تمدیدِ تحریم تسلیحاتی ایران مبنای قانونی ندارد

۲۲ مرداد ۱۳۹۹ | ۱۲:۴۶ کد : ۱۲۸۶ اخبار راهبردی اخبار سیاسی اخبار بین المللی
تعداد بازدید:۱۵۹۵
تمدیدِ تحریم تسلیحاتی ایران مبنای قانونی ندارد

تلاش دقیقۀ ۹۰ بریتانیا، فرانسه و آلمان برایِ رسیدن به مصالحه با روسیه و چین بر سرِ تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران به نتیجه نرسیده است.

خبرگزاری رویترز روز سه‌شنبه (۲۱ مرداد ۱۳۹۹) گزارش داد که چین و روسیه با قطعنامۀ آمریکا برای تمدید این تحریم‌ها مخالفت کرده‌اند. یک دیپلمات چین در سازمان ملل که به شرط عدمِ افشای نامش گفت‌وگو می‌کرد؛ گفت: «تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران به هر شکلِ آن فاقد مبنای قانونی است و تلاش‌ها برای حفظ توافق هسته‌ای را تضعیف خواهد کرد.» وی همچنین اعلام کرد: «قطعنامه آمریکا شانسی برای تصویب ندارد.»

«کلی کرافت»، نمایندۀ آمریکا در سازمان ملل متحد در مصاحبه‌ای با شبکه خبری فاکس‌نیوز گفت که چین و روسیه می‌خواهند از لغو تحریم‌های تسلیحاتی ایران منفعت ببرند. وی گفت: «روسیه و چین منتظر زمانی هستند که بتوانند به ایران سلاح بفروشند.» یک دیپلمات اروپایی که به شرط عدم افشای نامش با خبرگزاری رویترز گفت‌وگو می‌کرد درباره تلاش‌های آمریکا در این زمینه گفت: «هدفِ دولت ترامپ نابودی توافق هسته‌ای ایران است.» دولت آمریکا قرار است هفتۀ جاری (هفتۀ سوم مرداد ۱۳۹۹) قطعنامه‌ای را که خواستار تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران است در شورای امنیت سازمان ملل متحد به رأی بگذارد.

مجله فارن‌پالیسی در گزارشی اخیراً این قطعنامه را نمونه‌ای از سندی با ویژگی‌هایِ «دیپلماسی ترامپ» توصیف کرده و نوشته است: «این قطعنامه جسورانه است و به دنبال تحمیلِ تعهدات حقوقی جامع به کشورها و ملزم کردن آن‌ها به مقابله با کشتی‌های حاملِ بارهای ایران و توقیف آن‌ها است.» پیش‌نویس قطعنامۀ آمریکا علاوه بر این، به دنبال تحمیل مجازات‌هایی مانند مصادرۀ دارایی‌ها و منع سفر برای افراد و نهادهای ایرانی از جمله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.

رسانۀ آمریکایی تصریح کرده است که قطعنامۀ آمریکا احتمالاً از حمایت اندک در میانِ متحدان اروپایی این کشور برخوردار خواهد شد، زیرا این کشورها فکر می‌کنند که تصویبِ چنین قطعنامه‌ای به نابودی توافق هسته‌ای برجام منجر خواهد شد. چین و روسیه به صراحت اعلام کرده‌اند که این قطعنامه را وتو خواهند کرد؛ با این حال فارن‌پالیسی نوشته ممکن است کار اصلاً به نیاز به وتو هم نکشد زیرا واشنگتن احتمالاً از ۹ رأی لازم برای تصویبِ قطعنامۀ خود نیز برخوردار نیست.

تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران طبق مفاد برجام ۱۸ اکتبر سال ۲۰۲۰ میلادی (۲۷ مهر ۱۳۹۹) به پایان می‌رسد. یک قطعنامه برای تصویب در شورای امنیت نیازمند موافقت دست‌کم ۹ عضو، بدونِ وتو از سوی هر یک از ۵ عضو دائم شورای امنیت؛ آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و انگلیس است.

دولت ترامپ گفته در صورتی که در تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران موفق نشود قصد دارد از یکی از بندهایِ برجام که با نام‌هایی مانند مکانیسم ماشه، ساز و کار حل و فصل اختلاف یا ساز و کار بازگشت خودکار تحریم‌ها شناخته می‌شود برای بازگرداندن تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران استفاده کند. با این حال کارشناسان می‌گویند آمریکا از آن جهت که اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۷ از برجام خارج شده جزو طرف‌های مشارکت‌کننده در برجام نیست و نمی‌تواند از بندهای این توافق برای تمدید تحریم‌ها علیه ایران استفاده کند.

از طرف دیگر، مقام‌های دولت «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور تروریست آمریکا ادعا می‌کنند آمریکا با خروج از برجام این توافق را نقض نکرده و هنوز یکی از طرف‌های مشارکت‌کننده در آن محسوب می‌شود.

منبع خبر: شبکۀ العالم

کلید واژه ها: چین آمریکا تحریم تسلیحاتی جمهوری اسلامی ایران


( ۱ )

نظر شما :