کتابشناسی و ماخذیابی بیداری اسلامی



آخرین بروزرسانی : ۱۴ شهریور ۱۴۰۱
مرحله تولید : چاپ شده
خرید آنلاین کتاب

کتاب کتاب شناسی و ماخذیابی بیداری اسلامی، نوشته ی کاظم سام دلیری، (پژوهشکده امنیت ملی) و توسط دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی منتشر شد.

امروز هیچکس نمی تواند منکر شود که جهان در حال عبور و گذار به سمت یک مرحله ی تازه است..وضعیتی که امروز در دنیا هست، وضعیت تحول است. اوضاع جهان در حال تبدیل به یک شکل جدید و هندسه ی جدید است. تحولاتی که امروز مشاهده می شود، از این جنس است، جنس تغییر، شکل عمومی دنیا، پیداست که به سوی تحولات تازه ای داریم پیش می رویم.

موقعیت ژئو پلیتیکی جهان اسلام به گونه ای است که آن را مورد طمع مستکبران و قدرتمندان جهان قرار داده است. وجود منابع و ذخایر عظیم انرژی و مواد معدنی و قرار داشتن در حساس ترین نقاط ژئو پلیتیک و ژئو استراتژیک جهان، وضعیتی خاص به کشورهای اسلامی بخشیده و اینها عواملی برای دخالت روز افزون کشورهای بزرگ در سطح منطقه است.

این خیزش که به درستی نام بیداری اسلامی بر آن نهاده شد، نه تنها پاسخی به گذشته شوم مسلمانان اسیر در چنگال استکبار، استبداد و مدرنیته غربی است که نوید بخش تغییراتی اساسی و بنیادین در ترتیبات و صورت بندی های اساسی منطقه و جهان است، که شکل گیری هندسه جدید قدرت یکی از محصولات آن است. در این معرکه، بر جبهه مقاومت است که ضمن شناخت سناریوهای آتی دشمن، تحرکات خود را برای سرعت بخشیدن به تحولات و به شکست کشاندن اهداف و راهبردهای آنان افزون کرده، راهبرد هایی مبتنی بر واقعیات میدانی را تدوین و اجرا نماید. اما تدوین راهبرد، برای تحریک و هدایت جنبش های مرسوم به بیداری، نیازمند شناخت وسیع از تهدیدها، فرصت ها، آسیب ها و قوت های جبهه خودی و دشمن و جنبش های مردم منطقه است، که در ادبیات مربوط به این حوزه مطالعاتی یافت می شود.

این اثر تلاشی است از پژوهشگران پژوهشکده امنیت ملی دانشگاه عالی دفاع ملی برای شناساندن مطالعات نظری و تجربی پیرامون بیداری اسلامی تا شاید اندکی از خلأ علمی-پژوهشی موجود در حوزه ی یاد شده را برطرف نماید.

در دوره ای که منظومه نوظهور قدرت جهانی در آستانه شکل گیری است، بازیگران مهم منطقه ای و بین المللی در تلاش برای تثبیت جایگاه خود در این نظم نوپدید هستند، یقیناً جهان اسلام با محوریت اسلام ناب نمی تواند تنها نظاره گر این تغییرات و منتظر ساخت یابی قدرت در چارچوب نظام تک قطبی باشد. سابقه ضعف و کم تحرکی کشورهای اسلامی در محیط بین الملل بویژه دوره جنگ های جهانی تا آن حد بود که علاوه بر تنزل به پذیرش نقش حاشیه ای منجر به تضعیف دنیای اسلام و غارت منابع آنان از سوی دول پیروز در جنگ شد.

تقارن بیداری اسلامی با دوره گذار تحول هندسه قدرت جهانی موجب تمرکز براین پدیده از هرسو شده و منطقه آسیای جنوب غربی به کانون نزاع قدرت های جهانی تبدیل گردیده است. با توجه به آثار قدرت نرم انقلاب اسلامی ایران که موتور محرکه بیداری اسلامی قلمداد می شود مشوقی برای طرفداران عزت و بزرگی انقلاب اسلامی گردیده تا بی تفاوتی را به کناری نهند و به نقش تاریخی خود عمل نماید.

برابر بررسی های بعمل آمده مطالعات و تحقیقات انجام شده نیازمند یک ساخت یابی و روش مندی به منظور ایجاد انسجام و سازماندهی می باشد. در مجموع مطالعات مرتبط با بیداری اسلامی از قبیل کتاب ها، مقاله هاو…از دو منظر قابل تقسیم بندی هستند. وجه اول آن مربوط به آثار نظری مشتمل بر مفاهیم و تعاریف بیداری اسلامی است. وجه دوم دسته بندی مطالعات با امواج سه گانه بیداری اسلامی تناظر دارد.

پژوهشکده امنیت ملی دانشگاه عالی دفاع ملی که حوزه مطالعات محیطی جهان اسلام بخشی از مأموریت آن به شمار می رود در این زمینه بر آن است تا در حوزه مطالعات و تحقیقات نظری منبعی قابل اتکا برای محققان و علاقه مندان با عنوان کتاب شناسی و ماخذیابی بیداری اسلامی فراهم نماید. این کتاب در صدد پاسخ به نیازهای جامعه علمی کشور بر آمده تا بخشی از نقصان ها در شناخت چیستی و چرایی و گذشته، حال و آینده بیداری اسلامی مرتفع شود. براین اساس با گرد آوری آثار، کتاب ها، مقاله ها و همایش های مرتبط، این کتاب در سه فصل تدوین شده است.

کتاب کتاب شناسی و ماخذیابی بیداری اسلامی، نوشته ی کاظم سام دلیری، (پژوهشکده امنیت ملی) و توسط دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی بچاپ رسید. جهت مطالعه نسخه دیجیتال این کتاب می‌توانید به سایت طاقچه یا کتابراه مراجعه کنید.

‌‌‌‌‌‌‌

ارسال با ایمیل: