پیامدهای حملۀ نظامی آمریکا به تأسیسات هسته­ ای ایران | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

توجه:

«تحلیل حاضر ترجمه ای است از تحلیل های منتشر شده توسط مراکز تحقیقاتی، مؤسسات و اندیشکده های پژوهشی بین المللی که صرفاً جهت  آشنایی مخاطبین محترم با دیدگاه های جهانی پیرامون موضوعات و مسائل روز منتشر شده و لزوماً منطبق با نظر و دیدگاه این دانشگاه نمی باشد.»

خبرگزاری وُکس در تحلیلی با بررسی رویکردهای مختلف سیاستمداران آمریکایی و اندیشکده­های مختلف در قبال برنامۀ هسته­ای جمهوری اسلامی ایران به نقد رویکرد تقابل نظامی پرداخته و تبعات و نتایج شوم این سناریو را برای منطقۀ خلیج‌فارس و ایالات متحدۀ امریکا ارزیابی می­نماید. در ادامه ترجمۀ بخش نخست این تحلیل را بخوانید:

پیامدهای حملۀ نظامی آمریکا به تأسیسات هسته­ ای ایران

در هفته­های گذشته، دونالد ترامپ، رئیس­جمهوری آمریکا، با ارسال توئیتی، جمهوری اسلامی ایران را تهدید به جنگ کرد. ترامپ ظاهراً تنها بخشی از اظهارات اخیر حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران را شنیده است که در آن وی تقابل آمریکا و ایران را «مادر همۀ جنگ ها» خواند. رئیس‌جمهوری آمریکا این اظهارات را نوعی تهدید تلقی کرده و در پیام توئیتری گفت: «به رئیس‌جمهوری ایران روحانی: دیگر هرگز ایالات متحده را تهدید نکن یا مستوجب عواقبی خواهی شد که در طول تاریخ تاکنون کم‌تر کسی با آن روبه‌رو شده‌است. ما دیگر کشوری نیستیم که حرف‌های دیوانه‌وار تو در مورد خشونت و مرگ را تحمل کنیم. مراقب باش.»

اگر چه این لفاظی­های توخالی ترامپ را باید نادیده بگیریم اما جنگ با ایران ایده­ای است که از سوی بسیاری از محافظه‌کاران و اعضای کابینۀ ترامپ حمایت می‌شود. برای نمونه مایک پمپئو وزیر امور خارجه و جان بولتون مشاور امنیت ملی در گذشته قبل از ورود آن­ها به کابینۀ دولت ترامپ، به­صورت عمومی خواستار حملات هوایی علیه تأسیسات هسته­ای ایران بودند.

پس از خروج آمریکا از برجام، هر لحظه احتمال بازگشت مجدد ایران به تداوم فعالیت هسته­ای منع شده وجود دارد، اما هیچ­کس واقعاً مطمئن نیست در صورت وقوع آن، ترامپ چه واکنشی نشان می­دهد. این مسأله به همان اندازه وحشتناک است که باید احتمال جنگ با ایران را جدی بگیریم. ما نیاز داریم که پیامدهای این جنگ را درک کنیم. بهترین برآوردها حاکی از این است که نتیجه جنگ فاجعه بار خواهد بود.

حملات محدود به تأسیسات هسته­ای ایران تنها به طور موقت برنامۀ هسته­ای ایران را به عقب می­راند، اما نابود کردن ظرفیت هسته­ای این کشور به طور کامل، نیازمند یک حملۀ نظامی گسترده است که در صورت وقوع آن منجر به کشته­شدن هزاران نفر می­گردد. این اقدام همچنین تمام نشانه­های ثبات سیاسی موجود در خاورمیانه را از بین می­برد و به طور بالقوه بر اقتصاد جهانی خسارت وارد خواهد کرد. علاوه بر این در پایان دادن به اقدامات هسته­ای دائمی ایران با شکست روبرو می‌شود.

جان بولتون در سال 2015 در مقاله­ای در نیویورک تایمز نوشت: «به طور کلی، حامیان عملیات نظامی علیه ایران خواهان حملۀ هوایی محدود برای هدف قرار دادن قلب برنامۀ هسته­ای این کشور هستند. یک حمله نباید تمام زیرساخت­های هسته­ای این کشور را تخریب کند. اما با شکستن ارتباط کلیدی چرخۀ سوخت هسته­ای، می­توان برنامۀ هسته­ای این کشور را به عقب راند.» اهداف کلیدی این پیشنهادها عبارتند از: تأسیسات هسته­ای فردو، نطنز، اراک و تأسیسات فراوری اورانیوم اصفهان.

بر اساس مفاد توافق هسته­ای ایران، فعالیت در این تأسیسات به­طور کامل کاهش پیدا کرده است، اما این ساختمان­ها تخریب نشده­اند و اگر ایران دوباره خواهان این باشد که به­صورت مجدد این تأسیسات را راه اندازد و به سمت ساخت بمب حرکت کند – آن­ها اولین هدف حملۀ آمریکا قرار خواهند گرفت. برخی از این تأسیسات مانند فردو تقویت شده­اند اما بمب­های سنگرشکن آمریکایی می­توانند به این تأسیسات خسارت وارد کنند. بنابراین چنین حملات «محدود» خود یک عملیات نظامی عظیم خواهد بود. اولین مسئله مورد نیاز آمریکا تخریب توانایی دفاعی هوایی ایران از جمله موشک­های زمین به هوا است به این منظور که اطمینان یابند که بمب­ها به هدف برخورد می­کنند و از انجام اقدام تلافی جویانه ایران جلوگیری کنند.

(پایان بخش اول تحلیل)

منبع تحلیل: VOX

1. خبرگزاری وُکس با توجه به قالب ژورنالیسم توصیفی در این خبرگزاری، مطالب منتشر شده در آن ار نوع لیبرال می­باشد. مأموریتی که وکس برای خود تعریف کرده است، عبارتست از: «توضیح اخبار» به این معنی که این خبرگزاری در تلاش است تا خوانندگان خود را نسبت به آن چه روی داده است به درستی آگاه نماید. این مهم با در اختیار قرار دادن اطلاعات مرتبطی است که اخبار سنتی فاقد توانایی انتقال ماهیت آن هستند. این خبرگزاری در سال 2014 در نیویورک تأسیس شد.

پیامدهای حملۀ نظامی آمریکا به تأسیسات هسته­ ای ایران