تبیین رویکردهای چابک در سازمان الکترونیک
کتاب تبیین رویکردهای چابک در سازمان الکترونیک، نوشته آیدین ضیاپور، محمد رضا خسروی، آراز ساعی، از سری کتب (آماد و فناوری)، و توسط انتشارات دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی منتشر شد.
با شروع دهه ۱۹۹۰، سازمان های مختلف از سوی ذینفعان خود تحت فشارهای گسترده ای برای رسیدن به انعطاف بیشتر، زمان ارائه ارزش پیشنهادی کوتاه تر و تنوع بیشتر محصولات و خدمات قرار گرفتند. سازمان های الکترونیک برای بقا و پیشرفت، در مسیر غلبه بر چالش هایی همچون تقاضای متغیر مصرف کنندگان، تقاضا برای کیفیت بالاو حداقل هزینه تولید و نیز پاسخگو بودن به نیازهای خاص مشتریان حرکت کردند. این سازمان ها در پاسخ به این چالش ها فرآیندها و ساختار بخش های خود را تغییر دادند و در این راه از رویکرد نوینی به نام چابکی سازمانی استفاده کردند.
تعاریف رایج پذیرفته شده چابکی را توانایی سازمان ها در پاسخگویی سریع و موثر به تغییرات تقاضای بازار، با هدف یافتن نیازهای مشتری بر حسب قیمت، خصوصیات، کیفیت، کمیت و تحویل می دانند. سازمان های الکترونیک چابک به بازارهای متغیر، واکنش سریع و موثر نشان می دهند. علاوه بر این، چابکی قابلیت های سازمان الکترو نیک را برای تولید و تحویل محصولات و ارائه خدمات جدید و بهره ور، تحت تأثیر قرار می دهد. کاهش هزینه های تولید، افزایش رضایت مشتری، از بین بردن فعالیت های فاقد ارزش افزوده و افزایش رقابت، از جمله مزایایی هستند که از طریق راهبرد چابکی سازمان به دست می آیند، در نتیجه چابکی شامل دو مفهوم اساسی پاسخ به تغییرات پیش بینی شده و غیر منتظره با روش های مناسب و در زمان مناسب به همراه بهره برداری از تغییرات و کسب مزایای تغییر به عنوان فرصت است.
سازمان های الکترونیک زمانی چابک می شوند که با اهرم قرار دادن دانش و همکاری داخلی با دیگر سازمان ها هماهنگ شوند و به صورت سریع و کارا همه منابع مورد نیاز خود را خلق، تولید، تحویل و پشتیبانی کنند. لازم به ذکر است که ویژگی های سازمان های چابک شامل اتکا به اطلاعات، تمرکز فعالیت ها بر شایستگی، انعطاف پذیری، حذف هزینه های سربار، خلاقیت و ساختار منسجم، فقدان سلسله مراتب، تمرکز بر قابلیت های کلیدی و ضرورت وجود اعتماد بین سازمان های الکترونیک همکار است. چابکی برای سازمان الکترونیک قابلیت های بسیاری به همراه می آورد و موجب می شود تا از قدرت مورد نیاز برای برخورد مناسب با تغییرات برخوردار شود.
چابکی مجموعه ای از چارچوب های توسعه محصولات و ارائه خدمات در یک سازمان الکترونیک است که در آن نیازها و راه حل ها از طریق همکاری میان یک گروه خود سازمان ده تکامل پیدا می کند. این مدل از توسعه محصول و ارائه خدمت، ترویج برنامه ریزی تطبیقی، توسعه تکاملی، تحویل زودرس، بهبود مستمر و واکنش سریع به تغییرات و انعطاف پذیری برای پاسخ به تغییرات را تشویق می کند. مهم ترین اصل در چابکی، انطباق پذیر بودن سازمان الکترونیک است که کمک می کند تغییرات زیاد به غافلگیری سازمان و شکست طرح ها و راهبردهای تعیین شده منجر نشود.
چابکی، مجموعه ای از چارچوب های توسعه است که براساس توسعه تکراری و افزایشی ایجاد شده است. از اهداف این روش توسعه، توانایی پاسخگویی مناسب تر به در خواست ذینفعان و همکاری بیشتر با آنها است. روش چابک، بیشتر بر ارتقای سطح سازمان الکترونیک متمرکز است و نسبت به روش های سنتی توجه کمتری به طراحی و خلق مستندهای زیاد دارد و در واقع روشی برای توسعه محصولات و ارائه خدمات تدریجی است که بر توسعه سریع، ایجاد نسخه های مکرر، کاهش سربار فرایندها و تولید با کیفیت تمرکز دارد.
استفاده از روش های چابک برای توسعه سیستم ها در محیط های پیچیده بیشترین تأثیر را دارد، اما برای توسعه سیستم هایی که قابلیت پیش بینی بالا در نیازمندی های کاربر مواجه هستند، کارایی چندانی ندارد، چرا که سازمان الکترونیک زمانی تصمیم می گیرد از چارچوب های چابک استفاده کند که درک کاملی از خواسته های کاربر و دامنه محیط پیرامون خود ندارد و هر لحظه ممکن است ساختار نیازمندی های ذینفعان یا ساختار گروه تغییر کند.
کتاب تبیین رویکردهای چابک در سازمان الکترونیک، نوشته آیدین ضیاپور، محمد رضا خسروی، آراز ساعی، از سری کتب (آماد و فناوری)، و توسط انتشارات دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی بچاپ رسید. جهت مطالعه نسخه دیجیتال این کتاب میتوانید به سایت طاقچه یا کتابراه مراجعه کنید.