اهمیت بیانیۀ کمیسیون مشترک برجام و مخالفت با تلاش‌های ضد برجامی آمریکا

۱۹ شهریور ۱۳۹۹ | ۱۳:۲۵ کد : ۱۴۷۶ تحلیل راهبردی
یک تحلیلگر مسائل بین‌الملل با اشاره به ویژگی‌هایِ بیانیۀ پایانیِ نشست کمیسیون مشترک برجام، گفت: «برگزاری این نشست در این شرایط و نیز انتشار بیانیه‌ای حاکی از همسویی اعضاء، گام مثبتی در راستای حفظ برجام و مخالفتِ جامعۀ بین‌المللی با اقدامات آمریکا بود.»
اهمیت بیانیۀ کمیسیون مشترک برجام و مخالفت با تلاش‌های ضد برجامی آمریکا

«کورش احمدی»، تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل با اشاره به بیانیۀ رئیس نشست کمیسیون مشترک برجام و تأکید بر اهمیت صیانت از آن از سویِ تمامی طرف‌ها، خاطرنشان کرد: «این نشست و بیانیۀ منتشر شده در پی آن، عمدتاً با توجه به شرایط زمانی خاصی که در آن به سر می بریم حائز اهمیت است. در شرایطی که آمریکا در شورای امنیت مصراً در پی بازگرداندن قطعنامه‌های پیشین و از این طریق نابودی برجام است، تأکید مجدد اعضای باقی مانده در برجام بر ضرورت حفظ و اجرای آن مهم است.»

وی این نشست و بیانیۀ پایانی آن را نشانۀ دیگری حاکی از عزم اعضای برجام به یافتن و آزمودن راه‌های ممکن برای اجرای آن دانست و افزود: «علاوه بر آن، در این بیانیه بر موضعِ اعضای کنونی برجام مبنی بر اینکه آمریکا عضو برجام نیست و به این دلیل قادر به توسل به سازوکارهای برجام از جمله مکانیسم ماشه نیست، تأکید شده است.» این تحلیلگر مسائل بین‌الملل به مواضع کشورهای عضو برجام در انتقاد از اقداماتِ آمریکا و همچنین نامه‌های آن ‌ها به شورای امنیت در این رابطه اشاره کرد و گفت: «با توجه به اینکه قبلاً اعضای فعلی برجام در نیویورک و نیز در پایتخت‌هایِ خود اقدام آمریکا برای بازگرداندن قطعنامه‌های پیشین علیه ایران را مردود اعلام کرده بودند، تأکید بر این مسئلۀ مهم در نشست کمیسیون مشترک برجام نیز در همان مسیر حائز اهمیت است.»

وی با یادآوری اینکه ایران تنها یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام و به عنوان اقداماتی جبرانی که در چارچوب بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام قابل درک است، اقدام به کاهش برخی تعهدات خود کرد، اضافه کرد: «نکتۀ مهم دیگر در این بیانیه این است که در آن سخنی از برخی اقدامات ایران در کاهش برخی از تعهداتش ذیل برجام گفته نشده است.» احمدی افزود: «در این بیانیه همچنین از پروژه‌های هسته‌ای مشترک به ویژه پروژۀ اراک و پروژه ایزوتوپ در فردو سخن رفته و بر اهمیت و لزوم اجرای آن‌ها تأکید شده است. در این مورد در بیانیۀ تصریح شده که به‌رغم اقدام آمریکا در ماه میِ گذشته (ماه اردیبهشت ۱۳۹۹) مبنی بر لغو معافیت‌هایِ مرتبط با این پروژه‌ها، اعضا بر حمایت از این پروژه‌ها و ادامۀ اجرای آن‌ها تأکید کرده‌اند. اگر اعضا در راستای اعلام چنین موضعی در موردِ پروژه‌ها، اقداماتی عملی نیز برای تداوم اجرای آن‌ها به عمل آورند، گام مهمی برداشته شده است.»

وی شکل گیری تفاهم بین ایران و آژانس بین‌المللی انرژیِ اتمی در مورد اجازۀ داوطلبانه برای دسترسی آژانس به دو محل در ایران را تحول مثبت دیگری در این بیانیه ارزیابی کرد و اظهار داشت: «با توجه به سابقۀ این موضوع و نقشی که سه کشور اروپایی در این رابطه در شورای حکام آژانس بازی کردند، این موضوع و اشاره به آن در بیانیه کمیسیون مشترک نیز قابل توجه است.» احمدی تأکید کرد: «در مجموع اینکه کمیسیون مشترک برجام به‌رغم شرایط دشوار ناشی از کرونا تشکیل یک نشست را در دستور کار خود قرار داد و آن را برگزار کرد و در پایان نیز بیانیه‌ای حاکی از همسوییِ اعضا منتشر نمود، تحول مثبتی در راستای حفظ برجام و مخالفت جامعۀ بین‌المللی با اقدامات آمریکا در رابطه با آن بود.»

منبع تحلیل: شورای راهبردی روابط خارجی

توضیح: «گزارشات و تحلیل‌های راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیل‌های راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاه‌ها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمی‌باشد.»

کلید واژه ها: آمریکا جمهوری اسلامی ایران شورای امنیت برجام