۶ گام راهبردی چین برای پایان‌دادن به سلطۀ دلار آمریکایی در جهان

۱۹ مرداد ۱۳۹۹ | ۱۳:۱۰ کد : ۱۲۴۶ تحلیل راهبردی
تعداد بازدید:۲۳۸۷
چین به عنوان مهم‌ترین رقیبِ اقتصادی آمریکا برای فروپاشی ارزش دلار آمریکا ۶ روش‌ راهبردی را اتخاذ کرده است
۶ گام راهبردی چین برای پایان‌دادن به سلطۀ دلار آمریکایی در جهان

کاهش ارزهای ملیِ کشورهای سوریه، لبنان، ایران و ترکیه در برابرِ دلار آمریکا یک سلاح جامعِ اقتصادی برای فروپاشی کشورهایِ مخالف با واشنگتن از جانب آمریکا است. کاهش نرخِ ارزهای داخلی ارتباط مستقیمی با تحریم‌هایِ آمریکا دارد که آن را بر اعراب و مسلمانان تحمیل کرده است. در زمان کنونی دلار به ابزاری برای آمریکا در راستایِ فشار به ملت‌ها و تحقیر دولت‌ها و همچنین فروپاشی اقتصاد کشورهای مخالف آمریکا تبدیل شده است و این امر منجر به واکنش‌هایی شد که فرسایش سیستم مالی جهانی را در بر داشت. آمریکا واحد پول خود را ستون فقرات کشورش قرار داده خواستارِ ایجاد یک سیستم مالی جهانی مبتنی بر ارزهایی از قبیل یورو، پوند، ین، یوان و روبل شد.

نکتۀ قابل توجه این است که هیمنۀ دلار آمریکا ناشی از ۶۰ درصد از ذخایر جهانی و بیش از ۸۵ درصد از مبادلۀ ارز است؛ همان‌طور که در گزارشی که توسط «دویچه وله»، خبرگزاری آلمان منتشر شد که فرسایش قدرت ارز آمریکا تنها به کشورهایِ عضو بریکس و جهان سوم منحصر نمی‌شود؛ بلکه به قلب اروپا نیز کشیده شده است.

در همین راستا چین بزرگ‌ترین رقیب ایالات متحده در رهبری اقتصاد جهانی است که این کشور درصدد پایان دادن به تسلط دلار بر جهان و رهایی ارزهای جهانی از یک دیکتاتور است. در این گزارش چندین راهبرد یکپارچۀ چین برای فروپاشی دلار آمریکا آمده است:

  1. تقویت پول چین؛ یوان و تبدیل آن به یک ارز جهانی و صدور «پترو - یوان» به عنوان رقیب دلار آمریکا.
  2. حداکثر خرید از معادن طلا در آمریکای جنوبی و قاره آفریقا که سهمِ چین از حجم تولید آن سالانه حدود ۵۰۰ تن است.
  3. آماده‌سازی برای صدور ارزهایِ دیجیتال به عنوان جایگزینی برایِ ارزهای کاغذی که تجربۀ آن در چهار کشور آغاز شد و اولین نتایج آن دلگرم‌کننده بود.
  4. ایجاد باشگاه تجارت جهانی با ارزهای محلی کشورهایِ عضو مانند روسیه، هند، ایران، ترکیه و برخی کشورهای عضو بریکس و ایجاد بورس اوراق بهادار در شانگهای برای تجارت قراردادهای نفتی در چین با پترویوان.
  5. تأسیس بانکِ سرمایه‌گذاری آسیا با عضویت ۶۰ کشور و با سرمایۀ اولیه ۱۰۰ میلیارد دلار به منظور جایگزین شدن صندوقِ بین‌المللی پول طی ۱۰ سال و میان کشورهای عضو روسیه، مصر، عربستان سعودی، یونان و انگلیس.
  6. ایجاد جادۀ ابریشم که از آسیا از طریق آفریقا تا آمریکای جنوبی می‌گذرد.

شایان ذکر است که چین نمی‌خواهد دلار و نفوذ آن را به طور کامل از بین ببرد؛ چرا که این کشور دارای ذخایر عظیم و سرمایه‌گذاری با ارزِ آمریکایی به مبلغ سه تریلیون دلار است که بیشتر آن‌ها در اوراق قرضۀ ایالات متحده سرمایه‌گذاری شده‌اند. راهبرد چین در این مرحله محدود کردن ارزش دلار و کاهش قدرت و تسلط آن بر اقتصاد جهانی است و این امر یکی از دلایل اصلیِ تنش میان ایالات متحده و چین محسوب می‌شود که در این راستا بسیاری از ناظران احتمال آغاز جنگ سرد را پیش‌بینی کردند.

«استفان روچ»، اقتصاددان ارشد سابق در مورگان استنلی، یکی از بزرگترین مؤسسات بانکی در ایالات متحده، احتمال فروپاشی دلار آمریکا را در پایان سال ۲۰۲۰ یا در آغاز سال آینده دانست و خاطرنشان کرد: «ممکن است دلار در برابر یک سبدِ ارز، کمتر از حداقل تعیین‌شده در سال ۲۰۲۱، ۳۵ درصد کاهش یابد.» روچ تأکید کرد که شدتِ احساسات سیاسی و تقسیمات محلی در جامعۀ آمریکا، از دهۀ شصت بی‌سابقه است و عدمِ مهار بیماری اپیدمی ویروس کرونا، اعتماد به نفس به ثباتِ اجتماعی و اقتصادی ایالات متحده دلار را تضعیف می‌کند.

متأسفانه بیشتر کشورهای عربی به ویژه کشورهای حوزه خلیج فارس که ارزهای خود را به دلار آمریکا وابسته کرده‌اند و ذخایر خود را انباشته می‌کنند، متحملِ خسارت‌های بیشتری می‌شوند و کشورهای اتحادیه مغرب؛ مراکش، الجزایر، تونس، موریتانی و لیبی که دانش بیشتری در زمینۀ ذخیره ارزها داشتند و به واسطۀ نزدیکی با اروپا ارزهای خود را به چندین ارز یورو، ین و استرلینگ وابسته کردند، سود بیشتری را کسب کردند. این اقدامات دولت چین و روسیه در چارچوبِ فروپاشی ارزش دلار آمریکا که واشنگتن آن را به عنوان سلاحی برای فشار به ملت سوریه، لبنان، ایران، ترکیه و ونزوئلا و تخریب اقتصاد این کشورهایی که به سیاست‌های آمریکا در حمایت از رژیم اشغالگر صهیونیستی پشت کرده‌اند، استفاده می‌کند قابل قبول است.

اکنون سیطرۀ جهانی آمریکا از نظر سیاسی، اقتصادی و نظامی برای جهانیان به سرعت در حال فرسایش و سیستم جدید مالی و امنیتی در حال افزایش است و این امر بسیاری از ملت‌هایِ جهان را که از استکبار آمریکا رنج می‌برند، خوشحال می‌کند.

منبع تحلیل: خبرگزاری تسنیم

توضیح: «گزارشات و تحلیل‌های راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیل‌های راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاه‌ها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمی‌باشد.»

کلید واژه ها: چین آمریکا دلار اقتصاد جهانی


نظر شما :