بحران سیاسی رژیم صهیونیستی و آینده نتانیاهو

۱۸ آذر ۱۳۹۹ | ۱۱:۵۴ کد : ۲۱۳۶ تحلیل راهبردی
عمده‌ترین دلایل تظاهرات ۶ ماهه علیه «بنیامین نتانیاهو»، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، مشکلات اقتصادی، مسائل ناشی از شیوع ویروس کرونا و ناکارآمدی کابینه وی در حل‌ و فصل مشکلات مردم است
بحران سیاسی رژیم صهیونیستی و آینده نتانیاهو

«قاسم محبعلی»، کارشناس مسائل غرب آسیا اظهار داشت: «از آنجایی‌که جامعۀ رژیم صهیونیستی مهاجر هستند اختلافات در آنجا زیاد است و دولت باید بتواند این مشکلات را حل کند؛ اما دولت نتانیاهو در حل این مشکلات توفیق چندانی نداشت. در کنار این مسائل نیز مشکلات اقتصادی، بیکاری، عدم مدیریت صحیح ویروس کرونا و تضاد بین گروه‌های سیاسی مهاجر باعث شده است که مردم رژیم صهیونیستی از ۶ ماه پیش این تظاهرات را ادامه دهند.»

محبعلی در پاسخ به پیامدهای این اعتراضات برای شخص نتانیاهو گفت: «نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی مدت‌هاست که از نظر سیاسی دیگر جایگاهی ندارد و دولت ائتلافی را نیز با فشارها و کمک‌های ترامپ و خانواده وی تشکیل داد. در واقع اگر انتخابات برگزار شود بعید به نظر می‌رسد که نتانیاهو بتواند رأی کافی برای ماندن در دولت کسب کند.» وی ادامه داد: «از آنجایی‌که بنیامین نتانیاهو متهم به فساد است اگر در انتخابات رأی نیاورد چون متهم به فساد است احتمالاً به دادگاه کشانده شده و سرنوشت سیاسی‌اش پایان خواهد یافت.» این کارشناس همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا تداوم این اعتراضات بسترساز سقوط حاکمیت رژیم صهیونیستی خواهد شد، توضیح داد: «این اعتراضات بر کلیت حاکمیت رژیم صهیونیستی تأثیر چندانی نخواهد داشت؛ زیرا با توجه به انحلال مجلس به نظر می‌رسد که سیستم به فکر راه‌حلی برای راضی کردن مردم برآمده است. در واقع در تل‌آویو جابجایی قدرت زیاد صورت می‌گیرد زیرا سیستم چند حزبی است. لذا ائتلاف‌های جدید بین جریانات مختلف صورت خواهد گرفت تا هم بتوانند با تشکیل کابینه‌ای که بیشتر مدنظر مردم باشد به نوعی رضایت مردم را جلب کنند و هم خودشان ادامه حیات دهند.»

این کارشناس مسائل غرب آسیا همچنین با اشاره به اینکه مجلس رژیم صهیونیستی با ۶۱ رأی موافق در مقابل ۵۴ رأی مخالف، منحل شد تا برای چهارمین بار در دو سال اخیر، در سرزمین‌های اشغالی انتخابات برگزار شود، گفت: «لذا از این پس باید منتظر انتخابات جدید در رژیم صهیونیستی و تأثیر آن بر مسائل داخلی باشیم.» وی با تأکید اینکه دولت نتانیاهو دولت اقلیت بود، افزود: «حزب لیکود با تفاهمی که با حزب آبی و سفید به دست آورد توانست موقتاً دولت تشکیل دهد.» محبعلی ادامه داد: «در صورت روی کار آمدن کابینه جدید و کنار رفتن نتانیاهو در رژیم صهیونیستی می‌توان احتمال داد که برخی از سیاست‌های نتانیاهو مانند سیاست افراطی گرایانه‌اش در توسعۀ شهرک‌‌ها، عدم پذیرش دو دولت، عادی‌سازی با کشورهای عربی و انضمام کرانه باختری فعلاً معلق شود.»

در عین حال وی شکست ترامپ و خروج او از کاخ سفید را نیز مزید بر علت دانست و گفت این مسائل دست به دست هم می‌دهد تا کابینه بعدی رژیم صهیونیستی کابینه‌ای باشد که تا حدی سیاست‌های افراطی گرایانه نتانیاهو را تعدیل کند؛ زیرا این سیاست‌ها اغلب با حمایت‌های ترامپ بود و در صورت کنار رفتن وی و روی کار آمدن جو بایدن، مواضع آمریکا در حمایت از چنین سیاست‌هایی تعدیل خواهد شد. محبعلی تأکید کرد: «در واقع این بدان معنا نیست که دولت جدید آمریکا از موجودیت و امنیت رژیم صهیونیستی حمایت نمی‌کند بلکه بدان مفهوم است که احتمالاً از سیاست‌های افراطی بنیامین نتانیاهو حمایت نخواهد کرد و عملاً وی دیگر شانسی برای باقی ماندن در قدرت ندارد.» محبعلی با بیان این مسئله که در رژیم صهیونیستی تحولات خیلی متأثر از تحولات ایالات‌متحده آمریکا است، توضیح داد: «تا زمانی که دونالد ترامپ در قدرت بود و هنوز در انتخابات شکست نخورده بود بنیامین نتانیاهو از هر ابزاری استفاده می‌کرد که در سرزمین‌های اشغالی در قدرت باقی بماند و خطراتی که علیه دولتش مطرح بود را پشت سر بگذارد؛ اما اکنون که ترامپ از کاخ سفید رفتنی است بعید است که مخالفان و حزب رقیب از نتانیاهو حمایت کنند؛ بنابراین در رژیم صهیونیستی انتخابات جدیدی برگزار و پیرو آن سعی خواهد شد که تا حدودی وضعیت را تعدیل کنند.»

این کارشناس مسائل غرب آسیا در نهایت با اشاره به اینکه نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی تمام تخم‌مرغ‌هایش را در سبد ترامپ چیده بود، توضیح داد: «احتمالاً نتانیاهو نتواند با دولت بایدن و دمکرات‌ها خیلی خوب کار کند لذا دور از تصور نیست در رژیم صهیونیستی دولتی سر کار بیاید که بتواند همکاری بهتری با آمریکا داشته باشد.»

منبع تحلیل: شورای راهبردی روابط خارجی

توضیح: «گزارشات و تحلیل‌های راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیل‌های راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاه‌ها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمی‌باشد.»

کلید واژه ها: رژیم صهیونیستی نتانیاهو