وزیر امور خارجه: در صورت ناکارآمد بودن مکانیسم ویژۀ اروپایی‌ها، از برجام خارج می‌شویم | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

وزیر خارجۀ ایران در سخنانی در نیویورک گفته در صورتی که ساز و کار ویژۀ اروپایی‌ها برای حفظ برجام ناکارآمد باشد، ایران از این توافق خارج خواهد شد.

«دکتر محمدجواد ظریف»، وزیر خارجۀ ایران در سخنانی در نیویورک گفته در صورت ناکارآمد بودن مکانیسم ویژۀ کشورهای اروپایی برای حفظ «برجام»، ایران ممکن است از این توافق هسته‌ای خارج شود.

بعد از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای برجام، کشورهای اروپایی ادعا کرده‌اند قصد راه‌اندازی یک «ساز و کار ویژه» برای تسهیل پرداخت‌های مربوط به صادرات (شامل نفت) و واردات ایران دارند تا فعالان اقتصادی را در تعقیب تجارت مشروع با ایران مساعدت کرده و به آنها اطمینان مجدد دهند.

روزنامه واشینگتن‌پست نوشته دکتر ظریف در میزگردی با روزنامه‌نگاران که در مقر نمایندگی ایران در سازمان ملل برگزار شد گفته در صورتی که این ساز و کار ویژۀ مؤثر نباشد، ایران ممکن است از توافق هسته‌ای برجام خارج شود.»

طبق این گزارش، وزیر خارجۀ ایران در پاسخ به این سؤال که آیا چنین اقدامی راه را برای اقدام نظامی آمریکا علیه ایران بازخواهد کرد گفت: «فکر می‌کنم اگر ایالات متحده فکر می‌کرد می‌توانست موفقیتی در چنین حمله‌ای داشته باشد، این کار را انجام می‌داد.»

وزیر خارجۀ ایران در بخش دیگری از سخنانش که روزنامه آمریکایی آن را پوشش داده گفته ایران قصد دارد برای دور زدن تحریم‌های آمریکا از ارزهای غیردلار در مبادلات استفاده کند. او گفت: «ساز و کار اصلی عدم استفاده از دلار خواهد بود.»

ظریف اضافه کرد: «می‌توانید از ارزهای خودتان استفاده کنید. می‌توانیم کالا را با ارز خودمان بفروشیم و کالاهای کشورهای دیگر را با ارز آنها خریداری کنیم و در پایان دوره‌ای مشخص، آن را بر اساس یک ارز غیردلار تراز کنیم. انجام این کار کاملاً ممکن و حتی سودمند است.»

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در این میزگرد دربارۀ ادعاهای آمریکا دربارۀ فعالیت‌های منطقه‌ای ایران هم اظهارنظر کرده است. او با لحنی کنایه‌آمیز از استقرار پایگاه‌های نظامی آمریکا در اطراف ایران انتقاد کرده است.

ظریف به کنایه گفت: «آن نقشه را داده‌اید که در آن همۀ پایگاه‌های آمریکا در اطراف ما ترسیم شده و بعد [یک نفر] می‌پرسد «چرا ایرانی‌ها کشورشان را بین این همه پایگاه قرار داده‌اند؟»

وزیر خارجۀ ایران ادامه داد: «ما در منطقه خودمان هستیم. به هیچ کشوری حمله نکرده‌ایم و به هیچ‌جایی که از ما درخواست نشد، نیرو اعزام نکردیم. هیچ کشوری را بمباران نکرده‌ایم. از هیچ کشوری سرزمین نگرفته‌ایم. از اندازۀ کشورمان، جغرافیایش و منابع آن رضایت داریم. چشمی به خاک دیگران، منابع یا مردم آنها نداریم.»

«دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا ۱۸ اردیبهشت 1397 به‌طور یک‌جانبه با نقض تعهدات آمریکا ذیل توافق هسته‌ای برجام کشورش را از این توافق خارج کرد. خزانه‌داری آمریکا اعلام کرد تحریم‌های هسته‌ای که ذیل این توافق رفع شده بودند در دوره‌های ۹۰ و ۱۸۰ روزه احیا خواهند شد.

ترامپ شامگاه دوشنبه ۱۵ مرداد 1397 با امضای فرمانی رسماً دستور اجرای اولین بستۀ تحریم‌ها علیه ایران را صادر کرد. تصمیم ترامپ با مخالفت‌های زیادی در سراسر جهان رو به شده است و غیر از رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای عربی، جامعه جهانی با آن مخالفت کرده‌اند.

دولت آمریکا بعد از خروج از برجام کارزاری همه‌جانبه برای اعمال فشار علیه ایران به راه انداخته و در تلاش است کشورهای دیگر را به حمایت از تحریم‌های یک‌جانبه علیه ملت ایران فرا بخواند.

منبع خبر: فارس