الگوی راهبردی رسانه ملی در پرتو گفتمان ولایت فقیه



آخرین بروزرسانی : ۱۲ شهریور ۱۴۰۱
مرحله تولید : چاپ شده

با رونق گرفتن شبکه‌های اجتماعی، نقش کاربران معمولی اینترنت به مراتب پر رنگ تر و تأثیر گذارتر از گذشته شده است، به طوری که بارها رسانه‌ها توانستند در مناسبات اجتماعی افراد در فضای حقیقی تأثیر گذارند و نشان دهند که تأثیر گذاری آنها به فضای مجازی و اینترنت محدود نمی‌شود.

علی رغم این که شبکه‌های اجتماعی مجازی بیش از آن که محل گفت و گوهای عمیق علمی و بررسی‌های دقیق افکار باشد، از تعامل‌های روزمره ای تشکیل شده که معمولاً بر محور رویدادهای روز جامعه شکل می‌گیرد و آنچه در طی ماه‌ها یا سال‌ها فعالیت برای یک کاربر اتفاق می‌افتد، فرایندی عمیق و پیچیده است و درک آن نیاز به تخصص و تجربه کافی دارد و ارائه الگوی راهبردی فضای مجازی مبتنی بر ارکان جهت ساز که شامل دکترین، سیاست‌ها، اهداف و همچنین محورهای ششگانه مدیریت راهبردی است به عنوان سند بالادستی این حوزه به شمار می‌آید و باید همه مسئولین خود را موظف به اجرای دغدغه‌های رهبری بدانند.

بخشی از متن کتاب

فناوری‌های ارتباطی و مخابراتی در کنار پیشرفت‌های رایانه‌ای اعم از سخت افزاری و نرم افزاری و ترکیب انواع فناوری‌ها، بایکدیگر، تحولات گسترده‌ای را در جهان کنونی پدید آورده است و عاملی جهت مطرح شدن فضایی غیر از فضای فیزیکی شده است که این فضا، فضای سایبری نامیده شده است.

نظریه‌های گوناگونی توسط اندیشمندان علوم ارتباطات پس از ظهور رسانه‌ها در جهان مطرح شده است. با تغییر فناوری‌ها و ظهور فضای مجازی این نظریه‌ها نیز دست خوش تغییراتی شده، مفاهیم جدیدتری ارائه شده است. قبل از بررسی رسانه‌های فضای مجازی به نظریه‌های مطرح در زمینه رسانه‌ها به صورت عمومی پرداخته می‌شود.

ظهور صنعت هم زمان با ارتباطات و رسانه‌های جمعی که منشأ ظهور جهانی شدن به معنای امروزی آن شده‌اند، بستر گسترده‌تری را برای تولیدات توده وار و جامعه توده وار فراهم آورده‌اند و عالم خیالی و مجازی را به عینیتی مجازی یا واقعیت مجازی تبدیل کرده‌اند. این تغییر ساختاری، عامل ظهور بسیاری از محصولات اساسی شده است و ناگزیر تغییر بنیادین آینده را نیز در چارچوب و ساختار جهانی شدن‌های مجازی و واقعی فراهم آورده است که می‌تواند محل تأمل و اندیشه قرار گیرد.

کارکرد اصلی رسانه تأثیر گذاری در جامعه است. موضوعات دیده می‌شوند، شنیده می‌شوند، به باور تبدیل می‌شوند و جزئی از رفتار را تشکیل می‌دهند. بر این اساس در خصوص تأثیرهای رسانه چنین فرض‌هایی قابل ارائه است.

کتاب الگوی راهبردی رسانه‌های فضای مجازی در پرتو گفتمان ولایت فقیه به قلم رضا علیدادی نگارش یافت و در پژوهشکده امنیت ملی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی منتشر شد.

کتاب الگوی راهبردی رسانه‌های فضای مجازی در پرتو گفتمان ولایت فقیه به قلم رضا علیدادی نگارش یافت و در پژوهشکده امنیت ملی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی منتشر شد.

امروزه فضای مجازی و رسانه‌های فعال در آن به صورت جدی تمام ابعاد جهان کنونی را در برگرفته است و بستر ساز تحولات اساسی زندگی بشری شده است. به عبارتی، فضای مجازی در حال ایجاد تمدن نوین بشری است که قابل قیاس با تمدن‌های گذشته نبوده بلکه پیشرفته‌تر، پیچیده‌تر و پویاتر است. فضای مجازی در بطن جهان مدر نیته شکل گرفته است. بنابراین جهان بینی حاکم بر آن و رسانه‌های فعال در آن هم دارای جهان بینی سکولار است و هم به تبع آن، ایدئولوژی ناشی از آن نیز ایدئولوژی سکولار خواهد بود. بنابراین، با تبیین مفاهیم، ساختار و سیر تطور و تحول رسانه‌ها در فضای مجازی، در اشراف و تسلط بر فناوری‌های مدرن با هدف پیشرفت هرچه بیشتر جهان اسلام تلاش می‌شود.

نویسنده کوشیده است با تدوین الگوی راهبردی رسانه‌ها در فضای مجازی به این مهم جامه عمل بپوشاند. بر این اساس در فصل اول به تبیین مفهوم جدیدی از فضای سایبری بپردازد و پس از ارائه مفهوم فضا و تطبیق فضای مجازی با آن، تعاریف اصطلاحی فضای سایبری، مفهوم فضای سایبری از نظر محققان و صاحب نظران، مدل‌های مفهومی مطرح در فضای مجازی، ویژگی‌های فضای مجازی و مفهوم زمان مجازی را به شکل جدیدی ارائه نماید.

ارسال با ایمیل: