متن خبر: هشدارِ جنبش جهادِ اسلامی فلسطین دربارۀ هرگونه حماقتِ صهیونیست‌ها «سرایا القدس»، شاخۀ نظامی جنبش جهاد اسلامی فلسطین روز شنبه (11 آبان 1398) در بیانیه‌ای اعلام کرد که تهدیداتِ دشمنِ صهیونیستی دربارۀ حمله علیه نوارِ غزه موضوع جدیدی نیست و این تهدی | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

چگونه درآمدِ فروشِ نفت با صادراتِ گازوئیل جبران می‌شود

نیروگاه‌هایِ تولید برقِ متصل به شبکۀ سراسری گاز، سالانه حدودِ ۴ میلیارد لیتر گازوئیل مصرف می‌کنند. درشرایطِ تحریمِ نفتی می‌توان با جایگزینیِ گاز بجایِ گازوئیل در نیروگاه‌ها، مازادِ گازوئیل را صادر کرد

ایران با دارا بودنِ حدود ۱۸ درصد از ذخایرِ قابل استحصالِ گازی جهان پس از روسیه رتبۀ دوم را به خود اختصاص داده است. با این وجود کشورمان تا به امروز نتوانسته به طورِ شایسته از ظرفیتِ این منبعِ سرشار استفاده کند.

بی‌شک یکی از پایه‌هایِ اصلی و اولیۀ‌ محرکِ تولید، تأمینِ انرژی پایدار و کافی برایِ بخش‌های مختلفِ اقتصاد از جمله نیروگاه‌ها و صنایعِ بزرگ بوده که نقشِ بسزایی در توسعۀ کشور دارد.

کشورمان پس از انقلابِ اسلامی در حوزۀ‌ تولید گاز طبیعی گام‌هایِ بسیار بلندی برداشته است. به‌طوری‌که با تولیدِ روزانۀ نزدیک به ۷۵۰ میلیون مترمکعب گاز، پس از آمریکا و روسیه، به‌عنوانِ سومین تولیدکنندۀ بزرگ گاز در بین کشورهایِ جهان شناخته می‌شود. با این حال سهمِ ایران از تجارتِ جهانی گاز تنها ۱ درصد است. در نتیجه لازم است بر اساسِ برنامه‌ریزی تا سال ۱۴۰۴ این میزان به ۸ تا ۱۰ درصد برسد که تا رسیدن به این هدف راهِ درازی در پیش است.

یکی از عمده‌ترین صنایعِ اساسی کشور که روزانه در حدودِ ۱۹۰ میلیون مترمکعب گاز مصرف می‌کند، بخشِ نیروگاه‌هایِ تولید برق است؛ نیروگاه‌هایی که اغلب به شبکه گازیِ کشور متصل و در حالِ استفاده از سوختِ پاک گاز طبیعی برایِ تولید برق هستند.

با این ‌وجود برخی از این نیروگاه‌ها به‌رغمِ اتصال به شبکۀ سراسری گاز، علاوه بر گاز از گازوئیل نیز برایِ تولید خود استفاده می‌کنند. بررسی‌ها نشان می‌دهند گازِ طبیعی علاوه بر مزیت‌هایِ زیست‌ محیطی، منجر به کاهشِ هزینه‌هایِ تعمیر و نگهداری و افزایشِ قابلیت اطمینانِ بهره‌برداری از واحدهایِ نیروگاهی نسبت به سوختِ مایع می‌شود. به‌علاوه به علتِ ارزان‌تر بودن آن نسبت به گازوئیل برایِ کشور از صرفۀ اقتصادی نیز برخوردار است.

عایدیِ کشور در صورت جایگزینیِ مصرف گازوئیل با گاز

براساسِ آمار صنعت برق ایران، در سالِ 1397 از میان نیروگاه‌هایِ دولتی که در سال، بیش از ۱۰ درصد از مصرفِ سوختشان به گازوئیل اختصاص داشته است، مجموعاً در حدودِ ۱ میلیارد لیتر است و از میانِ نیروگاه‌هایِ خصوصی نیز مجموعاً در حدودِ ۳ میلیارد لیتر گازوئیل مصرف کرده‌اند.

در مجموع نیروگاه‌هایِ خصوصی و دولتی در سال حدودِ ۴ میلیارد لیتر گازوئیل مصرف کرده‌اند که این میزان معادلِ ۴.۳ میلیارد مترمکعب گاز است. حال با در نظر گرفتنِ قیمتِ ۵۰ سنت برایِ هر لیتر گازوئیل و ۲۰ سنت برای هر مترمکعب گاز، در صورتِ جایگزینی گاز به‌جای گازوئیل، سالانه ۱.۲ میلیارد دلار برایِ کشور صرفه‌جویی ارزی دارد.

براساس بررسی‌هایِ کارشناسی، کشورهایِ همسایۀ ایران سالانه ۱۳ میلیارد لیتر گازوئیل مصرف می‌کنند و این بازارها فرصتی را برایِ صرفه‌جویی و کسبِ عواید حاصل از صادراتِ گازوئیل در جوارِ مرزهای ما فراهم می‌کند.

براین اساس ضروری است مسئولانِ کشور بر استفادۀ هرچه بیشترِ نیروگاه‌های برق از سوخت گاز و صادراتِ گازوئیلی که در این ‌بین صرفه‌جویی می‌شود اهتمامِ بیشتری بورزند. بدیهی است در صورتِ اجرای این راهکار، کشور به آسانی می‌تواند بخشی از فشارِ تحریم‌هایِ نفتی و افتِ درآمدهای صادرات نفت خام را با صادراتِ گازوئیل به بازارِ منطقه کاهش دهد.

توضیح:

«گزارشات و تحلیل­های راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیل­های راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاه­ها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمی­باشد.»

منبع تحلیل: خبرگزاری مهر