رهبر معظم انقلاب اسلامی: با افزایش معرفت جامعه، گفتمان‌های انقلابی را تقویت کنید | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر روز چهارشنبه (18 اردیبهشت 1398) در دیدار حدود دو هزار نفر از طلاب سراسر کشور، فضلا، اساتید و مدیران حوزه‌های علمیه، وظیفۀ حوزه‌ها و علمای دین را بیان معارف اسلام و تلاش برای تحقق آن‌ها در جامعه خواندند و تأکید کردند: «علما در مقام ورثۀ انبیا باید برای عملی شدن توحید و اقامۀ قسط، مجاهدت کنند.»

رهبر انقلاب اسلامی در این دیدار با اشاره به نیاز امروز انسان‌ها به معارف برجستۀ دینی و همچنین اقبال دنیای اسلام و حتی جوامع خارج از دنیای اسلام به این معارف، وظیفۀ حوزه‌های علمیه را نسبت به گذشته سنگین‌تر دانستند و گفتند: «در داخل کشور توجهی که امروز نسبت به مسائل دینی و روحانیت وجود دارد، با گذشته و قبل از انقلاب اسلامی، قابل مقایسه نیست.» ایشان افزودند: «این تصور که مردم در نقاط مختلف دنیا نسبت به معارف دینی رویگردان شده‌اند، تصور غلطی است بلکه اقبال به این معارف بیشتر شده است.»

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تشییع بسیار باشکوه طلبۀ همدانی را که مظلومانه به شهادت رسید، نمونه‌ای عینی از احترام و اقبال مردم به دین و روحانیت برشمردند و خاطرنشان کردند: «نمونه‌هایی همچون این تشییع و یا حضور گستردۀ مردم به‌ویژه جوانان در نمازهای جماعت و نشستن در جلسات و پای منابر، جزء واقعیات ایران اسلامی و نشان‌دهندۀ تدین مردم و اعتماد آن‌ها به روحانیت است و برخی تبلیغات و سیاه‌نمایی‌ها دربارۀ ایمان و دینداری مردم و یا رویگردانی آن‌ها از روحانیت، خلاف واقع و بدون تحقیق و معیار علمی است.» ایشان حوزه‌های علمیه را مرکز آموزش اسلام و تعمیق آن در جامعه دانستند و گفتند: «شناساندن معارف دینی به مردم بخشی از وظایف حوزه‌های علمیه است و بخش دیگر این وظیفه، محقق کردن معارف دینی در متن زندگی مردم است.»

رهبر انقلاب اسلامی با استناد به آیات متعدد قرآن مجید دربارۀ مجاهده و مقاتلۀ انبیاء الهی تأکید کردند: «وظیفۀ پیامبر فقط بیان معارف اسلام نیست، به همین علت نبی مکرم اسلام برای عملی شدن توحید و اقامۀ قسط، مجاهدت و مبارزه می‌کند تا اسلام در معنای جامع و کامل آن محقق شود.» ایشان خاطرنشان کردند: «علما نیز به‌عنوان ورثۀ انبیا موظفند برای تحقق اسلام در محیط زندگی مردم تلاش کنند که اوج این تلاش را امام رضوان‌الله‌تعالی‌علیه در مقام یک حکیم واقعی انجام داد.»

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با انتقاد از برخی که می‌گویند همراهی حوزه با امام برای تشکیل نظام اسلامی خارج از وظایف حوزه بوده است، گفتند: «کاری که حوزه و بزرگان حوزه در زمان مبارزات منتهی به تشکیل جمهوری اسلامی انجام دادند، دقیقاً جزء وظایف ذاتی و هویتی حوزه بود.» ایشان در تبیین وظایف کنونی حوزه‌ها افزودند: «بعد از تشکیل نظام اسلامی باید دولت اسلامی به معنای واقعی کلمه، سپس جامعۀ اسلامی و بعد از آن تمدن حقیقی اسلامی به‌وجود آید که حوزه‌ها در این روند مسئولیت‌های سنگینی دارند که باید با فکر و تعمق، این وظایف را درک و برای ادای آن‌ها برنامه‌ریزی و تلاش کرد.»

رهبر انقلاب اسلامی با تحسین بیان، لحن و ادبیات مناسب طلاب به آن‌ها توصیه کردند: «حرف‌های خوبی را که امروز دربارۀ «سبک زندگی»، «حکمرانی اسلامی»، «استقرار توحید در جامعه»، «مبارزه با طواغیت» و مسئلۀ مهم «عدالت» بیان کردید، به میان مردم سراسر کشور ببرید و با افزایش معرفت جامعه، گفتمان‌های انقلابی را تقویت کنید.»

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در تبیین «چیستی و هویت حوزه» افزودند: «حوزه مرکزی است که عالم دینی پرورش می‌دهد تا او با تسلط بر معارف اسلامی برای تحقق اسلام وارد میدان عمل شود، بنابراین همۀ برنامه‌ریزی‌ها و کارهای حوزه باید در چارچوب این هویت و شاکلۀ اصلی انجام شود.»

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای جهت دادن به نحوه استفاده از علوم طبیعی در جامعه را از دیگر وظایف حوزه‌ها خواندند و در بیان چند نکته به طلاب تأکید کردند: «فقه و درس خواندن را کاملاً جدی بگیرید.» ایشان اجتهاد را روش نظام‌مند درک و استنباط معارف از منابع نقلی و عقلی خواندند و افزودند: «عالم دین باید بداند معارف و حقایق دینی را چگونه از منابع به دست آورد.»

رهبر انقلاب اسلامی پرورش قوۀ اجتهاد را نیازمند کار و تمرین فراوان دانستند و خاطرنشان کردند: «اگر این مِتُد درست آموخته شود آن‌وقت ارزش‌های اخلاقی نیز درست استنباط می‌شود.»

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای اختلاف نظر در حوزه‌ها در «مسائل عملی، جهت‌گیری‌های فکری و مسائل سیاسی» را بدون اشکال برشمردند اما تأکید کردند: «مهم این است که این اختلافات مدیریت شود تا به درگیری و تشنج منجر نشود، همانگونه که بزرگان فقه، فلسفه و عرفان در حوزه‌ها در طول تاریخ با وجود اختلافات، همواره برای خدا به معنای واقعی کلمه اتحاد داشتند.» ایشان همچنین طلاب جوان را به ادب و اطاعت از بزرگان حوزه‌ها و مراجع تقلید توصیه مؤکد کردند و افزودند: «بزرگان حوزه نیز در مقابل طلاب جوان، حلم و تحمل داشته باشند.»

متن کامل خبر دیدار طلاب حوزه‌های علمیه با رهبر انقلاب (18/ 2/ 1398) در لینک زیر:

منبع خبر: پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری، دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای(مدظله‌العالی)