ابعاد راهبردی دیدار پوتین و بایدن و چشم‌انداز روابط

ابعاد راهبردی دیدار پوتین و بایدن و چشم‌انداز روابط

۰۱ تیر ۱۴۰۰ | ۱۱:۴۲ کد : ۳۸۲۴ تحلیل راهبردی
تعداد بازدید:۱۳۸۶
به نظر می‌رسد در دیدار بایدن و پوتین بر کنار گذاشتن اختلافات با برگشتن به یکسری قراردادهای نظامی گفتگوهایی شده؛ چراکه آمریکا به لحاظ اقتصادی در مقابل چین شکننده است و نمی‌خواهد در رابطه با مسائل نظامی هم شکننده باشد، قطعاً در آینده نزدیک نمی‌توان انتظار روابط مبتنی بر اتحاد یا امضای قراردادهای همکاری میان این دو کشور را داشت
ابعاد راهبردی دیدار پوتین و بایدن و چشم‌انداز روابط

دکتر الهه نوری غلامی زاده با اشاره به اظهارات رئیس‌جمهور روسیه پس از دیدار با همتای آمریکایی خود مبنی بر اینکه اولین دیدار میان دو طرف گامی در راستای ثبات استراتژی بود و هیچ‌گونه خصومتی بین دو طرف وجود نداشت، اظهار داشت: به نظر می‌رسد هدف بایدن بهبود فضای روابط میان دو کشور است و او ضمن حفظ ظاهر آرام سیاست، گاهی از محافظه‌کاری، زمانی از ابزار زور و مواردی هم از فشارهای اقتصادی استفاده می‌کند. وی ضمن اشاره به طرح مباحثی مانند مداخله روسیه در انتخابات آمریکا و ایجاد فضایی علیه ترامپ، افزود: در این فضا بایدن روسیه را به‌عنوان دشمن معرفی کرد و واژه‌های ناخوشایندی علیه آن به کار برد، اما وقتی بحث انتقال این دشمنی به لایه‌های زیرین قدرت مطرح می‌شود طبیعتاً دیداری انجام می‌دهند و ادبیات تغییر می‌کند. این مسائل به معنای این نیست که دو طرف دشمنی سابق را کنار گذاشته‌اند، بلکه حاکی از این است که شرایط کنونی نظم بین‌الملل ایجاب می‌کند که هیچ جنگ کلامی و عملی میان آن‌ها وجود نداشته باشد. این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با تأکید بر اینکه قطعاً دشمنی و رقابت میان این دو کشور وجود دارد و کوچک‌ترین حرکت روسیه حساسیت کاخ سفید را برمی‌انگیزد، گفت: با توجه به بحران‌های اقتصادی و معیشتی و پیامدهای ناشی از شیوع کرونا، دنیا در شرایطی به سر نمی‌برد که بتوان وضعیت خصومت‌آمیز دیگری را ایجاد کرد و بایدن هم در راستای این سیاست گام برمی‌دارد. بعد از خروج ترامپ هم جو حاکم بر اخباری که از کاخ سفید بیرون می‌آید نیز در جهت تلطیف شرایط است این استاد دانشکده مطالعات جهان درعین‌حال با اشاره به برخی موضوعات موردبحث روسای جمهور دو کشور ازجمله مباحث ثبات استراتژیک، امنیت سایبری، درگیری‌های منطقه‌ای، روابط تجاری، همکاری در شمالگان و همچنین توافق برای بازگشت سفرا، تأکید کرد: قطعاً ماحصل این دیدار همکاری نزدیک دو کشور نخواهد بود و ممکن است تنها درباره موضوعات موردبحث در آینده گفتگو شده باشد. نوری اضافه کرد: از زمان روی کار آمدن بایدن تغییر خاصی در سیاست‌ها رخ نداده و تاکنون هیچ ابتکار عمل خاصی از سوی بایدن شاهد نبوده‌ایم که نشان‌دهنده سیاست خاصی باشد. بایدن تاکنون تنها به اصلاح برخی سیاست‌های ترامپ پرداخته است. گویا برای خود زمان می‌خرد که یکسری مسائل اقتصادی و مشکلات ناشی از کرونا رفع شود. این کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به نگرانی آمریکا از نزدیکی روابط روسیه با چین و تأثیر آن بر مذاکرات میان بایدن و پوتین، گفت: آمریکا به لحاظ اقتصادی در مقابل چین شکننده است و نمی‌خواهد در رابطه با مسائل نظامی هم شکننده باشد. بسیار طبیعی است در مذاکرات با روسیه بحث چین و مدیریت رقابت با چین هم مطرح شود؛ اما قطعاً روسیه چین را رها نخواهد کرد، به‌علاوه خصومت روسیه و آمریکا دیرینه است وی در خصوص آینده روابط آمریکا و روسیه با توجه به گفتگوهای صورت گرفته میان روسای جمهور دو کشور، اظهار داشت: روسیه در قبال ایالات‌متحده اهداف عمده‌ای را مدنظر دارد؛ ازجمله تضمین عدم وقوع هرگونه نزاع مسلحانه به‌ویژه در خصوص ناتو، بازدارندگی در حوزه‌های تسلیحاتی، فضایی و فضای مجازی که از مهم‌ترین این اهداف هستند؛ بنابراین به نظر می‌رسد در آینده نزدیک نمی‌توان انتظار روابط مبتنی بر اتحاد یا امضای قراردادهای همکاری بین این دو کشور را داشت.

وی تأکید کرد: با توجه به اینکه روابط نزدیک روسیه با ایران، کره شمالی و چین همواره با حساسیت ایالات‌متحده مواجه بوده است، کما اینکه در این مذاکرات هم اشاره‌ای به این مسائل شده است، ارتقاء همکاری در زمینه‌های زیست‌محیطی و پزشکی در شرایط شیوع کرونا، محتمل‌ترین نوع همکاری است که می‌توان در آینده نزدیک میان دو کشور مشاهده کرد.

منبع تحلیل: شورای راهبردی روابط خارجی

توضیح: «گزارشات و تحلیل‌های راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیل‌های راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاه‌ها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمی‌باشد.»

کلید واژه ها: روسیه کشور میان کشور بایدن روابط میان چین


نظر شما :