متحدان ایران و دشمنان آمریکا؛ پیروز انتخابات عراق | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

متحدان ایران و دشمنان آمریکا؛ پیروز انتخابات عراق

اندیشکده آمریکایی «کِیتو» در تحلیلی با اشاره به این که ایالات متحده هنوز واقعیات سیاسی عراق را درک نکرده است، نوشت: ائتلاف های پیروز انتخابات پارلمانی عراق، از متحدان ایران و دشمنان اصلی آمریکا هستند.

اندیشکده «کیتو» تأکید کرد که نتایج انتخابات پارلمان عراق تاکید بر این نکته است که سران آمریکا و رسانه‌های این کشور هنوز یک راهبرد درباره وضعیت سیاسی پیچیده عراق ندارند؛ کارشناسان انتظار داشتند که «حیدر العبادی» نخست وزیر کنونی این کشور پیروز انتخابات شود، اما یک روحانی شیعه (مقتدا صدر) حداکثر آرا را به خود اختصاص داد.

در ادامه این تحلیل آمده است: «مقتدا صدر» روحانی شیعه عراقی که بخش اعظم آرا را کسب کرد دشمن دیرینه آمریکا و مخالف سیاست‌های منطقه‌ای واشنگتن و به ویژه حضور نیروهای این کشور در عراق است. این اندیشکده نوشت، در سال‌های پس از نبرد آمریکا برای سرنگونی «صدام حسین»، شبه نظامیان وابسته به جریان «مقتدا صدر» بودند که همواره با نیروهای امریکایی در عراق در ستیز بودند. اندیشکده «کیتو» در ادامه آورده است: یک جنبه نگران کننده دیگر نتایج انتخابات عراق برای آمریکا، پیروزی ائتلاف «الفتح» به ریاست «هادی العامری» فرمانده الحشدالشعبی عراق است که دومین ائتلاف پیروز انتخابات عراق است و این حزب نیز هوادار سرسخت ایران است.

«کیتو» با اشاره به ضد آمریکایی بودن این دو حزب قدرتمند عراق نوشت، جان کلام این است که دو حزب و ائتلاف سیاسی قدرتمند و پیروز انتخابات پارلمانی عراق هر دو به شدت ضد آمریکا و به شدت هوادار ایران هستند. از سویی دیگر و در کمال بهت ناظران غربی، ائتلاف «حیدر العبادی» نخست وزیر کنونی عراق (ائتلاف النصر) با وجود حمایت‌های آمریکا سوم شد. این اندیشکده با ذکر نمونه‌ای از سیاست‌های اشتباه آمریکا در عراق و شکست سرمایه گذاری در این کشور نوشت، «جورج دبلیو بوش» رئیس جمهوری پیشین آمریکا و متحدان نومحافظه کارش نیز می‌پنداشتند که «احمد چلبی» رئیس سابق مجلس عراق بعد از سقوط صدام، رئیس جمهور جدید شود. در گزارش اندیشکده «کیتو» آمده است، آمریکا میلیون‌ها دلار نیز برای پیروزی حزب «چلبی» سرمایه گذاری کرد اما بعد از خاتمه انتخابات، حزب «احمد چلبی» تنها نیم درصد آرا را به خود اختصاص داد.

اندیشکده کیتو در بخش دیگری از گزارش خود به نتایج ضعیف کسب شده از سوی احزاب کردستان عراق اشاره کرد و نوشت، نه تنها نتایج انتخابات عراق یک شکست بزرگ برای سیاست‌های آمریکا بود، بلکه نتایج احزاب کردستان عراق حاضر در انتخابات مجلس نیز نگران کننده بود. اندیشکده کیتو با هشدار به دولت کنونی آمریکا در زمینه بازبینی دهه‌ها رویکرد و سیاست اشتباه در عراق نوشت: «دونالد ترامپ» خواستار حضور نظامی نامحدود در عراق است اما این سیاست وی نیز بسیار نامعقول و اشتباه است. در این تحلیل آمده است، باور اولیه‌ای که دولت بوش آنرا پذیرفت و دولت‌های «باراک اوباما»، رئیس جمهوری قبلی و «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری کنونی آمریکا نیز آن را دنبال کردند این بود که عراق می‌تواند یک کشور متحد، دموکرات، باثبات و حامی آمریکا باشد اما به چند دلیل ثابت شد که این پنداشت اشتباه است. این اندیشکده نوشته است، اینک وقت به رسمیت شناختن محدودیت‌های نفوذ آمریکا در عراق و ارزیابی سیاست‌های فاجعه آمیز واشنگتن در قبال این کشوراست ‌باید گفت که دولت ترامپ نیاز به توسعه راهبرد خروج سریع از مرداب عراق دارد.

در چنین شرایطی، «جان مک‌کین»، سناتور ارشد آمریکا در اعترافی دیرهنگام اذعان کرد: جنگ عراق و اشغال این کشور، اشتباهی بزرگ بود و من خودم را در این رابطه مقصر می‌دانم. در تحولات سیاسی و انتخاباتی عراق نیز، یک منبع مطلع مدعی شد که هفت چهره سیاسی عراقی شانس بیشتری را برای نخست وزیری این کشور دارند و علاوه بر «حیدر العبادی»، نام «جعفر صدر»، پسر عموی «مقتدا صدر» و فرزند شهید «محمد باقر صدر» از مهمترین آنها است. در همین حال، ائتلاف «دولت قانون»، مهمترین سناریوی خود برای تشکیل دولت آتی عراق را همپیمانی با ائتلاف «الفتح» و فهرست‌های کردی و سنی اعلام کرد. دادگاه عالی فدرال عراق نیز دادخواست ارائه شده مبنی بر عدم تایید نتایج انتخابات پارلمانی به بهانه وقوع تخلفات در آن را رد کرد. ‌در همین حال حیدر العبادی، نخست وزیر عراق و ایاد علاوی، معاون رئیس جمهوری این کشور در دیداری در بغداد تحولات سیاسی و تشکیل دولت آتی بر اساس اصول ملی را مورد بررسی قرار دادند. در تحولات میدانی هم انفجار دو بمب در منطقه «البعاج» استان نینوا در نزدیکی مرز با سوریه، هفت کشته و سه زخمی بر جا گذاشت.منبع تحلیل: Cato Institute

متحدان ایران و دشمنان آمریکا؛ پیروز انتخابات عراق