نقشۀ خطرناکِ نتانیاهو برای کرانه باختری | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

نقشۀ خطرناکِ نتانیاهو برای کرانه باختری

اعلام تصمیم نخست وزیر رژیم صهیونیستی برای ملحق کردن دره اردن به اراضی اشغالی یک روز پس از اعلام حمایت آمریکا از گسترش شهرک سازی ها در کرانه باختری پیام های مهمی در خود دارد

یک روز بعد از آنکه آمریکا به وسیلۀ وزیر خارجه خود از چرخشِ موضع چهار دهۀ قبلش در قبالِ شهرک سازی‌های رژیم صهیونیستی در کرانه باختری خبر داد «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر این رژیم فرصت را برایِ تحققِ اهداف توسعه طلبانه‌ای مهیا دید.

«مایک پمپئو»، وزیر خارجه آمریکا به تازگی در اظهاراتی تأمل برانگیز اعلام کرده است که کشورش دیگر شهرک‌سازی‌های صهیونیست‌ها در کرانه باختری را برخلافِ قانون بین‌الملل نمی‌داند. وزیر خارجه آمریکا تأکید کرد که دولت‌هایِ قبلی آمریکا شهرک‌سازی‌هایِ رژیم صهیونیستی را غیرقانونی می‌دانستند اما این دولت دیگر شهرک‌سازی‌ها را مغایر با قانون بین‌الملل نمی‌داند و مخالفتی با آن ندارد. پمپئو با مطرح کردن این سخنان به صورتِ کامل، موضع‌گیری دولتِ قبل را در خصوصِ مسألۀ شهرک‌سازی‌ها زیر پا گذاشت.

مطرح کردن این سخنان، موجی از واکنش‌هایِ منفی به موضع‌گیریِ آمریکا در جهان را به دنبال داشت. بسیاری از کشورها در کنارِ گروه‌هایِ فلسطینی و تشکیلاتِ خودگردان به شدت این موضع‌گیری را رد کردند. آن‌ها همچنین نسبت به پیامدهایِ چنین سخنانی بر آیندۀ مسألۀ فلسطین و تحققِ صلح و تلاش‌ها در این خصوص هشدار دادند.

نتانیاهو از این موضع‌گیریِ آمریکا بسیار به وجد آمد و نتوانست ذوق‌زدگی خود را از این مسأله پنهان کند. نتانیاهو مدعی شد که این موضع‌گیری، تصحیح یک اشتباهِ تاریخی به شمار می‌رود. وی همچنین به صورتِ تلفنی با ترامپ در این خصوص صحبت کرده و از مواضعِ آمریکا در این زمینه قدردانی کرد.

یک روز بعد از این سخنانِ پمپئو بود که نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از نقشۀ خود برایِ انضمامِ درۀ اردن پرده برداشت. وی از «بنی گانتز»، رئیس ائتلاف آبی و سفید و «آوریگدور لیبرمن»، رئیس حزب «بیتنا» خواسته در تشکیلِ کابینۀ ائتلافی به او بپیوندند.  نتانیاهو در یک پیام ویدئویی از گانتز و لیبرمن خواست این کار را برایِ ایمن نگاه داشتن رژیم صهیونیستی و انضمامِ درۀ اردن انجام دهند.

کاملاً مشخص است که موضع‌گیری اخیر پمپئو در حمایت از شهرک‌سازی‌ها در کرانه باختری با برنامۀ قبلی و برایِ مهیا کردن شرایط در راستایِ گسترشِ اشغالگری‌های رژیم صهیونیستی صورت گرفته است. نتانیاهو از همین رهگذر تلاش دارد تا رسماً درۀ اردن را به اراضیِ اشغالی اضافه کند.

البته نباید از این مسأله غافل بود که اعلامِ حمایت آمریکا از شهرک‌سازی‌های رژیم صهیونیستی در واقع برای حمایت از همپیمانِ این رژیم یعنی نتانیاهو که در شرایطِ بسیار بدی از لحاظِ سیاسی و حقوقی قرار دارد نیز صورت گرفته است.

