پیامدهای حملۀ نظامی آمریکا به تأسیسات هسته­ ای ایران-بخش دوم | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

متن تحلیل:

توجه:

«تحلیل حاضر ترجمه ای است از تحلیل های منتشر شده توسط مراکز تحقیقاتی، مؤسسات و اندیشکده های پژوهشی بین المللی که صرفاً جهت آشنایی مخاطبین محترم با دیدگاه های جهانی پیرامون موضوعات و مسائل روز منتشر شده و لزوماً منطبق با نظر و دیدگاه این دانشگاه نمی باشد.»

خبرگزاری وُکس در تحلیلی با بررسی رویکردهای مختلف سیاستمداران آمریکایی و اندیشکده­های مختلف در قبال برنامۀ هسته­ای جمهوری اسلامی ایران به نقد رویکرد تقابل نظامی پرداخته و تبعات و نتایج شوم این سناریو را برای منطقۀ خلیج‌فارس و ایالات متحدۀ امریکا ارزیابی می­نماید. در ادامه ترجمۀ بخش دوم این تحلیل را بخوانید:

پیامدهای حملۀ نظامی آمریکا به تأسیسات هسته­ ای ایران-بخش دوم

... بر اساس دیدگاه رابرت فارلی استاد دانشگاه کنتاکی و متخصص نیروی هوایی: «این­ها شامل بمب افکن­های دور برد، هواپیمای بدون سرنشین، جنگ الکترونیک، موشک کروز و زیردریایی» می­شود. بر خلاف فرضیات جنگ­طلبان علیه ایران، این حملات نمی­تواند تنها به تأسیسات تولید هسته­ای بزرگ ایران محدود شود بلکه باید دامنۀ وسیعی از مواضع مورد هدف قرار بگیرد. گزارش رَند که از سوی رابرت جی ریردون خلاصه شده معتقد است: «تخریب نیروگاه­های غنی­سازی اورانیوم ایران برای پایان دادن به برنامۀ تسلیحات هسته­ای کافی نخواهد بود زیرا که اگر ایران بخواهد به سرعت می­تواند سانترفیوژ بسازد. سایت­هایی که شناسایی شده­اند یا قبل در گذشته شناخته شده­اند معمولاً کوچک هستند و به‌راحتی از ماهواره‌های جاسوسی ما پنهان می­شوند و بیشتر آن­ها در مناطق پرجمعیت شهری واقع شده‌اند. عدم نابودی این سایت­ها، به ایران اجازه می­دهد تا برنامۀ غنی­سازی خود را بازسازی کند زیرا این ماشین­ها می­توانند به سرعت ساخته شوند.»

آنتونی کردزمن و عبدالله توکان در مرکز جامع 2012 برای گزارش مطالعات استراتژیک و بین‌المللی نوشتند: «این امر مستلزم آن است که آمریکا به حملات پایدار خود در طی یک دوره زمانی ادامه دهد و پس از ارزیابی میزان خسارت جنگ، اگر به این نتیجه رسید که حملات ضربتی بیشتری مورد نیاز است به حملات خود ادامه دهد. یک حملۀ هوایی به تنهایی غیرمحتمل است که بتواند به برنامه هسته ای ایران پایان دهد.»

بنابراین آن­ها تنها کسانی نیستند که به این عقیده رسیده اند، بلکه مرکز ویلسون، بهترین سناریو در صورت حمله نظامی آمریکا علیه ایران را، تاخیر 4 ساله پیشرفت ایران به سمت سلاح هسته­ای دانسته و در نتیجه تنها راه متوقف کردن ایران برای دستیابی به سلاح اتمی، تعهد آمریکا به یک جنگ نامحدود ارزیابی کرده است. به این منظور آمریکا به انجام حملات هوایی و دریایی گسترده در طی یک دوره زمانی طولانی مدت (احتمالا چند سال) نیاز دارد. آن­ها معقدند که پیامد چنین جنگ طولانی مدتی به طور خاص در منطقۀ خاورمیانه فاجعه بار خواهد بود. ایرانی ها در واکنش می­توانند به طور مستقیم آمریکایی­ها را در منطقه مورد هدف قرار دهند و مناقشات موجود در منطقه را تشدید کنند و به طور بالقوه عرضۀ نفت جهانی و در نتیجه اقتصاد جهانی را مورد تهدید قرار دهند. شبه­نظامیان نیابتی ایران می­توانند تصمیم بگیرند به سربازان آمریکایی مستقر در عراق حمله کنند. ایران همچنین می­تواند به تاسیسات نفتی حمله کند یا تنگۀ هرمز یا مسیر حمل و نقل نفت را که دارای پیامدهای گسترده­ای خواهد بود مسدود کند.

