امکان اجرای عملیات هوایی پایدار در کشور فراهم شد

امکان اجرای عملیات هوایی پایدار در کشور فراهم شد

برج مراقبتِ پرواز سیار فرودگاهی تولیدِ داخل صبح روز دوشنبه (۶ مرداد ۱۳۹۹) با حضور امیر سرتیپ «امیر حاتمی»، وزیر دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح و «محمد اسلامی»، وزیر راه و شهرسازی رونمایی شد.

امیر حاتمی در مراسمِ رونمایی از این سامانه، با اشاره به نام‌گذاری سال ۱۳۹۹ به نام جهش تولید توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی اظهار داشت: «در تمامی این سال‌ها وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح با مدیریت جهادی و بهره‌گیری از طرفیتِ دانشمندان ایرانی تمام تلاش خود را در جهتِ تحقق و اجرای شعار ما می‌توانیم؛ معطوف داشته و همواره پیشگام و در خط مقدم تولید بوده است.» وزیر دفاع تحریم‌ها و ایجاد محدودیت‌ها توسط دشمنان قسم‌خوردۀ جمهوری اسلامی را نقطۀ عطف آغاز پیشرفت‌های خیره‌کنندۀ دفاعی عنوان کرد و افزود: «وزارت دفاع از پیروزی انقلاب تاکنون با اتکا به ظرفیت‌های داخلی و همت و تلاش خستگی‌ناپذیر متخصصان و دانشمندانِ متعهد عرصۀ دفاعی کشور روندی رو به رشد داشته و توانسته است با تولیدِ انواع تسلیحات، محصولات و دستاورد‌های قدرت‌آفرین و کمک به حوزۀ علم و فناوری کشور، اقتدار و عزت را برای ایران اسلامی به ارمغان بیاورد.»

وی افزود: «با توجه به تحریم‌های ظالمانۀ استکبار جهانی و در رأس آن شیطان بزرگ و اذنابش، امکان اینکه فرودگاه‌های کشور با مشکلِ اساسی تأمین تجهیزات حساس ناوبری و ارتباطیِ پیشرفتۀ کنترل و مراقبت پرواز روبه‌رو شود، وجود داشت که با اقدامات به هنگام و هماهنگی صنایع الکترونیک وزارت دفاع و سازمانِ فرودگاه‌های کشوری، تأمین و ساخت این تجهیزات پیشرفته و بومی در جهت استقلال و بی نیازی از این سامانه در دستور کار قرار گرفت و وزارت دفاع با استفاده از سرزیر دانش دفاعی خود در حوزۀ تولید انواع تجهیزات مخابراتی، الکترونیکی و ناوبری این پروژۀ مهم و مورد نیاز سازمان فرودگاهی کشور را به صورت بومی و ظرف یک سال تولید کرد و به مرحلۀ بهره‌برداری رساند و از این طریق از خروج میلیون‌ها دلار ارز جلوگیری کرد.»

امیر حاتمی در تشریح برجِ کنترل و مراقبت پرواز سیار فرودگاهی [۱] گفت: «این محصول یک سامانۀ کاملاً بومی است که برای هدایت تمامی پرواز‌هایِ فرودگاهی مورد استفاده قرار می‌گیرد.» وزیر دفاع برقراری این سامانه در فرودگاه‌های فاقدِ برج مراقبت ثابت و یا فرودگاه‌های با کاربریِ موقت، استفاده در فرودگاه‌ها در شرایط بحرانِ ناشی از سیل، زلزله، آتش‌سوزی، جنگ و استفاده از این سامانه در هنگام آسیب دیدن زیرساخت‌ها و از کار افتادن برج ثابت را از مهمترین کاربرد‌های برج کنترل و مراقب پرواز سیار فرودگاهی برشمرد.»

وی همچنین نصب و راه‌اندازی این سامانه در مدت زمانِ کوتاه را یکی از ویژگی‌های این سامانه عنوان و تصریح کرد: «نصب سامانۀ مراقبت پرواز در شرایط اضطرار تأثیر بسزایی در جلوگیری از هرگونه اختلال در ترافیک هوایی دارد.» امیر حاتمی تجهیز برج کنترل و مراقبِ پرواز سیار فرودگاهی به رادیو‌های باند VHF بومی جهت برقراری ارتباط با هواپیما، سیستمِ ضبط مکالمات تلفنی و رادیویی، امکان گیرندگی تعیین موقعیتِ ماهواره‌ای [۲]، سیستم سوئیچینگ رادیویی، توانایی حرکت در جاده‌های خاکی و ناهموار، سهولت در تعمیر و نگهداری و امکان جابه‌جایی و نصب و راه‌اندازی سامانه در حداقل زمان ممکن را از مهمترین قابلیت‌های این سامانه برشمرد.»

وزیر دفاع همچنین در حاشیۀ مراسم رونمایی از این سامانه اظهار داشت: «در سال جهش تولید در کنار کمیت و کیفیت تولید تنوع برای ما بسیار مهم است. تنوع به این معنی است که آنچه که مورد نیاز کشور است، باید در سال جهش تولید، تولید و در اختیار گذاشته شود که سامانه برج مراقبت پرواز سیار یکی از آن نیاز‌ها است.» امیر حاتمی اضافه کرد: «در کشوری مانند جمهوری اسلامی ایران که مرتبط با حوادث مختلفی مانند سیل، آتش‌سوزی، زلزله و نظامی مواجه هستیم، عملیاتی بودن مستمرِ فرودگاه‌ها و استفاده از فرودگاه‌های موقت بسیار مهم است که این سامانه این امکان را به ما می‌هد که پایداری عملیات هوایی داشته باشیم.»

وی افزود: «این سامانه به لحاظ علمی و فناورانه دستاورد با ارزشی است که در اختیار تعداد محدودی از کشور‌هاست و از لحاظِ اقتصادی باارزش است؛ چرا که با قیمت کمتر از یک سوم بین‌المللی و قیمت دنیا ساخته می‌شود و از طرف دیگر صرفه‌جویی ارزی قابل توجهی خواهد داشت.» امیر حاتمی گفت: «در واقع به تعداد سامانه‌هایی که تولید می‌شود و در اختیار قرار می‌گیرد حداقل به میزان ۲ میلیون یورو صرفه‌جویی ارزی خواهد بود که با توجه به تعدادِ قابل توجه مورد نیاز می‌تواند صرفه‌جویی ارزی مهمی را داشته باشد.»

منبع خبر: پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح

[۱] Mobile air traffic control tower