شرکت‌های دانش‌بنیان در کنار مجموعه‌های بزرگ صنعتی و تولیدی قرار گیرند

شرکت‌های دانش‌بنیان در کنار مجموعه‌های بزرگ صنعتی و تولیدی قرار گیرند

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر «سید ابراهیم رئیسی»، رئیس‌جمهور کشورمان روز دوشنبه (۱۶ اسفند ۱۴۰۰) در مراسم سی و پنجمین جشنواره بین‌المللی خوارزمی این جشنواره را از نمادهای پویایی علمی کشور دانست و گفت: «جشنوارۀ خوارزمی محل کشف استعدادها و جایگاه ارائۀ طرح‌های برتر به جامعه است و می‌تواند امید برای اندیشمندان و به ویژه جوانان باشد.»

رئیس‌جمهور توجه به تلاش‌های علمی و امر پژوهش را جزء ویژگی‌های شاخص جمهوری اسلامی دانست و گفت: «رهبر معظم انقلاب (مدظله‌العالی) خود همیشه مشوق نوآوران و پژوهشگران کشور هستند و در اثر تسری چنین نگاهی است که امروز دانشمندان جوان کشورمان در عرصه‌های مختلف فعال و نقش‌آفرین هستند و کارنامه‌ای درخشان در تولید علم دارند.» دکتر رئیسی به ضرورت ملموس بودن آثار تلاش‌های دانشمندان در زندگی مردم اشاره و خاطر نشان کرد: «توسعه علمی در کشور حرکت مستمری است که آثار آن حتماً باید در رفع نیازهای کشور مشاهده شود.»

رئیس‌جمهور با تبیین مفهوم علم نافع، پاسخ به سؤالات و نیازهای جامعه را رسالت اصلی مراکز علمی دانست و گفت: «پژوهش‌ها و تحقیقات علمی صرفاً برای درج در نشریات و کسب امتیاز پژوهشی نیست و همۀ تلاش‌های علمی باید جنبۀ کاربردی داشته باشد و بتواند گرهی از مشکلات کشور باز کند.» دکتر رئیسی در مورد ضرورت توسعۀ دانش میان رشته‌ای با بیان اینکه بسیاری از مسائل و مشکلات جنبه بین‌رشته‌ای دارد، تأکید کرد: «دولت با انگیزۀ غلبه بر مشکلات، مصمم است از حوزه‌های بین رشته‌ای حمایت و پشتیبانی کند.» دکتر رئیسی در ادامۀ سخنان خود بحث کاربردی شدن و مسئله محوری تلاش‌های علمی کشور را پیش کشید و با تأکید بر ضرورت تجاری‌سازی اختراعات، ابداعات و نوآوری، گفت: «اثربخشی و کارآمدی تحقیقات و تلاش‌های نوآورانه در کشور در گروی تجاری‌سازی آن‌هاست و در این صورت است که پژوهش‌ها و ابداعات می‌تواند ارزش افزوده داشته باشد و برای توسعه و پیشرفت کشور مفید واقع شود.»

رئیس‌جمهور شرکت‌های دانش‌بنیان را مرجع اصلی تجاری‌سازی فناوری و نوآوری در کشور دانست و اذعان داشت: «شرکت‌های دانش بنیان از دارایی‌های کشور است. اگر وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و مجموعه‌های صنعتی خود را با مراکز علمی و دانش بنیان تطبیق دهند و در سوی مقابل، شرکت‌های دانش بنیان نیز تلاش‌ها و فعالیت‌های خود را در راستای رفع نیازهای این مجموعه‌ها جهت‌دهی کنند، نتیجه‌ای درخشان برای کشور رقم می‌خورد.» دکتر رئیسی در همین زمینه بر تعیین مأموریت‌های دانشگاه و مراکز علمی متناسب با نیازهای کشور تأکید کرد و گفت: «لازم است نیازهای بومی، منطقه‌ای و بین‌المللی در نوع مأموریت‌های مراکز علمی کشور مورد توجه قرار گیرد.»

وی دربارۀ توجه به عدالت علمی؛ ضرورت توجه به عدالت علمی در سه حوزۀ تحقیقات، آموزش و خدمات را یادآور شد و گفت: «باید شرایطی فراهم باشد که فرد اندیشمندی حتی اگر عضو هیأت علمی دانشگاه هم نباشد بتواند از شرایط مناسبی برای تحقیق و پژوهش برخوردار باشد و مجموعه‌های علمی نیز باید از چنان توانمندی بالایی برخوردار باشند که بتوانند هر نوع تقلب علمی را شناسایی کنند.» رئیس‌جمهور افزود: «دسترسی آسان و ترغیب جوانان به علم و دانش موضوع مهمی است که می‌تواند زمینۀ رشد و شکوفایی علمی را در کشور هموار کند.»

دکتر رئیسی در ادامه با تأکید بر اهمیت مردمی کردن علم و دانش گفت: «لازم است دانشمندان و پژوهشگران علمی کشور علاوه بر فعالیت‌های علمی نیاز مردم را به خوبی بشناسند.» رئیس‌جمهور همچنین بر اخلاق مداری علمی تأکید کرد و گفت: «مشکلات و تنش‌هایی که امروز بشریت با آن درگیر شده است به خاطر علم بدون اخلاق است؛ لذا ضرورت دارد علم و اخلاق در کنار یکدیگر مورد توجه قرار گیرد.» دکتر رئیسی در پایان تأکید کرد: «دانشگاه باید مرکز اخلاق در جامعه و محل کسب علم و دانش همراه با اخلاق مداری باشد. علم و معرفت‌آموزی مرز جغرافیایی نمی‌شناسد و می‌توان از هر جایی علم و دانش را کسب کرد.»

منبع خبر: پایگاه اطلاع‌رسانی دولت

کلید واژه ها: علمی مراکز علمی تلاش علمی علمی کشور کشور علم علم دانش دانش شرکت دانش دانش بنیان