نگاهِ راهبردی روسیه به قارۀ آفریقا | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

نگاهِ راهبردی روسیه به قارۀ آفریقا

برگزاریِ اولین همایشِ روسیه و آفریقا می‌تواند زمینه‌هایِ تحولات مثبت در روابط روسیه و آفریقا را فراهم نماید، اگرچه در این مسیر آمریکا و چین به عنوانِ رقیب و البته موانعِ جدی برایِ نفوذ روسیه در آفریقا محسوب می‌شوند

اخیراً «ولادیمیر پوتین»، رئیس‌جمهور روسیه در بیانیه‌ای که از سوی کرملین اعلام شد، رهبران همۀ کشورهای آفریقایی را به اولین همایشِ روسیه و آفریقا دعوت نمود. این رویداد قرار است در 24 اکتبر 2019 (2 آبان 1398) در شهرِ ساحلی سوچی و با هماهنگیِ پوتین و السیسی رئیس جمهور مصر به عنوانِ رئیس دوره‌ای اتحادیه آفریقا، برگزار شود.

در این همایش که نخستین رویداد در این سطح در تاریخِ روابط روسیه و آفریقا محسوب می‌شود قرار است در سه محور توسعۀ روابط اقتصادی، اجرایِ پروژه‌های مشترک و همکاری در حوزه‌هایِ بشر دوستانه و اجتماعی گفت‌وگو و تبادل نظر شود.

آفریقا زیر ذره‌بین روسیه

اگر آفریقا را در اسنادِ آینده‌پژوهیِ شورای اطلاعات ملی آمریکا که به بررسیِ روندِ تغییرات تا سال ۲۰۳۰ می‌پردازد، جستجو کنیم، به این جمله خواهیم رسید که بسیاری از کشورهایِ آفریقایی فرصت پیشرفت تدریجی را دارند، در حالی که برخی دیگر احتمال می‌رود عقب بمانند و سببِ ایجاد یک آفریقایِ متنوع در سال ۲۰۳۰ باشند. در این میان منابعِ طبیعی و ثروت خفته در این قاره از یک سو و فسادِ رایج در دولت‌ها از سوی دیگر سبب شده است که با وجودِ انتخابات‌های مختلف،‌ دموکراسی در مسیر پسرفت گام بردارد. واقعیت این است که آفریقا سرزمینی بکر و ناشناخته برایِ بهره‌برداریِ ابرقدرت‌های جهانی از جمله روسیه است. همچنانکه مسکو نیز بر جایگاهِ آفریقا در بند ۹۷ دکترین سیاستِ خارجی خود اشاره دارد و به موجب آن بر تعاملِ چند بعدی روسیه با کشورهایِ آفریقایی براساس همکاری‌هایِ دو و چندجانبه با تکیه بر گفت‌وگوهایِ سیاسی و توسعۀ روابطِ تجاری - اقتصادی تأکید کرده است. از همین رو نیز مقامات این کشور توسعۀ روابط مشارکتی با اتحادیه آفریقا و سازمان‌هایِ فرعیِ منطقه‌ای را در راستایِ حرکت در این مسیر در دستور کار قرار داده‌اند. به‌ویژه آنکه روس‌ها برای حضور در آفریقا با رقبایِ جدی روبرو هستند. بطوریکه آمارها نشان می‌دهد که در بین سال‌هایِ ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۵، دولت و پیمانکارانِ چینی بیش از ۹۴ میلیارد دلار وام در اختیارِ کشورهای آفریقایی قرار داده‌اند. آمریکایی‌ها نیز نه فقط به واسطۀ کمک‌های مالی در آفریقا نفوذ کرده‌اند بلکه به واسطۀ پایگاه‌های نظامی خود در مناطقِ راهبردی این قاره نفوذِ خود را یک گام فراتر از چینی‌ها برده‌اند و اکنون نظامیانِ ایالات متحده در چاد، کنگو، سومالی، اتیوپی، اوگاندا، سودان، روآندا، کنیا و نیجر حضور دارند.

اهمیتِ قارۀ سیاه برای مسکو

بدون شک روزگاری اتحاد جماهیر شوروی نفوذ قابل توجهی در آفریقا داشته است، اما پس از فروپاشی و پدید آمدن بحرانِ داخلی در روسیه، سیاستِ خارجی مسکو به خوابِ زمستانی رفت و چند سالی است که به واسطۀ بحران سوریه خود را بازیافته و به قدرتِ مهم فرامنطقه‌ای در غرب آسیا تبدیل شده است. به نظر می‌رسد دستگاهِ دیپلماسی کرملین بر دستاوردهایِ شوروی توجه ویژه‌ای دارد و به‌دنبال بهره‌برداری از تجربیاتِ آن دوران و احیایِ خویش در نظام بین‌الملل است. اکنون به نظر می‌رسد که مسکو رویای آفریقا را نیز در سر دارد، اما بر خلافِ رقبای خود ظاهراً با چراغ روشن در مسیر توسعۀ روابط حرکت می‌کند و البته باید منتظر بود که آمریکا و چین چه سرعت گیرهایی را در مسیرِ مسکو قرار خواهند داد.

در واقع، روسیه، آفریقا را بازار بزرگی برایِ تسلیحات خود می‌داند که البته به صورت تنگاتنگ با آمریکا رقابت می‌کند. الجزایر بزرگترین مشتریِ مسکو در این قاره است و در این میان کرملین، مصر را نیز آرام آرام در مسیرِ خویش قرار داده تا یک مشتری دیگرِ آمریکا را اندک اندک از آن خود کند.

مسکو بیش از هر زمان دیگری سیاستِ خارجی فعالِ شوروی را براساس خرد و تجربۀ خویش به کار گرفته است و در این میان بازارِ دست نخورده و البته نشناختۀ آفریقا را با جدیت دنبال می‌کند. در این میان به نظر می‌رسد که مسکو رویکرد برد - برد را با شرکایِ آمریکایی و چینی خود در آفریقا تعریف کند تا مواضعِ سلبی آن‌ها را به حداقل برساند.

چشم انداز روابط روسیه و آفریقا

در حالیکه در چارچوبِ توسعۀ روابط اقتصادیِ روسیه و آفریقا، جلسات و گفتگویی‌هایی با موضوعاتِ گسترشِ بودجه برای معاملاتِ مشترک روسیه و آفریقا، چشم‌اندازِ توسعۀ روابط اتحادیه اقتصادیِ اوراسیایی و آفریقا برگزار و همچنین تحولِ ابزارهایِ دیجیتالی و امنیتِ سایبریِ طرفین بررسی می‌شود، حضور السیسی در ریاست اتحادیه آفریقا نیز می‌تواند زمینه‌های‌ گسترش همکاری‌های مسکو و آفریقا را پررنگ‌تر از دیگر قدرت‌های حاضر در قارۀ آفریقا از جمله مصر فراهم نماید. شاید از همین رو است که یکی از مهمترین موضوعاتی که مسکو دنبال می‌کند، ایجاد منطقۀ صنعتی روسیه در منطقه ژئواستراتژیک کانالِ سوئز در خاک مصر است. در اجلاسِ سوچی بیش از سه هزار نفر از نمایندگانِ تجاری کشورهای آفریقایی و همچنین رؤسای بنگاه‌ها و شرکت‌هایِ بزرگ اقتصادی و تجاری روسیه حضور خواهند داشت تا نقطۀ عطفی در توسعۀ روابط میان روسیه و آفریقا باشد. این رویداد که به کوششِ بنیاد «روس کنگرس» برگزار می‌شود، همچنین درصدد است تا در مسیرِ بهبود کیفیت زندگی، ارتقاء سطحِ آموزش و خدمات پزشکی برای مردمِ قارۀ آفریقا گام بردارد.

در مجموع به نظر می‌رسد برگزاری اولین همایشِ روسیه و آفریقا می‌تواند زمینه‌های تحولات مثبت در روابط روسیه و آفریقا را فراهم نماید، اگرچه در این مسیر آمریکا و چین به عنوانِ رقیب و البته موانعِ جدی برایِ نفوذ روسیه در آفریقا محسوب می‌شوند.

توضیح:

«گزارشات و تحلیل­های راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیل­های راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاه­ها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمی­باشد.»

منبع تحلیل: شورای راهبردی روابط خارجی

نگاهِ راهبردی روسیه به قارۀ آفریقا