ناکامی امارات در خرید جنگنده‌های آمریکایی به‌رغم خیانت به ملت فلسطین

۰۸ دی ۱۴۰۰ | ۱۲:۵۰ کد : ۵۴۸۹ تحلیل راهبردی
تعداد بازدید:۱۵۱۱
امارات اخیراً اعلام کرده مذاکرات مربوط به قرارداد ۲۳ میلیارد دلاری خرید تسلیحات نظامی از آمریکا را به حالت تعلیق در آورده است. یکی از مقامات اماراتی به وال استریت ژورنال گفته الزامات فنی، محدودیت‌های عملیاتی مربوط به حق حاکمیت و تحلیل هزینه - فایده باعث تجدیدنظر اساسی از سوی این کشور شده است
ناکامی امارات در خرید جنگنده‌های آمریکایی به‌رغم خیانت به ملت فلسطین

وعدۀ فروش ۲۳ میلیارد دلاری تسلیحات نظامی به امارات به دورۀ ریاست جمهوری دونالد ترامپ تروریست مربوط است که تفاهم‌نامۀ مربوط به آن نیز در بهمن ماه ۱۳۹۹ نهایی شد. دولت سابق آمریکا اعلام کرده بود تا سال ۲۰۲۷ حداکثر ۵۰ فروند F-35، ۱۸ پهپاد مسلح موسوم به MQ9-B، مهمات پیشرفته و پرتابه‌های هوا به هوا و زمین به هوا را به امارات تحویل خواهد داد.

خرید تسلیحات در ازای به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی

قرارداد ۲۳ میلیارد دلاری امارات با آمریکا که بخش اصلی آن به خرید جنگنده‌های F-35 مربوط می‌باشد، ارتباط هدفمندی با توافق موسوم به «پیمان ابراهیم» دارد که امارات متحده عربی بخشی از آن است. دولت قبلی آمریکا که نقش مهمی در پیشبرد طرح عادی‌سازی مناسبات رژیم صهیونیستی با برخی کشورهای عربی ایفا می‌کرد، به خوبی می‌دانست امارات متحده عربی از مدت‌ها پیش به دنبال خرید جنگنده‌های راهبردی F-35 از آمریکا بوده و برای رسیدن به این هدف حاضر به انجام هر کاری است.

آمریکا از این نقطۀ ضعف اساسی امارات به عنوان یک متغیر مؤثر و محرک کارآمد برای علنی‌سازی روابط ابوظبی - تل‌آویو بهره برد و به این کشور اعلام کرد واشنگتن با فروش ۵۰ فروند جنگنده فوق پیشرفتۀ F-35 به این کشور مشکلی ندارد؛ به شرطی که امارات هرچه سریع‌تر توافق ابراهیم با رژیم صهیونیستی را امضا نماید. از طرفی اقدام امارات متحده عربی برای به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی و برقراری روابط دیپلماتیک و تبادلات اقتصادی، امنیتی، فرهنگی و غیره با رژیم اشغالگر قدس را نمی‌توان چیزی جز وارد کردن خنجر از پشت به پیکر فلسطین تلقی کرد. ورود امارات به توافق موسوم به ابراهیم، خیانتی آشکار به ملت فلسطین و نادیده گرفتن تمام اصول مسلم و شناخته شده عربی و اسلامی در قبال مسأله فلسطین بود.

مقامات امارات ضمن پشت کردن به آرمان فلسطین و چشم پوشی از قدس و مسجدالاقصی، آن را با وعده‌ای معامله کردند که در کمتر از دو سال مشخص شد، فریبی بیش نبوده است. امارات فلسطین را فروخت تا تجهیزات جنگی از آمریکا بخرد! اما با این اقدام، نه تنها در بین ملت‌های اسلامی بدنام شد، بلکه به آنچه از طریق علنی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی به دنبال آن بود، یعنی خرید F-35 های فوق پیشرفته و راهبردی آمریکایی نیز هنوز دست نیافته است. امروز به خوبی می‌توان به مفهوم کنایۀ تلخ نتانیاهو نخست‌وزیر سابق رژیم صهیونیستی پی برد که پس از امضای توافق ابراهیم با امارات خطاب به کشورهای عربی که دست دوستی به سوی تل‌آویو دراز کرده بودند گفت آن‌ها (عرب‌ها) روابطشان را با ما عادی می‌کنند، چرا که ما قوی و آن‌ها ضعیف هستند. در حال حاضر امارات با شرایطی مواجه شده که بخشی از تاوان خیانت خود به آرمان فلسطین را می‌دهد، چرا که عملاً در توافقنامۀ علنی‌سازی مناسبات با رژیم صهیونیستی سرش بی‌کلاه مانده است. وضعیتی که بحرین و مراکش و سودان هم به زودی به آن دچار خواهند شد.

