مدارِ ثانویۀ راکتور اراک تا ۲ هفتۀ آینده راه‌اندازی می‌شود | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

مدارِ ثانویۀ راکتور اراک تا ۲ هفتۀ آینده راه‌اندازی می‌شود

«علی‌اصغر زارعان»، دستیار ویژه رئیس سازمان انرژی اتمی روز یکشنبه (28 مهر 1398) در مراسمِ افتتاحیۀ چهل و یکمین نمایشگاهِ تخصصیِ دستاوردهای صنعت هسته‌ایِ کشور در دانشگاه باهنر کرمان با اشاره به اجتماعِ مردم در پیاده‌رویِ اربعین حسینی بیان داشت: «هرچه داریم از عاشورا است، این اجتماع در دنیا بی‌نظیر است لذا باید بتوانیم با وحدت و همدلی، توطئه‌هایِ دشمن را خنثی کنیم.»

دستیار ویژه رئیس سازمان انرژی اتمی در ارتباط با وظایفِ سازمان انرژی اتمی گفت: «این سازمان یک سری وظایفِ حاکمیتی را دنبال می‌کند اما وظیفۀ اصلی آن در تولیدِ برق پاک، سامانه‌هایِ پرتودهی، تولیدِ رادیوداروها، لیزر و داشتنِ چرخۀ سوخت است.»

وی گفت: «در بحثِ هسته‌ای از سالِ ۵۳ نیروگاه‌هایی ایجاد کردیم که نیروگاهِ هسته‌ایِ بوشهر یکی از آنان است که در حالِ حاضر در مدار قرار دارد و روزانه مقدارِ قابل توجهی برق تولید می‌کند.» وی بیان داشت: «نیروگاه بوشهر روزانه 6.5 میلیون بشکه در حوزۀ نفت صرفه‌جوییِ انرژی دارد لذا هر چه در حوزۀ برق هسته‌ای پیشرفت داشته باشیم می‌توانیم در ذخایرِ راهبردی کار کنیم و برقِ ماندگار و پایدار داشته باشیم.»

زارعان تصریح کرد: «جمهوری اسلامی با عملیاتی کردنِ چرخۀ سوخت و اکتشاف و استخراجِ سوختِ بومی جزءِ ۱۰ کشور برتر دنیا در این حوزه قرار دارد لذا این موفقیت موجبِ عصبانیتِ غربی‌ها و حتی برخی از کشورهایی که با ما رابطه‌ای دوستانه دارند شده است.» وی یادآور شد: «از ابتدایِ شروع فعالیت‌های هسته‌ای تا به امروز با حمایتِ همۀ دولت‌ها و حمایتِ مقام معظم رهبری(مدظله‌العالی) صنعتِ هسته‌ای کشور بومی شده لذا همه در ادوارِ مختلف کمک کرده‌اند تا بتوانیم این چرخه را بومی‌سازی کنیم و با یک باد نلرزد.»

زارعان با بیان این که ۱۰۰ درصدِ فعالیت‌هایِ هسته‌ای ایران بومی شده است، ابراز داشت: «امروزه در ساخت و طراحیِ انواعِ سانتریفیوژ به خودکفایی رسیده‌ایم و مشکلی نداریم و این تکنولوژی هایتک و خاص است.» وی افزود: «کیک زرد مهمتر از سانتریفیوژ است زیرا یک مادۀ اولیه و راهبردی بوده و همۀ دنیا می‌توانند آن را خریداری کنند اما این مادۀ مهم را به ایران نمی‌فروشند و ما اکنون این مادۀ مهم را در اختیار داریم.»

وی ادامه داد: «ما با اسکنِ بخشِ اعظمی از مساحتِ کشور به این نتیجه رسیدیم که چقدر مادۀ راهبردیِ اورانیومِ بومی داریم و امسال از ۵۰ تن اورانیومِ بومی، بهره خواهیم برد.  سالانه ما به ۲۷ تن اورانیومِ غنی‌شده برای یک نیروگاهِ قدرت نیازمندیم.»

دستیار ویژۀ رئیس سازمان انرژی اتمی ایران ابراز داشت: «انرژی هسته‌ای به صنایعِ دیگر خدمات ارائه می‌کند لذا مادۀ اولیۀ کیک زرد را بومی تولید می‌کنیم و این اقدامِ ما در قدرتِ چانه‌زنی در عرصۀ بین‌المللی بسیار مؤثر است.»

زارعان تصریح کرد: «در مذاکرات تلاش شد تا کاربریِ رآکتور اراک را تغییر دهند لذا در کنارِ این رآکتورِ آب سنگین فعالیت می‌کند و سالانه ۲۰ تن آبِ سنگین تولید می‌کنیم که به بعضی از کشورها صادر می‌شود و تا ظرفیتِ ۲۵ تن هم بر حسبِ نیاز می‌توانیم آب سنگین تولید کنیم.»

دستیار ویژه رئیس سازمان انرژی اتمی ایران ابراز داشت: «طیِ دو هفتۀ آینده مدارِ ثانویۀ رآکتورِ در حالِ بازطراحیِ اراک راه‌اندازی خواهد شد و تا سالِ 1399 نیز تست‌هایِ سرد انجام می‌گیرد و ما شاهدِ راه‌اندازیِ کامل رآکتور اراک تا سالِ ۱۴۰۰ خواهیم بود که یک اقدامِ اقتدارآفرین و کاری جهادی محسوب می‌شود.»

وی با اشاره به اینکه سه نسلِ جدید از ماشین‌هایِ سانتریفیوژ در روزهایِ آتی رونمایی می‌شوند، گفت: «اگر ما در مذاکرات ۱۰۰ درصد اعتماد می‌کردیم اکنون در این جایگاه قرار نداشتیم لذا با کارِ جهادی و بصیرت توانستیم این کارها را انجام دهیم.» وی افزود: «سایتِ فوردو یک سایت پدافندی است و در حالِ حاضر 1044 سانتریفیوژ در فوردو و همچنین 5060 سانتریفیوژ در نطنز داریم.»

زارعان تصریح کرد: «یکی دیگر از وظایفِ سازمان انرژی اتمی تولید رادیو دارو است در طیِ هفته 190 بیمارستان و مرکزِ درمانی از رادیو دارو بهره‌مند می‌شوند که این طرح ۶۳ میلیون یورو هزینه به همراه دارد حتی ما به برخی از کشورها نیز رادیو دارو صادر می‌کنیم.» وی ادامه داد: «سازمان انرژی اتمی، مرکز درمانِ قطعیِ سرطان را در دست ساخت دارد که قریب به ۲۰۰ میلیون یورو هزینه دارد.»

زارعان بیان داشت: «ما پژوهشگاه ملیِ مواد را راه‌اندازی کرده‌ایم که از دستاوردهایِ صنعت هسته‌ای است، با این اقداماتی که انجام شده ما شانه به شانۀ کشورهای پیشرفته از جمله آمریکا حرکت می‌کنیم.»

منبع خبر: خبرگزاری مهر

مدارِ ثانویۀ راکتور اراک تا ۲ هفتۀ آینده راه‌اندازی می‌شود