ابعاد تقابل آمریکا با روسیه و چین در شورای امنیت

۱۲ شهریور ۱۳۹۹ | ۱۲:۱۳ کد : ۱۴۱۵ تحلیل راهبردی
یک عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه اقدامِ آمریکا در خروج از برجام و به چالش کشیدن شورای امنیت در قالب مکانیسم ماشه در واقع اقدامی علیه منافع راهبردی چین و روسیه است، گفت: «مخالفت مجدد چین با ایالات متحده در شورای امنیت نشان داد که تهدیدات آمریکا نسبت به چین مؤثر نبوده است.»
ابعاد تقابل آمریکا با روسیه و چین در شورای امنیت

دکتر «محسن شریعتی‌نیا» تحلیلگر مسائل چین با اشاره به تلاش آمریکا برای تمدیدِ تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران و همچنین فعالسازی احتمالیِ مکانیسم ماشه، در خصوص مواضع و عملکرد چین در این رابطه خاطرنشان کرد: «چین در تشریح دلایل مخالفت خود با اقدامات آمریکا علیه ایران در شورای امنیت سه دلیل را بر شمرده است:

• حفظ اقتدار شورای امنیت
  • حفظ صلح و ثبات در غرب آسیا
  • حفظ نظام منع اشاعه

وی افزود: «چین فراتر از موضوع برجام به تصویر کلان منافعِ بین‌المللی خود و چالش‌هایی که آمریکا می‌تواند برای این منافع ایجاد کند، می‌نگرد. اقتدار شورای امنیت برای چین و روسیه اهمیت بسیار بالایی دارد؛ چرا که این نهاد مهم‌ترین ساختار نقش آفرینیِ این دو کشور در امنیت بین‌المللی است.»

به چالش کشیدن شورای امنیت اقدامی علیه منافع راهبردی چین و روسیه

این تحلیلگر مسائل چین گفت: «اقدام آمریکا در خروج از برجام و به چالش کشیدن شورای امنیت در قالب مکانیسم ماشه در واقع اقدامی علیه منافع راهبردی این دو قدرت است و مهم‌ترین دلیلِ واکنش منفی و تند دو کشور نیز همین است.» دکتر شریعتی‌نیا با اشاره به اظهارات «مایک پمپئو»، وزیر خارجه آمریکا، مبنی بر اینکه ایران فرصت دستیابی به سلاح‌های چین و روسیه را پیدا نخواهد کرد، در خصوص اهداف چین و روسیه از مخالفت با آمریکا، اظهار داشت: «موضوع فروش تسلیحات به ایران نیز برای دو کشور اهمیت دارد، اگرچه نیاز به زمان داشته باشد. مبادلات تسلیحاتی فرایندهایِ پیچیده و زمان بری دارند و این دو کشور هم نمی‌خواهند از این مسیر شرکت‌هایشان آسیب ببینند.»

تهدیدات آمریکا بر چین موثر نبوده است

این استاد دانشگاه همچنین در خصوص پیامدهای تهدید چین و روسیه توسط وزیر خارجه آمریکا که گفته بود، اگر مانع بازگشت تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران شوند، واشنگتن آن‌ها را مجازات خواهد کرد، نیز گفت: «مخالفت مجدد چین با ایالات متحده در شورای امنیت نشان داد که این تهدیدات مؤثر نبوده است. البته آمریکا ماه‌ها است که تحریم علیه چین را آغاز کرده و به تدریج دامنۀ آن را گسترش می‌دهد. نباید تصور کرد که این تحریم‌ها صرفاً به دلیل همکاری چین با ایران اعمال می‌شود. خیزش چین و باز توزیع قدرت در سیاست بین‌الملل، آمریکا را دچار استرس ساختاری کرده است.»

دکتر شریعتی‌نیا در رابطه با پیامدهای رویارویی و تقابل آمریکا با چین گفت: «رقابت فزایندۀ چین و آمریکا ممکن است برای برخی کشورها پنجره‌های فرصتی باز کند، اما این امکان هم وجود دارد که این رقابت ضرباتِ اساسی به کشورهای ثالث، به ویژه قدرت‌های متوسط و کوچک وارد کند.»

منبع تحلیل: شورای راهبردی روابط خارجی

توضیح: «گزارشات و تحلیل‌های راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیل‌های راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاه‌ها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمی‌باشد.» ‌‌‌‌‌‌‌

کلید واژه ها: چین آمریکا شورای امنیت برجام جمهوری اسلامی ایران