ماجرایِ انهدام خودروهایِ زرهیِ کانادایی به‌دستِ یمنی‌ها | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

ماجرایِ انهدام خودروهایِ زرهیِ کانادایی به‌دستِ یمنی‌ها

انتشارِ خبر مربوط به انهدامِ خودروهای زرهیِ کانادایی که در اختیار ارتش عربستان قرار داشت به دستِ نیروهای یمنی توجه تحلیل‌گران را مجدداً به سمتِ هزینه‌هایِ نظامی این جنگ معطوف کرد

هر روز که می‌گذرد اخبار جالب‌تری از تحولات میدانی یمن به گوش می رسد. برتری نظامیِ یمنی‌ها در میدان‌های نبرد با متجاوزانِ سعودی بیش از پیش نمایان شده است که مهم‌ترین نمونۀ آن عملیاتِ موفقیت‌آمیزِ «نصر من الله» بود که در جریانِ آن هزاران نظامیِ متجاوز از جمله تعدادِ زیادی از افسران سعودی به دستِ یمنی‌ها به اسارت گرفته شدند.

در این بین اخباری در زمینۀ انهدام خودروهای زرهی کانادایی که در اختیارِ ارتش متجاوز سعودی در یمن قرار گرفته بود منتشر شد. یمنی‌ها این خودروها را به راحتی هدف قرار داده و از دور خارج کردند. آن‌ها موفق شدند در جریانِ عملیات خود در شرقِ استان صعده تعدادی از این خودروهایِ زرهیِ ارتش سعودی را منهدم کنند.

در همین راستا «محمد علی الحوثی»، رئیس کمیتۀ عالی انقلاب یمن اشاره‌ای همراه با تمسخر به منهدم شدن خودروهایِ زرهی کانادایی در یمن داشت. وی با انتشار یک پستِ توئیتری تأکید کرد: «ما حاضریم با کانادا در خصوصِ خودروهای زرهی به ویژه خودروهایِ زرهی منهدم شده به دستِ نیروهای انصارالله رایزنی کنیم. البته به شرطِ آنکه کانادا به نقضِ قوانین اذعان کرده و مواضعِ خود را در قبال ملت یمن تصحیح کند.»

این در حالیست که بنا بر گزارش‌هایِ رسانه‌ای منتشر شده، عربستان به مبلغ یک میلیارد دلار به کانادا در زمینۀ خودروهای جنگیِ سبک بدهکار است. ریاض پیشتر این تجهیزاتِ نظامی را برای استفاده در تجاوز به یمن از کانادا خریداری کرده بود و در نهایت این خودروها به دست نیروهای یمنی افتادند.

بر همین مبنا، حتی رسانه‌هایِ کانادایی با انتقاد از این روند اعلام کرده‌اند که عربستان با تجهیزاتِ نظامی که هنوز پول آن‌ها را به کانادا نداده در یمن می‌جنگد. خودروهایِ زرهی سبک در واقع ستونِ اصلی بخش زرهیِ نیروهای نظامی کانادا را تشکیل می‌دهند و در حال حاضر این خودروها به راحتی به دستِ نیروهای ارتش و کمیته‌های مردمی یمن افتاده است.

خودروهایِ زرهی مذکور، توسط شرکتِ «جنرال داینامیکس لَند سیستمز» در استان اُنتاریو کانادا تولید شده و توسطِ کمپانی «اُشکوش» آمریکا به عربستانِ سعودی فروخته شده است. بر این اساس، دولتِ کانادا در سال ۲۰۱۴ بیش از ۷۰۰ دستگاهِ خودروی زرهی سبک به ارزشِ حدودی ۱۵ میلیارد دلار به عربستان سعودی فروخته است که اکنون تعدادِ زیادی از آن‌ها به دست نیروهای یمنی افتاده است.

وزارت خارجه کانادا و «دوگ ویلسون هاج» سخنگویِ شرکت جنرال داینامیکس از پاسخ دادن به سؤالِ این روزنامه دربارۀ خودروهای مشهود در تصاویرِ یمنی‌ها اجتناب کردند.

به نظر می‌رسد نیروهایِ مقاومت یمن علاوه بر ضربه‌هایی که در میادینِ نبرد و پیشروی‌های خود در برابر نیروهای متجاوز به دشمن وارد می‌کنند این بار یک ضررِ یک میلیارد دلاری به عربستان آن هم تنها در زمینۀ خودروهای زرهیِ کانادایی وارد آورده است.

