ناکامی پمپئو در پیشبرد سیاستهایِ ضد ایرانی رژیم صهیونیستی
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور تروریست آمریکا با آغاز تبلیغات انتخاباتی ریاستجمهوری در سالِ ۲۰۱۶ (سال ۱۳۹۵) شعارها و برنامههایی را عنوان کرد که بیش از همه خوشایند رژیم صهیونیستی بود. همین موضوع نیز باعث شد تا تشکیلاتِ آیپک که لابی صهیونیستها در ایالاتمتحده است، ترامپ را تبلیغ و حمایت کند. از طرفی «کوشنر»، داماد ترامپ نیز کنارِ گوش او نشسته بود و هر آنچه نتانیاهو خواهان آن بود را برای وی بازگو و دنبال میکرد. همه اینها در حالی رقم میخورد که مقامات رژیم صهیونیستی در زمان ریاستجمهوری باراک اوباما نتوانسته بودند به اجرای برخی از سیاستهایِ مدنظر خود به ویژه در موضوع مقابله با ایران دست یابند؛ اما با پیروز شدن ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا شاهد بودیم که او قدس را بهعنوانِ پایتخت رژیم صهیونیستی به رسمیت شناخت در حالیکه این اقدام مغایر با قطعنامه شورای امنیت بود. همچنین برخلافِ مفاد پیمان صلح اسلو که رژیم صهیونیستی متعهد به عدم شهرکسازی است، ترامپ با به رسمیت شناختنِ برخی اقدامات اشغالگرانه رژیم صهیونیستی در واقع به تقویت موقعیت این رژیم پرداخته است.
این روند پس از آنکه مایک پمپئو به وزارت خارجه آمد بیش از گذشته نمایان شد. به نحویکه پمپئو تحت حمایت کوشنر و لابیِ صهیونیستها به اصلیترین حامیِ خواستههای رژیم صهیونیستی در دستگاهِ سیاست خارجی آمریکا از جمله در موضوعِ ایران هراسی و مقابله با ایران تبدیل شده است. چنانکه او عملاً با حمایتهایِ پشت پرده لابی رژیم صهیونیستی در حال پیشبرد سیاستهای جنگ طلبانه علیه ایران است. در سوی دیگر، رژیم صهیونیستی هم که به دنبال جذب و جلب نظر آمریکاییها به منظور متحدشدن علیه ایران است به خوبی میداند در این ماجرا به تنهایی نمیتواند اهداف خود را عملی کند. از همین رو در پشت پرده با پمپئو هماهنگ شدهاند تا دایره فشار بر ایران را تنگتر و در نهایت نقشه جنگ را طرحریزی کنند.
شکست پمپئو در سوق دادن ترامپ به باتلاق مقابله نظامی با ایران
هماهنگی رژیم صهیونیستی و پمپئو برای تشدید اقداماتِ ضد ایرانی، زمانی بیشتر شد که ترامپ که در ابتدا با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی همسو شده بود تا زمینه را برایِ جنگ با ایران رقم بزند، به مرور زمان متوجه شد نباید وارد این بازی شود. در واقع ترامپ که فقط چهار ماه با انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در ماه نوامبر (آذر ماه سال ۱۳۹۹) فاصله دارد، این احتمال را میدهد که چیدن پازلِ دشمنی با ایران در این مدت کوتاه برایِ تصاحب رأی شهروندان و تبدیل کردن خود به یک قهرمان، ممکن نیست یا نتیجه دلخواه را برای او به دنبال ندارد. از همین رو نیز امروز شاهد هستیم که پمپئو همسو با نتانیاهو اجرای سیاستهای جنگطلبانه در کاخ سفید را در دست گرفته است. در واقع، وزیر خارجه ایالاتمتحده که چهرهای برآمده از سازمان سیا است تلاش دارد تا نظر ترامپ را بر همین مبنا یعنی ورود افراطی به مباحث امنیتی ازجمله موضوع ایران جلب کند، اما در این مسیر نتوانسته است به توفیق کامل دست یابد. از همین رو، وی در ماههایِ گذشته نشان داده ضمنِ تحریک ترامپ در حال تدارکِ بازیهای سیاسی خود علیه تهران است که البته نشأت و خط گرفته از سیاست رژیم صهیونیستی است.
در واقع، رژیم صهیونیستی در سالهای اخیر نسبت به تحرکات ایران در سوریه، عراق و لبنان احساس خطر کرده و بارها نیز این شعار را از سوی ایران شنیده است که رژیم صهیونیستی از صحنه روزگار حذف خواهد شد. از طرفی، این رژیم که در زمان ریاستجمهوری باراک اوباما در آمریکا نتوانست سیاستهای خود را در قبال ایران پیگیری کند با روی کار آمدن ترامپ روزنه امیدی برای خود دید که البته در ادامه تیرش به سنگ خورد، چراکه ترامپ به تدریج به واقعیتهایی درباره سیاستهای جنگطلبانه با ایران پی برد، اما پمپئو که به دنبال کوچکترین منفذ برایِ اجرای سیاستها، علیه ایران است همچنان با نتانیاهو برای پیشبرد این هدف پیش میرود.» بهرغم وجود زمینههایی که پمپئو مدام در حال پیدا کردنِ آنها برای پیادهسازی سیاستهای خود است، اما عملاً او نتوانسته کاری انجام دهد. به عنوان مثال مبنای سیاست خارجیِ آمریکا که فشار حداکثری بر ایران است تاکنون مورد اقبال کشورهایِ عضو اتحادیه اروپا قرار نگرفته و حتی با خروج از برجام، ترامپ و هم قطارانش نتوانستند نگاه طرف اروپایی را نسبت به ایران تغییر دهند. حتی پمپئو در جریان طرح مکانیسم ماشه به هر ریسمانی از جمله آژانس بینالمللی چنگ انداخت تا بتواند آن را اجرایی کند، اما حرفِ اروپاییها این بود که بهرغم خروج آمریکا از برجام، اما این توافق با ایران باید حفظ شود.
همه اینها در حالی است که ترامپ و یارانش فکر میکردند با خروج از برجام میتوانند اروپاییها را هم در صف خود در تقابل با ایران قرار دهند، اما آنها در آخرین جلسه شورای امنیت که حدود سه هفته پیش (هفته سوم تیر ماه ۱۳۹۹) بود بازهم نتوانستند در این راه به مقصود خود برسند. زنجیره ناکامی گروه سیاست خارجی ایالاتمتحده در دوران ترامپ تا آنجا پیش رفته که حالا بسیاری از تحلیلگران و صاحبنظران معتقدند برخلاف رویکرد سیاستمداران آمریکا، منافع این کشور با روی کار آمدن چهرههای جنگطلبی چون پمپئو بیشتر به خطر افتاده است، در حالی که آنها قصد داشتند راهی متفاوت با سیاسیون قبلی این کشور در پیش بگیرند، اما تاکنون چیزی جز شکست عاید آنها نشده است.
منبع تحلیل: شورای راهبردی روابط خارجی
توضیح: «گزارشات و تحلیلهای راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیلهای راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاهها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمیباشد.»
نظر شما :