نشست گروه‌های فلسطینی در لبنان، ابتکار و ظرفیتی امیدبخش

۳۱ شهریور ۱۳۹۹ | ۱۲:۱۵ کد : ۱۵۷۹ تحلیل راهبردی
یک کارشناس مسائل غرب آسیا با تأکید بر اهمیتِ دیدار اسماعیل هنیه و سیدحسن نصرالله گفت: «خیانتی که رژیم امارات در عادی‌سازی روابطش با رژیم صهیونیستی انجام داد، باعثِ نوعی وحدت و انسجام گروه‌های فلسطینی شد.»
نشست گروه‌های فلسطینی در لبنان، ابتکار و ظرفیتی امیدبخش

«سیدرضا صدرالحسینی»، کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به برگزاریِ نشست گروه‌های فلسطینی در لبنان، خاطرنشان کرد: «این نشست اتفاقی ویژه بود؛ چرا که پس از گذشت حدود ۲۸ سال که گروه‌های فلسطینی به دلیل نفوذِ برخی جریان‌ها و خودباختگی بعضی جریان‌هایِ انقلابی نتوانسته بودند کنار هم بنشینند نشست بزرگی در سفارت فلسطین در بیروت برگزار کردند.»

وی افزود: «با وجود محرمانه بودنِ بیشتر محتوای این نشست، نفسِ برگزاری آن می‌تواند تحرکات جدیدی را در حوزۀ مقابله با رژیم صهیونیستی و استیفای حقوق حقۀ مردم فلسطین بر اساس آرمان هفتاد سالۀ فلسطین ایجاد کند.» این کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه خیانتی که رژیم امارات در عادی‌سازی روابطش با رژیم صهیونیستی انجام داد باعث این وحدت و انسجام گروه‌های فلسطینی شد، گفت: «این گروه‌ها با دشمن‌شناسی‌ای که در بینشان ایجاد شده، اتفاقاتی که در طولِ قرن گذشته رخ داده را بازخوانی کردند و از یک سو به بررسیِ تلاش‌ها، ایثارها و افزایش قدرتِ مقاومت جریان‌های مقاوم در مقابل رژیم صهیونیستی و تشکر از مردمِ فلسطین که در غزه و کرانۀ غربی همچنان مقتدرانه استقامت می‌کنند پرداختند و از طرف دیگر خیانت‌هایی که صورت گرفته بود را بازخوانی کردند.»

صدرالحسینی ادامه داد: «به نظر می‌رسد بعضی از جریانات مجاهد و مبارز فلسطینی که در این ایام تصور می‌کردند با مذاکره می‌توانند حقوق حقۀ مسلمانان فلسطین و ساکنان سرزمین‌های اشغالی را استیفا کنند، متوجه شدند که این کار نه فقط نمی‌تواند حقوق حقۀ مردم فلسطین را استیفا کند بلکه جسارت‌ها و دخالت‌های رژیم صهیونیستی و حامیان آن را هم بیشتر کرده است.» وی تأکید کرد: «پیام فتح و ابومازن به این اجلاس یکی از اتفاقات مبارکی بود که در این نشست افتاد، چراکه آن‌ها به عنوان یک جریان باسابقه در طول دو دهۀ گذشته، رویکرد مذاکره‌ای به خود گرفته بودند اما نماینده‌شان هم در این نشست شرکت کرد و توانستند خودشان را با محور مقاومت که حماس و جهاد اسلامی است نزدیک کنند. همین موضوع باعث تنش‌هایی در رژیم صهیونیستی شد. رژیمی که بسیار شکننده است و اختلافات و مشکلات عدیده‌ای دارد.»

این کارشناس مسائل غرب آسیا به دیدار «اسماعیل هنیه»، رئیس دفتر جنبش مقاومت اسلامی حماس با «سیدحسن نصرالله»، دبیرکل حزب‌الله لبنان در لبنان اشاره کرد و بررسی طرح به اصطلاح صلح غرب آسیا موسوم به معامله قرن آمریکا، مسئلۀ فلسطین و پروژۀ برخی رژیم های عربی برای عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی را از موضوعات مهم دانست و گفت: «در این دیدار آقای هنیه تلاش‌های مقاومت اسلامی لبنان را در راستای آرمانِ فلسطین و کمک‌هایی که در گذشته مقاومت لبنان به مقاومت فلسطین کرده بود مورد تأکید قرارداد و همۀ این تحرکات نشان دهندۀ این است که در حال حاضر مقاومت شرایط بسیار مناسبی را نسبت به گذشته پیدا کرده است.»

صدرالحسینی با اشاره به تلاشِ حماس برای تحکیم روابط با گروه‌های مقاومت برای مقابله با طرح‌های صهیونیستی، توضیح داد: «می‌توان این ادعا را داشت که انسجام تفکر مقاومتی در مقابل تفکر سازش توانسته دست برتر را در منطقه به خصوص حول مسئلۀ فلسطین کسب کند و این نوع گردهمایی‌ها و اعلام حضورها به نوعی قدرت نماییِ مقاومت در برابر جریان سازش و جریان خائن در جهان عرب است.» وی با تأکید بر اهمیت برگزاری این نشست‌ها و همچنین تداوم آن‌ها، افزود: «تقریباً بیش از ۲۵ سال بود که همۀ گروه‌ها و جریانات مبارز سیاسی دورِ هم جمع نشده بودند، اما با این حال در چند سال گذشته ارتباطات مختلف و نشست‌هایِ متعددی میان جریان‌های عمده مبارزاتی مانند حماس و جنبش جهاد اسلامی وجود داشته است. قطعاً تداوم و تعمیق این رایزنی‌ها باعث می‌شود مقاومت در حوزۀ فلسطین توانمندی‌های بیشتری را کسب کند و هم‌افزایی‌های خود را به رخ رژیم صهیونیستی بکشد.»

این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به ابعاد رسانه‌ای برگزاری این نشست و آثار آن در جبهۀ مقابل مقاومت، گفت: «مطمئناً یکی از مواردی که در این رابطه لازم است مورد بررسی قرار گیرد این است که این نشست در بخشِ قابل توجهی از جریان رسانه‌ای غرب سانسور و بایکوت خبری شد. شاید یکی از دلایلی که این اتفاق را رقم زد تأثیری بود که این نشست‌ها می‌تواند به همراه داشته باشد و تداوم آن به عنوان یکی از دستور کارهای اصلی قرار گرفته بود که مطمئناً برکات آن می‌تواند به جریان مقاومت فلسطین کمک کند.» وی ادامه داد: «باید در نظر داشت در شرایطی قرار داریم که رژیم صهیونیستی در شکننده‌ترین شرایط خود قرار دارد. این تزلزل سیاسی مورد توجه رهبران دو سازمان بوده است، موضوعی که عاملِ هراس رژیم صهیونیستی است و به همین دلیل این رژیم و متحدانش تلاش می‌کنند این اقدامات جبهۀ مقاومت را بایکوت کنند.»

منبع تحلیل: شورای راهبردی روابط خارجی

توضیح: «گزارشات و تحلیل‌های راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیل‌های راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاه‌ها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمی‌باشد.»

کلید واژه ها: حماس فلسطین اسماعیل هنیه رژیم صهیونیستی