پنل تخصصی «ضرورت و اهمیت آموزش حکمرانی» در دومین کنفرانس حکمرانی و سیاستگذاری عمومی برگزار گردید | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

مدرسۀ حکمرانی شهید بهشتی با هدف اصلی معرفی خود به جامعۀ نخبگان سیاسی و علمی اقدام به برگزاری پنل تخصصی «ضرورت و اهمیت آموزش حکمرانی» نمود. پنل مذکور با طرح این سؤال که «آیا حکمرانی آموختنی است؟» با حضور دکتر مهدی غضنفری رئیس مدرسه حکمرانی شهید بهشتی، غلامرضا شافعی دبیر مجمع وزرای ادوار جمهوری اسلامی ایران،  دکتر غلامرضا سلیمی معاون پژوهش مدرسۀ حکمرانی شهید بهشتی، دکتر علی‌اصغر پورعزت عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، دکتر علی‌رضا حمزه‌ای مدیر پروژۀ مدرسۀ حکمرانی پژوهشکدۀ سیاست‌گذاری دانشگاه صنعتی شریف و دکتر مهدی عبدالحمید عضو هیئت ‌علمی دانشگاه علم و صنعت، برگزار شد.

این پنل در دومین کنفرانس حکمرانی و سیاست‌گذاری عمومی با موضوع «سیاستگذاری باز: تعامل حاکمیت، مردم و نخبگان» در تاریخ 13 و 14 بهمن 1397 با مشارکت کارگزاران، پژوهشگران، اساتید و دانشجویان در سالن همایش‌های صدا و سیما برگزار گردید. دکتر محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام و دکتر غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از سخنرانان مراسم افتتاحیه بودند.

در این کنفرانس 42 نشست تخصصی با موضوعات مختلف در حوزۀ حکمرانی برگزار گردید که نشست تخصصی آموزش حکمرانی روز شنبه 13 بهمن در تالار عطار سالن همایش­های صدا و سیما برگزار شد.

اهداف برگزاری پنل:

1. آشنایی جامعۀ نخبگان سیاسی و علمی کشور با مدرسۀ حکمرانی شهید بهشتی به عنوان اولین مدرسۀ حکمرانی در جمهوری اسلامی ایران
  2. تبیین اهداف شکل­گیری مدرسۀ حکمرانی شهید بهشتی
  3. ارائۀ گزارشی از روند مدرسۀ حکمرانی شهید بهشتی از ابتدای تأسیس تاکنون
  4. تبیین برنامه­های آتی مدرسه حکمرانی شهید بهشتی
  5. ارتباط با موثرین و علاقه مندان حوزه حکمرانی

اقدامات انجام‌شده در راستای برگزاری پنل:

در راستای هرچه بهتر برگزار شدن نشست و نیل به اهداف تعیین‌شده، مدرسۀ حکمرانی شهید بهشتی از گروه‌های ذیل که به نحوی با حوزۀ آموزشی حکمرانی ارتباط داشتند، به صورت رسمی دعوت به عمل آورد:

1. معاونت منابع انسانی تمامی وزارت­خانه‌ها
  2. اساتید دانشگاهی و پژوهشگران حوزۀ حکمرانی
  3. رؤسای پژوهشگاه‌ها و پژوهشکده‌های مرتبط با حوزۀ حکمرانی
  4. دکتر پورعزت هیأت علمی دانشگاه تهران جهت سخنرانی در پنل
  5. دکتر عبدالحمید هیأت علمی دانشگاه علم و صنعت و نویسندۀ کتاب «دانشکدۀ حکمرانی» جهت سخنرانی در پنل

سخنرانی دکتر مهدی غضنفری، رئیس مدرسۀ حکمرانی شهید بهشتی

دکتر مهدی غضنفری در سخنرانی خود با اشاره به اهمیت آموزش حکمرانی و انتقال تجربیات به مدیران ارشد دولتی در دوره‌های بعدی گفت: «یکی از نمونه‌های ناموفق انتقال تجربیات، موضوع تجربیات دولت حاکم در سال ۹۱ در زمینۀ تحریم‌ها به دولت حاکم در سال ۹۷ است. با بررسی جهش ارزی در سال‌های ۹۱ و ۹۷ می‌بینیم که برخی از مشکلات تکرار شدند و این نشان‌دهندۀ آن است که دانش و تجربۀ گذشته را به‌کار نگرفتیم.»

دکتر غضنفری افزود: «وضعیت فعلی کشور حکم می‌کند تا آموزش حکمرانی برای مخاطبان اصلی آن شامل مدیران دولتی و حکومتی با هدف انتقال تجربیات حکمرانی گذشته به آن‌ها توسعه یابد.» وی با استناد به این مورد و همچنین آنچه که در طی این 40 سال در مسألۀ حکمرانی در جمهوری اسلامی اتفاق افتاده است بیان کردند: «دولت‌های مختلف و گروه‌های سیاسی این امکان را ندارند که حکمرانی را به یکدیگر آموزش دهند یا منتقل کنند، بدین معنی که بستری جهت انتقال تجربیات در سطح حاکمیتی در نظام اداری سیاسی جمهوری اسلامی ایران وجود ندارد، در صورتی که سال‌هاست در کشورهای دیگر این بستر در قالب مدارس حکمرانی به وجود آمده است. پس نیاز امروز جمهوری اسلامی، مراکز یا مدارس آموزش حکمرانی است که در آن تجربه‌نگاری و  آموزش‌های لازم حکمرانی صورت گیرد.»

رئیس مدرسۀ حکمرانی دانشگاه عالی دفاع ملی در بیان ضرورت راه­اندازی مدرسۀ حکمرانی خاطرنشان کرد: «برای تربیت کارگزاران فعلی و آتی نظام و به‌منظور جلوگیری از تکرار اشتباهات نیاز به آموزش و ایجاد مرکز آموزشی حکمرانی در کشور هستیم.»

دکتر غضنفری تأکید کرد: «مجلس شورای اسلامی و سازمان امور استخدامی کشور باید به جهت ارتقاء سطح دانش عملی مدیران، مسئولان و سیاستمداران و محقق شدن هدف تشکیل چنین مدارسی، آموزش‌های کافی حکمرانی را پیش‌شرط انتخاب مسئولان قرار دهند.» وی ضمن بیان اهداف شکل‌گیری مدرسۀ حکمرانی شهید بهشتی و برنامه‌های آتی مدرسه، گزارشی از روند مدرسه از بدو تأسیس تاکنون داشتند تا جایگاه مدرسۀ حکمرانی به روشنی برای حضار تبیین گردد.»

در پایان نشست به مدت 45 دقیقه فرصتی برای پرسش و پاسخ اعضای پنل و شرکت‌کنندگان در نظر گرفته شد که در آن شرکت‌کنندگانی که با شنیدن سخنرانی دکتر غضنفری دیدگاه تازه‌ای به مسألۀ حکمرانی پیدا کرده بودند، در رابطه با مسائل مختلفی در حوزۀ حکمرانی مانند سطوح حکمرانی، پیشینۀ آن، چگونگی فرآیند آموزش آن، جایگاه آن در میان علوم و.... سؤالاتی مطرح کردند که اعضای پنل هر یک به فراخور تخصص خود به سؤالات پاسخ دادند.

Picture8.jpg

Picture7_0.jpg