اولویت ما در این مجلس بین نظارت و قانونگذاری، نظارت است
دکتر «محمدباقر قالیباف»، رئیس مجلس شورای اسلامی شامگاه سهشنبه (۲۴ تیر ۱۳۹۹) در گفتوگوی زنده تلویزیونی برایِ تبیین جزئیات بسته اقتصاد مردمی مجلس، اظهارداشت: «انشاءالله در شرایطِ سخت کرونایی همه سلامت باشند و هموطنان عزیز در عافیت کامل باشند.» وی در خصوص عمل گرایی خود، گفت: «عمل گرایی و در میدان بودن و در بین مردم بودن علاقه همیشگی من است. مجلس در رأس امور است و هنوز هم آن روحیه را میخواهد و نمیشود نماینده مردم بود و در میدان نبود؛ در بحث قانونگذاری و قانونگذاران یکی از نکات این است هم ذینفع مردم باشند و هم زمینه اجرا شدن هم داشته باشد و میطلبد یک کارِ ستادی خوب انجام شود.»
رئیس مجلس ادامه داد: «تعامل ما با قوای دیگر در چهارچوب قانون است و وظیفه همه ما این است که مشکلات مردم را حل کنیم، در مجلس اساس کار این است که این ارتباط را داشته باشم و جایی احساس کنیم کاری زمین مانده پیگیری میکنیم.» وی گفت: «بین قانونگذاری و نظارت، اولویت ما نظارت است و به دنبال مچ گیری نیستیم؛ به دنبال این نیستیم که چوب لای چرخ دولت بگذاریم.»
دکتر قالیباف با اشاره به ۴ رویکردی که مجلس شورای اسلامی مورد توجه قرار میدهد، اظهار داشت: «ما معتقدیم که درون مجلس هم نیازمند تحول است و اگر میخواهیم در ابعاد مختلف چون قانونگذاری و نظارت به خوبی عمل کنیم، باید در ابتدا مجلس هم تحولاتی داشته باشد.» وی متذکر شد: «مجلس در سالهای اخیر در رأس امور نبود و بهرغم آنکه نمایندگان زحماتی کشیدند اما توقع و انتظار مردم از مجلس بیشتر بود و امروز مردم به مجلس امید دارند تا مشکلاتشان حل و فصل شود.» رئیس مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه در کارکردهایِ مجلس باید تحول ایجاد شود، تصریح کرد: «چهار رویکرد باید در مجلس به صورت دقیق دنبال شود.» وی با بیان اینکه شفافسازی اولین مؤلفهای است که باید مورد توجه قرار گیرد، گفت: «مجلس باید شفاف باشد به این معنا که هر تصمیمی که در مجلس گرفته میشود مردم حق دارند که در جریان آن قرار گیرند و مردم باید به صورت دقیق و شفاف در جریان مسائل مختلف مجلس قرار گیرند.»
دکتر قالیباف افزود: «برای مثال ما تأکید کردیم که کمیسیونهای تخصصی مجلس رویِ هر موضوعی که بحث و بررسی انجام میدهند، باید افرادی که آن موضوع به آنان مربوط است، صحبتهایشان را به صورت حضوری و یا مجازی در اختیار اعضای کمیسیون قرار دهند و مردم باید در جریان روند قانونگذاری قرار گیرند.» رئیس قوه مقننه با اشاره به رویکرد مردمی سازی گفت: «اساس انقلاب اسلامی مردمی بوده است و در مسئله کرونا همه دیدیم که مردم به صحنه آمدند و این موضوع را مدیریت کردند که البته دولت و همچنین کادر پزشکی زحمات زیادی کشیدند و همه دیدیم که کادر پزشکی تا پای جان آمدند اما مردم هم در حوزههای مختلف نقش خود را به خوبی برای مدیریت این مسئله نشان دادند.» دکتر قالیباف تأکید کرد: «مردمی سازی برای ما اهمیت زیادی دارد و در بسته اقتصاد مردمی هم پایه و اساس مردم هستند؛ چرا که هر جا مردم نباشند حتماً اشکالی در کار است.»
وی درباره هوشمند سازی گفت: «این رویکرد به این معنا است که همه اقدامات ما در مجلس باید مبتنی بر فعالیتهایِ نرم افزاری و کارهای الکترونیکی باشد که هم به مسئله شفافیت کمک میکند و هم دقت کار بالا میرود و در وقت صرفه جویی میشود.» رئیس مجلس شورای اسلامی درباره رویکرد کارآمدسازی، اظهار داشت: «ما باید به سمت تمرکززدایی حرکت کنیم. چرا که در حال حاضر نظام اداری و اجرایی ما عمدتاً محدود به یک جای خاص میشود و تمرکز گرایی در آن وجود دارد و همه چیز متمرکز است که این مسئله باعث ناکارآمدیهایی شده است.» وی ادامه داد: «بر این اساس باید چابک سازی کنیم تا فرآیندهای نظام اداری و اجرایی کشور روان سازی شود و بر این اساس این چهار رویکرد مذکور مبنای ما برای تحول در مجلس است.»
دکتر قالیباف درباره بازه زمانی این چهار رویکرد گفت: «چهار رویکردی که مطرح شد، در روح و در متن کار ما وجود دارد و پروژه نیست که تمام شود و هر تصمیمی که میگیریم این رویکردها مورد توجه قرار میگیرد.»