در این خصوص باید به این نکته اشاره کنیم که عربستان در ابتدا به دنبالِ از بین بردن یک گروهِ شورشی در یمن تنها طیِ چند ماه بود و فکر نمی‌کرد جنگی که در ماه مارس سال ۲۰۱۵ آغاز کرده این چنین به درازا کشیده شود و حتی معادلاتِ نظامی را به نفع نیروهای مقاومت پیش ببرد.

هزینه‌های نظامی که عربستان برایِ تجاوز به یمن پرداخت کرده در کنارِ باج‌هایی که به دیگر کشورها برایِ مشارکت در ائتلافِ متجاوز تقدیم کرده به قدری سنگین است که عربستان توانِ پر کردن این خلأ مالی را ندارد. ضرباتِ پی در پی یمنی‌ها علیه متجاوزان چه در زمینه‌هایِ نظامی و چه در زمینه‌های مالی بر سنگینیِ این هزینه‌ها افزوده است.

البته باید بگوییم که گزارش‌هایِ رسمی و یا شبه رسمی در خصوصِ میزان خساراتِ وارده به عربستان در جریانِ جنگ یمن منتشر نشده است اما بنا به اذعانِ رسانه‌های سعودی دست کم هزار نظامیِ سعودی از آغاز جنگ تا اواسطِ سالِ گذشته در یمن به هلاکت رسیده‌اند و تحلیلگران معتقدند که این اعداد و ارقام بسیار بیشتر از آن است که سعودی‌ها اعلام می‌کنند.

هم چنین رسانه‌های سعودی در ابتدایِ جنگ یمن اعلام کردند که هزینه‌های این جنگ ممکن است به صدها میلیون دلار به صورتِ ماهانه برسد. بر این اساس عربستان ممکن است ماهانه حدود ۱۷۵ میلیون دلار برای حملاتِ هوایی خود علیه یمن با استفاده از ۱۰۰ هواپیما بپردازد. همچنین هزینه‌های مربوط به جنگنده‌هایی که در این جنگ مشارکت می‌کنند ماهانه به حدودِ ۲۳۰ میلیون دلار می‌رسد که شاملِ هزینه‌هایِ مربوط به نگهداری و تعمیرِ آنها نیز هست. بنابراین تنها طیِ ۳ سال، بیش از ۸ میلیارد دلار هزینه شده است.

عربستان برای رویارویی با حملاتِ یمنی‌ها از موشک‌های پاتریوت آمریکایی استفاده می‌کند که هزینۀ این موشک‌ها نیز به ۳ میلیون دلار می‌رسد به طوریکه ساقط کردن یک موشکِ بالستیک یمنی‌ها، دست کم به سه موشکِ پاتریوت نیاز دارد. در ماه آوریل گذشته ائتلافِ سعودی اعلام کرد که نیروهای یمنی ۱۱۹ موشکِ بالستیک به سمت عربستان شلیک کردند این بدان معنی است که تنها مقابله با این موشک‌ها ده‌ها میلیون دلار برایِ عربستان هزینه داشته است.

سایتِ «فارن پالسی» در ماه دسامبر سال ۲۰۱۶ گزارش داد که جنگِ یمن ۵.۳ میلیار دلار تنها در بودجۀ دفاعی عربستان در سال ۲۰۱۵ برای این کشور هزینه‌بر بوده است. خبرگزاریِ رویترز نیز گزارش داده است که عربستان ماهانه ۱۷۵ میلیون دلار برایِ انفجارهای یمن هزینه می‌کند. این هزینه‌ها علاوه بر هزینه‌هایِ عملیاتِ زمینی در یمن محسوب می‌شود.

به نظر می‌رسد هزینه‌هایِ هنگفتِ نظامی که سعودی‌ها در تجاوزِ بی حاصلِ خود به یمن به صورتِ ماهانه و حتی روزانه صرف می‌کنند در دورۀ کنونی با بالارفتنِ سطحِ توان نظامی یمنی‌ها بیش از پیش بر بودجۀ نظامی و دفاعیِ عربستان سنگینی می‌کند و ادامه یافتن این روند باعث به وجود آمدنِ خلأ مالیِ گسترده در بودجۀ عربستان و در دراز مدت باعثِ وارد آمدن هزینه‌هایِ ناخواسته به ملتِ این کشور برایِ جبران هزینه‌های جنگ یمن خواهد شد؛ جنگی که عربستان هرچه زودتر به آن پایان دهد در واقع خود را از یک بحرانِ اقتصادیِ گسترده نجات داده است.

توضیح:

«گزارشات و تحلیل­های راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیل­های راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاه­ها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمی­باشد.»

منبع تحلیل: خبرگزاری مهر

ماجرایِ انهدام خودروهایِ زرهیِ کانادایی به‌دستِ یمنی‌ها