سیاستِ قلدرمآبانۀ آمریکا در عراق ادامه دارد | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

سیاستِ قلدرمآبانۀ آمریکا در عراق ادامه دارد

سفرِ ناگهانی و بدونِ اطلاع قبلی معاونِ رئیس‌جمهورِ آمریکا به عراق که انتقاداتِ فراوانی را به دنبال داشته حاویِ نکاتِ قابل تأملی است

هنوز سفرِ سرزده و ناگهانیِ «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا به عراق بدونِ اطلاعِ مقاماتِ عالی رتبۀ عراقی که در آن زمان جنجالِ زیادی به پا کرد از ذهن‌ها پاک نشده که این بار «مایک پنس»، معاون رئیس‌جمهور آمریکا بدون آنکه به بغداد خبر بدهد به عراق سفر کرد.

پیش از این هم «مایک پمپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا در ماهِ می سال جاری (سال 1398) به طورِ سرزده به عراق سفر کرده بود. به نظر می‌رسد مقاماتِ آمریکایی، به عراق به مثابۀ حیات خلوتِ خود می‌نگرند که هر زمان بخواهند به راحتی واردِ آن شده و با هر کسی که صلاح بدانند دیدار می‌کنند.

سفر پنس به عراق انتقاداتِ زیادی را در میانِ محافلِ سیاسی عراق و گروه‌هایِ مختلف این کشور ایجاد کرد. سفر سر زدۀ پنس به عراق و سخنانی که در جریانِ این سفر مطرح کرد حاوی چند پیام است:

• نخست آنکه آمریکا مانندِ سیاست‌هایِ گذشتۀ خود در قبالِ کشورهای منطقه به ویژه کشورهایِ نزدیک به ایران، تلاش می‌کند تا از ناآرامی‌ها در این کشورها حمایت کند. پنس در جریانِ این سفر بر حمایتِ واشنگتن از معترضانِ عراقی و لزوم توجه به خواسته‌های آن‌ها تأکید کرد. وی همچنین بر ضرورتِ حفاظت از منافعِ همۀ طیف‌ها و ادیانِ ملت عراق و محصور شدنِ سلاح در دستِ دولت تأکید کرد. این در حالیست که دولتِ عراق به تازگی بستۀ اصلاحاتی برایِ بهبودِ اوضاع در کشور را ارائه داده و سیاست‌هایی را در خصوصِ تحقق اصلاحاتِ عراق در پیش گرفته است. پنس در حالی از موضعِ بالا در خصوصِ اوضاع عراق اظهار نظر کرده و بر ضرورتِ تحققِ اصلاحات در این کشور حرف می‌زند که گویی فراموش کرده نطفۀ فساد در عراق از زمانِ لشکرکشیِ آمریکا به این کشور و اشغال آن در سایۀ تجزیه دولت و ایجادِ تفکرات فرقه‌ای در عراق به وجود آمد. منابعِ مالی و درآمدها و ثروت‌هایِ مردم عراق در زمانِ اشغالگری آمریکا در این کشور به غارت رفت.
  • دوم آنکه معاونِ رئیس‌جمهور آمریکا در جریانِ این سفر مجدداً بر طبلِ ایران هراسی کوبیده و مدعی شده که آمریکا از نفوذِ ایران در عراق نگران است. این سخنانِ پنس در حالی مطرح می‌شود که به تازگی روزنامۀ آمریکایی نیویورک تایمز مدعی شده به اسنادِ محرمانه‌ای در خصوصِ نفوذ ایران در عراق دست یافته است. این روزنامه اشاره‌ای به نقشِ تعیین کنندۀ ایران در مبارزه با تروریست‌هایِ داعشی در عراق نکرده است.
  • سوم آنکه پنس تلاش کرده در جریانِ دیدار با نیروهایِ نظامیِ آمریکایی در پایگاهِ «عین الاسد» به قولِ خود ابهامات در خصوصِ باقی ماندن این نیروها در عراق را برطرف کند؛ این در حالیست که انتقالِ نظامیان آمریکایی از سوریه به عراق هنوز سؤالاتِ زیادی را در خصوص ماهیتِ مأموریت این نظامیان در عراق برجای گذاشته است.