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: «یکی از مشکلاتی که در ساختار بودجه داریم، این است که ما همیشه بودجه را با کسری بودجه بستیم و این مشکل ساز بوده و خلقِ پول کرده و به نظام بانکی فشار آورده است. چه زمانی که درآمد بالا و چه زمانی که درآمد پایین داشتهایم، ما بودجه را با کسری بستهایم و نتیجه آن این بوده که امروز میبینیم ارزش پول ملی ما کاهش مییابد.» وی گفت: «ما باید بودجهای ببندیم که بین هزینه و درآمد تعادل ایجاد شود تا درآمد پایدار و هزینه مفید داشته باشیم. ما در برخی جاها هزینه مفید نداریم. بودجه باید منضبط شود و در چارچوب قانون هزینه باشد. بودجه هم در بخش ریالی و هم بخش ارزی باید بر اساس انضباط قانونی هزینه شود.»
رئیس مجلس افزود: «در ادامه اصلاح ساختار بودجه در بند دوم، ما نیازمند یک نوسازی در نظام مالیاتی هستیم و باید به گونهای عمل کنیم که مالیات به نفع اکثریت مردم و به نفع حوزه تولید باشد. اگر تولید را با حوزه مالیات توجه و تقویت کردیم، مشکل حل میشود.» دکتر قالیباف عنوان کرد: «بخشی از جامعه که درآمد باد آورده از مسکن، ارز، سفته بازی، طلا و مسکن که مشکلات مردم است دارد، مالیات نمیدهد. اما صنفی که زحمت میکشد، مالیات میدهد. در حوزه مالیات آفتی داریم که چون شفاف سازی و هوشمند سازی وجود ندارد، اطلاعاتِ دقیق نداریم و نظام مالیاتیِ ما نظام ممیزی است، مشکل وجود دارد.»
رئیس مجلس افزود: «نکته چهارم رونق در کسب و کار است. امسال (سال ۱۳۹۹) هم که بحث جهش تولید است و تأکید بر حوزه اشتغال است، باید ما حذف انحصارات را پیگیری کرده و تسهیل در صدور مجوز را در پی بگیریم. ما در سیستمِ اداری مینشینیم و کسی که به دنبالِ مجوز است، بعضاً چند سال دنبال مجوز میدود تا بتواند یک مجوز بگیرد و این باید اصلاح شود.» دکتر قالیباف عنوان کرد: «ما در حوزه کسب و کار و تولید باید به سمت حوزه نقدینگی برویم. ما باید در حوزه نقدینگی ورود کنیم.» وی خاطرنشان کرد: «در اقیانوس نقدینگی که مشکل فعلی کشور است هم اکنون با کویر در حوزه تولید مواجه هستیم این در حالی است که باید بازار سرمایه را به سمتِ تولید کشور ببریم.»
وی تصریح کرد: «نکته بعدی در بحث کسب و کار این است که باید به دانش بنیانها و کسب و کارهای نوین توجه کنیم. حدود هفت الی ۱۰ سال دیگر برخی مشاغل کنونی دیگر نخواهند بود و به نوعی دیگر خواهند بود و نباید از آن عقب بمانیم.»
رئیس مجلس اظهار داشت: «نکته پنجم در بحث تغییر راهبرد در حوزه تجارت خارجی است. من در همان روز هم اشاره کردم که در حقیقت دستگاه دیپلماسی ما، وقتی به سمت تولید میرویم، دنبال ثبات اقتصادی و اقتصاد بدون نفت هستیم و وقتی دنبال اقتصاد مردمی هستیم، باید اساس صادرات و تولید باشد و بحث بازار بسیار مهم است. معتقدم که دستگاه دیپلماسی باید وزارت خارجه و تجارت بینالملل بشود. سفارتهای ما در هر کجا هستند، مخصوصاً در منطقه، مخصوصاً در همسایگان و آسیا، باید از رویکرد سیاسی و امنیتی خود به رویکرد اقتصادی، سیاسی و امنیتی بروند و یک محور اقتصادی را پی بگیرند.» دکتر قالیباف ادامه داد: «اگر به سفرای کشورهای بزرگ صادر کننده در کشورِ خودمان نگاه میکنیم، مشاهده میکنیم که آنها محفل تبلیغ کالاهای تولید کشورشان شدند آیا سفارت ما این کار را دنبال میکند؟ باید این فرصت را فراهم کنیم و از خام فروشی جلوگیری کنیم. مزیتهای که داریم نسبت به نیازهای همسایگان و کشورهای منطقه پی بگیریم تا ارز مورد نیاز کشور را تأمین کنیم.»
وی بهعنوان کلامهای پایانی خود در خاتمه این گفتوگو تصریح کرد: «من به ملت عزیز عرض میکنم، حالا که شما به ما اعتماد کردید، منت گذاشته و به ما توفیق دادید که خدمتگذار شما باشیم، به شما قول میدهیم و همانطور که پیشتر هم قول دادیم، پای قول خود میمانیم که انشاءالله هیچ دغدغهای جز دغدغه شما نداشته باشیم و هیچ تلاشی جز برای باز کردن گره مشکلات شما نداشته باشیم.»
منبع خبر: خبرگزاری خانه ملت
نظر شما :