نتانیاهو می‌کوشد تا از طریق اعلامِ انضمام درۀ اردن به اراضیِ اشغالی توجه‌ها را از پرونده‌های فساد مالی خود و اقدامِ دادستانی کلِ رژیم صهیونیستی برای صدورِ کیفر خواست علیهِ وی منحرف کند. همچنین فرصت را غنیمت شمرده تا با مطرح کردن این مسأله در کنارِ تضمین امنیت رژیم صهیونیستی، رقبایِ سیاسی خود را تحریک کند تا یک کابینه ائتلافی با نتانیاهو تشکیل دهند.

درۀ اردن از لحاظ طبیعی شرایط بسیار مناسبی برای کشاورزی در طول سال دارد. همچنین این منطقه در بالایِ مهم‌ترین منبعِ آبی در فلسطین قرار گرفته است. درۀ اردن یک چهارم مساحتِ کرانه باختری را تشکیل می‌دهد و حدود ۵۰ هزار فلسطینی در آن زندگی می‌کنند.

اینکه نتانیاهو به فاصلۀ یک روز از اعلام حمایت آمریکا از شهرک‌سازی‌ها در کرانه باختری اقدام به رونمایی از طرحِ بعدی خود برای پیوستن درۀ اردن به اراضی اشغالی می‌کند نشان از وجودِ هماهنگی و برنامه‌ریزیِ قبلی در این خصوص دارد. وی پیش از این نیز، یعنی قبل از برگزاریِ انتخابات اخیر در اراضی اشغالی در ماه سپتامبر از طرحِ مذکور پرده برداشته بود اما در آن زمان از حمایتِ آمریکا برای عملی کردن آن برخوردار نشد.

چنانچه این منطقه به صورتِ رسمی به اراضی اشغالی ملحق شود نتانیاهو توانسته مانعِ تشکیل کابینۀ اقلیت شود؛ کابینه‌ای که برای نتانیاهو به مثابۀ یک فاجعه به شمار می‌رود. درست است که جهانیان و حتی کشورهایِ اروپایی مخالفتِ شدید خود را با مشروعیتِ شهرک‌سازی در کرانه باختری اعلام کرده‌اند و بسیاری از تحلیل‌گران این اقدام را در راستایِ اجرایی کردنِ معامله قرن دانسته‌اند اما باید گفت که موضع‌گیریِ آمریکا در این خصوص به مثابۀ چراغ سبزی برایِ نتانیاهو در راستایِ توسعۀ شهرک‌سازی‌ها و ملحق کردنِ بخش‌هایی از کرانه باختری به اراضیِ اشغالی است. البته اعلامِ حمایت آمریکا از شهرک‌سازی‌ها در شرایط کنونی و پیش از انتخاباتِ ریاست جمهوری ۲۰۲۰ نمی‌تواند خالی از اهدافِ انتخاباتی در راستایِ راضی کردنِ لابی صهیونیستی باشد.

در این بین اردن نیز نسبت به پیامدهایِ این اقدام بسیار نگران است چرا که اردن این موضع‌گیریِ آمریکا را خطرناک و بخشی از اشغالگریِ رژیم صهیونیستی و تهدیدِ امنیت ملی خود می‌داند. اردنی‌ها معتقدند گسترشِ شهرک‌سازی‌ها باعث جذب تعدادِ بیشتری از صهیونیست‌ها به اراضیِ اشغالی و اخراجِ فلسطینی‌ها از سرزمینِ خود می‌شود و این مسأله ممکن است در نهایت به نقشۀ سرزمینِ جایگزین که بخشی از معامله قرن است بیانجامد.

در نهایت باید گفت که مجامعِ بین‌المللی و به ویژه کشورهای اسلامی و گروه‌های مقاومت فلسطین نباید نسبت به تحرکات و نقشه‌هایِ صهیونیستی - آمریکایی در شرایطِ فعلی بی توجه بوده و برایِ خنثی کردن آن‌ها از طریقِ کانال‌های قانونی و شورای امنیت وارد عمل شوند و قبل از آنکه فرصت از دست برود مانعِ تحقق اهدافِ توسعه طلبانه و اشغالگرانۀ سران رژیم صهیونیستی و در رأسِ آن‌ها نتانیاهو شوند.

توضیح:

«گزارشات و تحلیل­های راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیل­های راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاه­ها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمی­باشد.»

منبع تحلیل: خبرگزاری مهر

نقشۀ خطرناکِ نتانیاهو برای کرانه باختری