نه تنها امارات که سایر کشورهای عربی هم در بحث توافق‌های دوجانبه با رژیم صهیوینستی بازی خورده‌اند. چرا که براساس سیاست شناخته شده و دیرینۀ آمریکا، یک رئیس‌جمهور با تکیه بر سیاست چماق و هویج و دادن وعده‌های مختلف، تعهد یا قراردادی را با کشوری مطرح یا امضا می‌کند و رئیس‌جمهور بعدی آن را تعلیق یا لغو می‌کند.

دلایل تعلیق قرارداد خرید F-35

دربارۀ علل تعلیق مذکرات قرارداد ۲۳ میلیارد دلاری خرید تسلیحات نظامی امارات از آمریکا به طور مشخص می‌توان به دو علت اصلی و اساسی اشاره کرد:

  • نخست، تعهد دولت آمریکا اعم از دموکرات یا جمهوری‌خواه بر حفظ برتری نظامی رژیم صهیونیستی در غرب آسیا است. این در حالی است که رژیم صهیونیستی با استفاده از تمام ابزارهایی که در بدنۀ سیاست و قدرت آمریکا از آن برخوردار است، همواره اصرار داشته با کمک‌های آمریکا نسبت به کشورهای عربی منطقه، برتری تکنولوژیکی و نظامی محسوسی داشته باشد. «مایک پمپئو»، وزیر خارجه سابق آمریکا در سفری که مرداد ماه ۱۳۹۹ به سرزمین‌های اشغالی، همزمان با به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی توسط امارات داشت، صریحاً تأکید کرد که ایالات متحده تضمین خواهد کرد در چهارچوب هر معاملۀ تسلیحاتی بالقوه‌ای میان آمریکا و امارات، رژیم صهیونیستی همچنان از برتری نظامی برخوردار بماند. ایالات متحده تکلیفی قانونی نسبت به برتری کیفی نظامی رژیم صهیونیستی دارد.

علاوه بر این، «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه کنونی آمریکا نیز در واکنش به اعلام تعلیق مذاکرات توسط امارات گفته است؛ می‌خواستیم اطمینان حاصل کنیم تعهدات ما نسبت به برتری نظامی رژیم صهیونیستی حفظ می‌شود.

  • دوم، نفوذ رو به گسترش چین در امارات باعث نگرانی آمریکا شده است. دولت بایدن به دنبال کاهش اولویت غرب آسیا به نفع تمرکز روی چین است. امارات متحده عربی با درک این موضوع، نه تنها در حال گسترش روابط دوجانبه با چین که درصدد رفع تنش‌های سیاسی و امنیتی با ایران نیز برآمده است. دولت آمریکا نمی‌خواهد پیشرفته‌ترین جنگنده‌های نظامی خود را در اختیار کشوری قرار دهد که اخیراً به گسترش مناسبات دوجانبه با چین از جمله در حوزۀ تعاملات نظامی و امنیتی اقدام نموده و وارد همکاری در حوزۀ فناوری G5 هواوی شده است که خطر افشای اطلاعات حساس نظامی را تسهیل و افزایش می‌دهد. ضمن اینکه در ماه‌های گذشته چین به صورت محرمانه اقدام به تأسیس یک پایگاه نظامی در اطراف شهر ابوظبی کرده است که این موضوع به شدت به نگرانی مقامات آمریکا در قبال رویه‌ای که امارات در قبال چین در پیش گرفته افزوده است.

توضیح: «گزارشات و تحلیل‌های راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیل‌های راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاه‌ها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمی‌باشد.»

منبع تحلیل: شورای راهبردی روابط خارجی

کلید واژه ها: رژیم صهیونیستی امارات آمریکا


نظر شما :