پنس در حالی در تماسِ تلفنیِ خود با «عادل عبدالمهدی»، نخست‌وزیر عراق مدعی شده است که آمریکا به حاکمیتِ عراق پایبند است که سفر خود را بدونِ اطلاعِ مقامات عراقی به این کشور انجام داده است.

اقدامِ قابل تأمل دیگرِ پنس، سفر به اربیل به جایِ بغداد به عنوانِ پایتخت عراق بود. ائتلاف النصر به ریاستِ «حیدر العبادی» نخست‌وزیرِ سابقِ عراق نیز به این مسأله واکنش نشان داد.

ائتلاف النصر با صدورِ بیانیه‌ای یادآوری می‌کند که بغداد پایتخت عراق است نه اربیل. ما از دولتِ عراق هم گلایه داریم که ترتیباتِ این سفر را که به پایگاهِ عین الاسد و اربیل محدود بود، فراهم آورده است. بهتر بود که با این سفر به علتِ اینکه حاکمیتِ عراق را نادیده انگاشته است، مخالفت می‌شد.

نکتۀ دیگر آنکه پنس تنها به گفت‌وگویِ تلفنی با نخست‌وزیر عراق اکتفا کرده و به جایِ آن به اربیل رفته و با بارزانی دیدار کرده است. ترامپ نیز در اواخر سال 2018 در سفری سر زده به پایگاهِ عین الاسد رفت و بدونِ دیدار با مقامات عراقی این کشور را ترک کرد. به نظر می‌رسد معاون وی نیز پا جایِ پایِ ترامپ گذاشته و با تکرارِ همین اقدام قصدِ توهین و خدشه‌دار کردنِ حاکمیتِ عراق را دارد.

در پیِ واکنش منفی کاربرانِ عراقی به این رفتار پنس، «جین ارف»، خبرنگارِ رادیو ملیِ آمریکا به نقل از یک مقامِ ارشد آمریکایی از خواستۀ توهین‌آمیز پنس از عادل عبدالمهدی خبر داده و گفته است که معاونِ رئیس‌جمهورِ آمریکا از عبدالمهدی خواسته به پایگاهِ نظامیان آمریکایی برود و با او دیدار کند.

به گفتۀ این مقامِ آمریکایی، عبدالمهدی این خواسته را رد کرده است. این مقام آمریکایی دلیلِ خودداری عبدالمهدی از سفر به پایگاه عین‌الاسد را اینگونه توصیف کرد که عراقی‌ها مردمی عزتمند هستند. وی همچنین در توجیهِ عدمِ سفر پنس به پایتخت عراق گفته است که سفر معاون رئیس‌جمهورِ آمریکا به بغداد بسیار خطرناک بود.

ترامپ نیز هنگامِ حضور در عین‌الاسد از مقاماتِ عراقی خواسته بود تا به این پایگاه سفر کرده تا با آن‌ها دیدار کند اما مقاماتِ عراقی این درخواست را نیز رد کردند. آمریکایی‌ها بارها نشان داده‌اند که قائل به کشورِ عراقِ مستقل و دارای پارلمان و دولت نیستند و هرگونه که بخواهند در هر موقعیتِ زمانی که صلاح بدانند در این کشور و تحولاتِ آن مداخله می‌کنند و بعد مدعیِ نفوذِ نگران کنندۀ جمهوری اسلامی ایران در این کشور می‌شوند.

به نظر می‌رسد زمان آن فرا رسیده که دولتِ عراق با اتخاذِ سیاست‌هایی در برابرِ این رفتارهایِ قلدرمآبانۀ آمریکا که در راستایِ تحقیرِ عراق و نقض حاکمیتِ این کشور صورت می‌گیرد بایستد و گروه‌های سیاسیِ عراقی نیز در این خصوص واکنشِ به جایی از خود نشان دهند.

توضیح:

«گزارشات و تحلیل­های راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیل­های راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاه­ها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمی­باشد.»

منبع تحلیل: خبرگزاری مهر

سیاستِ قلدرمآبانۀ آمریکا در عراق ادامه دارد