محققان ایرانی و «ایرباس» راندمان هواپیما را با نانوپوشش‌ها افزایش می‌دهند | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

محققان ایرانی و «ایرباس» راندمان هواپیما را با نانوپوشش‌ها افزایش می‌دهند

محققان دانشکدۀ مهندسی دانشگاه تهران با استفاده از نانوپوشش‌ها روشی را برای افزایش راندمان هواپیما عرضه کردند که به‌گفته آنها قرار است این مطالعات در فاز بزرگتر با همکاری محققان شرکت «ایرباس» در ایران اجرایی شود.

دکتر سید فرشید چینی، مجری طرح با اشاره به اجرای پروژه مشترک با «ایرباس»، گفت: ایده‌ای در زمینۀ کاهش اصطکاک سطح داریم که براساس این ایده که با الگوریتم ژنتیک، جاهای بهینۀ بدنۀ هواپیما را به‌دست آوردیم، این نقاط را با نانو مهندسی به‌گونه‌ای تغییر دهیم تا راندمان هواپیما را افزایش دهیم.

وی اضافه کرد: با این روش می‌توانیم مشخص کنیم که در یک هواپیما چه اندازه می‌توانیم نیروی مقاوم را کم کنیم و نیروی بالابر آن را افزایش دهیم.

چینی با تأکید بر اینکه این مطالعات را در فاز آزمایشگاهی در دانشگاه تهران اجرایی کردیم، یادآور شد: ما در فاز آزمایشگاهی تا حدود ۳۰ درصد به افزایش ضریب نیروی برا (lift) و نیروی پسا (drag) رسیدیم. به این معنا که راندمان هواپیما را در فاز آزمایشگاهی تا ۳۰ درصد افزایش دادیم.

وی تأکید کرد: افزایش راندمان هواپیما با کاهش میزان اصطکاک با استفاده از نانو پوشش‌ها صورت گرفته است.

استادیار دانشکدۀ مهندسی مکانیک دانشگاه تهران ادامه داد: یک ماه قبل بازدیدی از مرکز تحقیق ایرباس در فرانسه داشتیم که دربارۀ اجرای این پروژه مذاکره کردیم.

به‌گفته وی بر اثر این مذاکره مقرر شد که یک هیأت از فرانسه اواخر مهر برای ادامه تحقیقات در این زمینه به ایران بیایند.

چینی خاطرنشان کرد: بر اساس قراردادی که با ایرباس منعقد کردیم، مطالعات را در اسکیل بزرگتر تست خواهیم کرد.

منبع خبر: ایسنا

محققان ایرانی و «ایرباس» راندمان هواپیما را با نانوپوشش‌ها افزایش می‌دهند