هر دو معتقدند: «ایران می­تواند از ترکیبی از مین­ها، زیر دریایی­ها، هواپیمای بدون سرنشین، موشک­های ضد کشتی و نیروهای تهاجمی خود جریان صادرات نفت را در منطقۀ خلیج فارس تهدید کند.» هر گونه اختلال عمده می­تواند بر کل اقتصاد آسیا و قیمت نفت جهانی - صرف نظر از این که در چه مکانی تولید می شود - تأثیر بگذارد.

در صورت تهاجم آمریکا به ایران؛ به احتمال زیاد آمریکا حمایت جامعۀ بین‌الملل را برای تحریم و انزوای ایران از دست می­دهد و این باعث می­شود که ایران از لحاظ دیپلماتیک در جایگاه قدرتمندتری قرار بگیرد. این به نوبۀ خود هر گونه تلاش جدی برای ممانعت از بازسازی برنامه هسته­ای ایران را عقیم می­سازد. کالین پاول از دانشگاه جرج تاون در سال 2012 گفت: «فقدان شواهد روشن در مورد این که ایران درصدد دستیابی به بمب است، اجماع بین­المللی علیه این کشور را در هم می­شکند و مهار پس از جنگ را دشوارتر می­سازد. علاوه بر این با اخراج بازرسان آژانس، ردیابی و جلوگیری از تلاش­های بازسازی پنهانی ایران سخت تر خواهد شد.»

همانطور که سناتور تام کاتن یکی از اعضای کنگرۀ آمریکا و از مشاوران نزدیک ترامپ در حوزۀ مسائل امنیت ملی زمانی پیشنهاد داد: «برنامۀ هسته­ای تنها با جنگ دائمی آمریکا با ایران متوقف خواهد شد - ممکن است حتی این اقدام هم در دستیابی به هدف کافی نباشد و این مسئله می­تواند عواقب فاجعه باری برای آمریکا و هم پیمانانش داشته باشد.»

چیزی که مایۀ تعجب است این­که توافق هسته­ای به­طور منطقی توانسته اقدامات هسته­ای ایران را محدود کند. آژانس بین­المللی انرژی اتمی که وظیفۀ اجرای توافق را بر عهده دارد به طور مکرر تأیید کرده که ایران به توافق پای بند بوده است. با توجه به مقررات سخت­گیرانۀ بازرسی و نظارت شدید، دستیابی ایران به بمب با دشواری همراه خواهد بود. تاکنون توافق حتی با خروج آمریکا حفظ شده است اما احتمال پای­بندی ایران در آینده ضعیف است. اما خصومت بیشتر آمریکا می­تواند دلیل خوبی برای رهایی ایران از محدودیت های برجام باشد.

(پایان تحلیل)

منبع تحلیل: VOX

1. خبرگزاری وُکس، با توجه به قالب ژورنالیسم توصیفی در این خبرگزاری، مطالب منتشر شده در آن ار نوع لیبرال می­باشد. مأموریتی که وکس برای خود تعریف کرده است، عبارتست از: «توضیح اخبار» به این معنی که این خبرگزاری در تلاش است تا خوانندگان خود را نسبت به آن چه روی داده است به درستی آگاه نماید. این مهم با در اختیار قرار دادن اطلاعات مرتبطی است که اخبار سنتی فاقد توانایی انتقال ماهیت آن هستند. این خبرگزاری در سال 2014 در نیویورک تأسیس شد.

پیامدهای حملۀ نظامی آمریکا به تأسیسات هسته­ ای ایران-بخش دوم