئيس صندوق بين‌المللي پول و همچنين مقامات بسياري از کشورهاي جهان در راستاي بهبود روابط اقتصادي از موضوعات مهم واقع شده در اين سفر است که مي‌تواند در بهبود وضعيت اقتصادي کشورمان تأثيرگذار باشد.

گفتني است با توجه به نکات قابل‌تأملي که در جريان سفر رئيس‌جمهور کشورمان به نيويورک رخ داد، انتظار مي‌رود نقش رويکرد طرف‌هاي خارجي در قبال کشورمان نسبت به گذشته با تغييرات گسترده‌اي روبه رو شود از اين رو بايد منتظر ماند و ديد که دولت تدبير و اميد چه تدبيري در اين زمينه خواهد انديشيد.

منبع خبر: باشگاه خبرنگاران جوان

دستاوردهاي سفر پنج روزۀ رئیس‌جمهور به نيويورک