شکاف در آمریکا در زمینۀ حمایت از اسرائیل | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

شکاف در آمریکا در زمینۀ حمایت از اسرائیل

نتایج یک نظرسنجی: افزایش اختلاف نظر در جامعۀ آمریکا دربارۀ حمایت از رژیم صهیونیستی

«جیمز ماتیس»، وزیر دفاع آمریکا در گفتگوی تلفنی با «آویگدور لیبرمن»، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی بر روابط قدیمی بین دو طرف تأکید کرد. پایگاه اینترنتی وزارت دفاع آمریکا گزارش داد «دانا وایت»، سخنگوی وزارت دفاع دربارۀ این گفتگوی تلفنی که 4 آبان 1397 انجام شده است، گفت: «دو طرف دربارۀ طیف وسیعی از مسائل از جمله تهدیدهای پیش روی اسرائیل گفتگو کردند. وزیر دفاع آمریکا بر حمایت از آنچه حق اسرائیل در دفاع از خود خواند و همچنین تعهد آمریکا به تضمین برتری نظامی اسرائیل تأکید کرد.»

اما حمایت وزیر دفاع آمریکا از رژیم صهیونیستی در حالی است که نتایج یک نظر سنجی که این هفته منتشر شد از افزایش اختلاف نظر در جامعۀ آمریکا - چه در میان مردم و چه در میان گروه‌های و احزاب سیاسی - دربارۀ حمایت از رژیم صهیونیستی حکایت دارد. نتایج تازه‌ترین نظرسنجی مؤسسۀ اکونومیست و یوگاو نشان می‌دهد به‌رغم این که دیدگاه متمولان و محافظه‌کاران آمریکایی دربارۀ رژیم صهیونیستی مثبت است، اما حمایت گروه‌های لیبرال و دموکرات و نیز اقلیت‌های نژادی در آمریکا از این رژیم به شدت کاهش یافته است. شاید به همین دلیل در انتخابات پیشین ریاست جمهوری آمریکا با وجود برتری تعداد آراء هیلاری کلینتون، دونالد ترامپ با آرای الکترال به پیروزی دست یافت. بنابراین نباید اعمال نفوذ اقتصادی رسانه‌ای لابی صهیونیستی در انتخابات آمریکا را نادیده گرفت.

به‌گزارش هاآرتص، مقایسۀ این نظرسنجی جدید و نظرسنجی‌های قبلی اکونومیست و یوگاو که طی آن‌ها سئوالاتی مشابه از شرکت‌کنندگان دربارۀ این رژیم پرسیده شده است همچنین از کاهش پایدار در شمار آمریکایی‌هایی حکایت دارد که همچنان علاقمند به ابراز حمایت از رژیم صهیونیستی هستند.

در سال 2015 میلادی، 47 درصد از مردم آمریکا، رژیم صهیونیستی را متحد این کشور توصیف کرده بودند. این رقم در سال 2017 میلادی به 41 درصد و در تازه‌ترین نظرسنجی به 37 درصد کاهش یافته است. اگرچه نظرسنجی‌ها از افزایش جزئی حمایت جمهوری‌خواهان و محافظه‌کاران از رژیم صهیونیستی حکایت دارد، اما این افزایش نتوانسته است کاهش شدید حمایت دموکرات‌ها و لیبرال‌ها از این رژیم را جبران کند.

این نظرسنجی همچنین نتایج دیگر نظرسنجی‌ها را تأیید کرد که نشان دادند رژیم صهیونیستی یکی از محورهای اصلی اختلافات شدت‌گرفتۀ حزبی در آمریکا ناشی از ریاست‌جمهوری ترامپ است. حس مناسبات نزدیک میان ترامپ و تل‌آویو و میان ترامپ و نتانیاهو به‌طور قطع موجب شده است دموکرات‌ها و لیبرال‌ها از این رژیم فاصله بگیرند.

شایان ذکر است 29 درصد افرادی که سال 2016 میلادی به کلینتون رأی داده بودند رژیم صهیونیستی را یک متحد قلمداد می‌کنند؛ این در حالی است که این رقم در میان رأی‌دهندگان به ترامپ 65 درصد است و 27 درصد لیبرال‌ها نیز نظری مثبت دربارۀ این رژیم داشتند. با اینکه این رقم در میان میانه‌رو‌ها 33 درصد و در میان محافظه‌کاران رقم قابل‌توجه 60 درصد بود.

به‌طور کلی 37 درصد آمریکایی‌ها رژیم صهیونیستی را یک متحد قلمداد می‌کنند و 25 درصد دوست و تنها 9 درصد آن را غیردوست و 6 درصد نیز در واقع رژیم صهیونیستی را دشمن قلمداد می‌کنند. 23 درصد نیز از عدم اطمینان خود در این باره سخن می‌گویند. پرسشی که در اینجا مطرح می‌شود این است که اگر چنین شکافی در بین مردم و احزاب سیاسی آمریکا در زمینۀ حمایت از رژیم صهیونیستی وجود دارد تا چه زمانی لابی صهیونیستی در آمریکا می‌تواند با اعمل نفوذ ساختار سیاسی آمریکا را وادار به حمایت از این رژیم بنماید؟

در پایان خاطرنشان می‌شود دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا اخیراً از قصد خود برای برکناری جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا بعد از برگزاری انتخابات میان دوره‌ای کنگره در اواخر آبان 1397 خبر داده است. دونالد ترامپ در سخنانی که در 22 مهر 1397 با یکی از رسانه‌های آمریکایی انجام داد گفت که وزیر دفاعش «نوعی دموکرات» به‌نظر می‌رسد و به‌طور ضمنی به‌احتمال خروج وی از وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) اشاره نمود.

گزارش‌های زیادی دربارۀ روابط سرد ماتیس و ترامپ منتشر شده است. بر اساس این گزارش‌ها ماتیس به‌خاطر مصون نگاه‌داشتن نظامیان و ارتش آمریکا در برابر گرایش‌های رادیکال و نپخته مورد تحسین کارکنان پنتاگون قرار گرفته است. ماتیس با برنامه‌های رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر برگزاری مراسم رژۀ نظامی در واشینگتن و حتی ترور بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه، مخالفت می‌ورزید. از سوی دیگر، گفته می‌شود ماتیس روابط پرتنشی با جان بولتون، مشاور امنیت ملی کنونی آمریکا، دارد و همین امر باعث شده است روابط بین وزارت دفاع آمریکا و کاخ سفید به سردی گراییده و این دو نهاد از یکدیگر بیشتر فاصله بگیرند.

منبع تحلیل: خبرگزاری صدا و سیما

شکاف در آمریکا در زمینۀ حمایت از اسرائیل