چشم‌انداز شیوۀ جدید حکمرانی در امارات

چشم‌انداز شیوۀ جدید حکمرانی در امارات

۲۱ مهر ۱۴۰۰ | ۰۸:۴۷ کد : ۴۸۷۵ تحلیل راهبردی
تعداد بازدید:۱۹۰۳
تسلط رژیم صهیونیستی بر سیستم امنیتی، مالی و اقتصادی امارات و بهره‌گیری از آن به عنوان محل پول‌شویی، قاچاق و مفاسد مالی دیگر و رواج نژادپرستی، وضع آیندۀ این کشور را بسیار تاریک و پر ابهام نشان می‌دهد
چشم‌انداز شیوۀ جدید حکمرانی در امارات

«سید صباح زنگنه»، کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به تصویب اصول شیوۀ جدید حکمرانی دولت امارات برای ۵۰ سال آینده همزمان با تشکیل کابینۀ جدید در این کشور اظهار داشت: «طبیعتاً دولت‌ها آینده‌نگری می‌کنند و برای آیندۀ خود تصمیماتی می‌گیرند تا اصول و مبانی را برای مردم، سرمایه‌گذاران خارجی و یا دیگر بازیگران منطقه‌ای و جهانی تعریف کنند که حکایت از بلندپروازی و برنامه‌ریزی برای آینده دارد.»

وی با بیان اینکه آنچه تاکنون امارات با عنوان روش جدید حکمرانی خود مطرح کرده، صرفاً بیان کلیاتی دربارۀ ساختارهای داخلی، بدون روشن کردن ابعاد اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آن است، گفت: «برنامه‌هایی با این اهدافِ جاه‌طلبانه، باید ابعاد متعددی را روشن کند. باید در نظر داشت امارات در شرایط کنونی با چالش‌های متعددی روبه‌روست که حل آن‌ها ارتباط مستقیمی با دستیابی به اهداف توسعه‌ای آن‌ها دارد؛ ازجمله اینکه ما در این کشور شاهد حکومتی با گرایش‌های فکری متصلب و نبود حق آزادی بیان روبه‌رو هستیم.» این کارشناس مسائل غرب آسیا ادامه داد: «آنچه در خصوص مسائل اجتماعی و حکمرانی دولتمردان امارات می‌دانیم این است که همچنان سمت‌هایِ حاکمیتی تنها میان چند خانواده می‌چرخد. باید دید آیا در آینده هم این رویه ادامه خواهد داشت یا به دنبال فضای باز مشارکتی خواهند بود. آیا برای تعیین اعضای شورای مشورتی به انتخابات روی خواهند آورد و یا به وضعیت موجود و انتصاب اعضای این شورا ادامه می‌دهند.»

زنگنه اضافه کرد: «در حوزۀ اقتصادی، با اینکه در برنامه‌هایِ جدید سعی شده بر عرصه‌هایی مانند گردشگری و حمل و نقل تمرکز شود، اما امارات باید بتواند اقتصاد خود را از نفت و صادرات آن مستقل کند. نمی‌توان با وجود چنین مسائلی، نسبت به دستیابی به آنچه سران امارات در مسیر توسعه دنبال می‌کنند خوش‌بین بود.»

چالش‌ها در مسیر اجرای برنامۀ ۵۰ ساله

صباح زنگنه تأکید کرد: «امارات برای تحقق برنامۀ ۵۰ ساله خود باید دخالت نظامی خود را در کشورهای مختلف ازجمله تهاجم به یمن، لیبی و افغانستان پایان دهد، به ساخت جامعۀ خود بپردازد و رویکرد همکاری با دیگر کشورها را در پیش گیرد.» این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به حضور پرشمار اعضای خاندان آل نهیان و آل مکتوم در دولت جدید، افزود: «مقامات امارات باید راه را برای حضور دیگر افراد در قدرت باز بگذارند و نحوۀ گزینش افراد برای ورود به قدرت مهم است. اگر همین مکانیسم و سازوکار قبلی ادامه یابد، سیاست‌ها هم در همان حدود باقی خواهد ماند.»

صباح زنگنه ضمن تشریح سیاست‌های فرهنگی امارات، ازجمله تلاش برای گسترش زبان انگلیسی به جای زبان عربی، تغییر ترکیب جمعیت خود با اهداف خاص، تأکید کرد: «اگر امارات همچنان با حضور رژیم صهیونیستی در بافت امنیتی خود، به عنوان ابزاری در اختیار این رژیم و ساختاری برای حضور آن در منطقه ایفای نقش کند، با چالش‌های متعدد امنیتی مواجه خواهد شد. همۀ این‌ها در وضعیت امارات در ۵۰ سال آینده و تحقق اهداف توسعه‌ای آن نقش دارند.» این تحلیلگر مسائل غرب آسیا به برخی اخبار منتشر شده در خصوص چشم‌انداز روابط اقتصادی تریلیون دلاری از سوی امارات و رژیم صهیونیستی اشاره کرد و افزود: «قطعاً نمی‌توان به تحقق این ایده‌ها امیدی داشت. به هر حال، امارات که از مصر با ۱۰۰ میلیون نفر جمعیت یا حتی از اردن نمی‌تواند جلوتر رود. رژیم صهیونیستی ۴۰ سال است که با تبلیغات، فشار، حمایت و همیاری همۀ قدرت‌های بزرگ با مصر ارتباط برقرار کرده است. وعده‌هایِ متعددی به مصر داده شد، اما تغییر چندانی در اوضاع اقتصادی آن حاصل نشد.»

این کارشناس مسائل غرب آسیا ادامه داد: «تسلط بر سیستم امنیتی، مالی و اقتصادی امارات و بهره‌گیری از آن به عنوان محل پول‌شویی، قاچاق و مفاسد مالی دیگر و رواج نژادپرستی در امارات وضع این کشور را بسیار تاریک و پر ابهام نشان می‌دهد و این سیاست، امارات را با اغلب کشورهای همسایه‌اش درگیر خواهد کرد. قطعاً در این وضعیت آنچه با عنوان برنامه ۵۰ ساله عنوان می‌کنند چشم‌انداز مبهمی دارد.» صباح زنگنه اضافه کرد: «امارات باید جایگاه خود را تعریف کند و روشن سازد که آیا می‌خواهد به سمت صلح، همکاری و همبستگی گام بردارد و یا به استفاده از ابزارهای نظامی روی آورد. این مسائل بر موفقیت این چشم‌انداز و بلندپروازی تأثیر خواهد داشت.»

منبع تحلیل: شورای راهبردی روابط خارجی

توضیح: «گزارشات و تحلیل‌های راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیل‌های راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاه‌ها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمی‌باشد.»

کلید واژه ها: امارات مسائل کارشناس مسائل مسائل غرب مسائل غرب آسیا عنوان زنگنه صباح زنگنه آینده غرب


نظر شما :