وجود دریای خزر منطقه اوراسیا را به منطقه‌ای تأثیرگذار تبدیل کرد

وجود دریای خزر منطقه اوراسیا را به منطقه‌ای تأثیرگذار تبدیل کرد

سردار سرلشکر پاسدار «سیدیحیی صفوی»، دستیار و مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا روز سه‌شنبه (۲۷ آبان ۱۳۹۹) و دبیر همایش بین‌المللی «اتحادیه اقتصادی اوراسیا و نقش ژئوپلیتیک مناطق آزاد در توسعۀ روابط منطقه‌ای» که در استان گیلان برگزار شد، اظهار داشت: «از اواخر سال گذشته یعنی سال ۱۳۹۸ تاکنون بیش از ده ماه این همایش طراحی علمی و ساختاری و محتوایی و اجرایی شد.»

وی افزود: «۷ دانشگاه ایران مشارکت علمی داشتند و حضور ۳۱ استاد در کمیته علمی و دریافت بیش از صد مقاله از سوی اساتید و دانشجویان ایرانی و خارجی به دبیرخانۀ همایش در تهران با توجه به شرایط کرونایی به محدودیت‌های زمانی همایش به ۱ روز، چهل و چهار مقاله و سخنرانی به صورت حضوری و یا ویدئو کنفرانس در ۶ پنل علمی و ۲ پنل تخصصی ارائه خواهد شد.» سرلشکر صفوی با بیان اینکه به نظر می‌رسد ساختار قدرت در نظام بین‌المللی امروز در ابعاد ژئوپلیتیکی، ژئو اکونومیکی و ژئو استراتژیک در دورۀ گذار و انتقال قرار گرفته است، گفت: «هم اکنون در دهۀ دوم قرن بیست و یکم ساختار قدرت در جهان آرام آرام به سمت نظم جدیدی در حرکت است که مبین یک ساختار دو بخشی شرقی - غربی در نظام قدرت جهانی است.»

دستیار و مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا ادامه داد: «افول قدرت اقتصادی، سیاسی و فرهنگی آمریکا از درون سرزمین آمریکا تا بیرون آن قطعی است و آمریکا دیگر ابرقدرت جهان نیست بلکه قدرتی در کنار سایر قدرت‌های نوظهور و جهانی است.» وی افزود: «شکست هژمونی آمریکا و کاهش تأثیرگذاری تحریم‌ها و سایر ابزارهای اقتصادی، سیاسی و رسانه‌ای برای اعمال فشار حداکثری علیه دولت‌ها و ملت‌های مستقل و غیر همسو مثل ایران، روسیه و چین ظاهر شده است.»

سرلشکر صفوی با تأکید بر نقش ویژه اتحادیه اوراسیا در پیدایش قدرت‌های اقتصادی جدید در جهان، خاطرنشان کرد: «با تفاهم‌نامه امضاء شده میان کشورهای اتحادیه اوراسیا قدرت‌های اقتصادی و امنیتی جدید در اوراسیا در حال شکل‌گیری بوده و این امر قطعاً جهان بین‌الملل را تحت تأثیر قرار داده و مثمر ثمر است.» وی یکی از ویژگی‌های توافق‌نامه اتحادیه اوراسیا را استفاده از اقتصاد کشورهای در حال توسعه دانست و تأکید کرد: «مهم‌ترین مسئلۀ این توافق‌نامه ترکیبی و متنوع بودن آن به لحاظ استفاده از اقتصاد کشورهای توسعه‌یافته و یا در حال توسعه است زیرا این کشورها در حال شکوفایی هستند و در آینده به قطب اقتصادی منطقه تبدیل می‌شوند.»

دبیر همایش بین‌المللی اتحادیه اقتصادی اوراسیا با اشاره به ویژگی‌های اتحادیه اوراسیا در توسعه اقتصادی کشور، افزود: «وجود دریای خزر منطقه اوراسیا را به منطقه‌ای تأثیرگذار تبدیل کرد زیرا در دریای خزر هزینه صادرات کاهش‌یافته و تسلط کشور آمریکا در آن کم و اصلاً وجود ندارد.» وی با بیان اینکه جایگاه اتحادیه اوراسیا در توسعۀ روابط منطقه‌ای بسیار مهم است، متذکر شد: «خبرگان تجارت جهانی می‌توانند با تفاهم یکدیگر از ظرفیت‌های این اتحادیه در حوزۀ شبکه ریلی و دریایی استفاده کرده و این اتحادیه را درون و بیرون قاره‌ای کنند.»

سرلشکر صفوی با اشاره به جایگاه جمهوری اسلامی در چهار راه تجاری جهان، تأکید کرد: «ایران به دلیل داشتن چهار راه تجاری ریلی، زمینی، دریایی و هوایی نقش مهمی در اتصال کشورهای مختلف به لحاظ تجاری به یکدیگر داشته و مهم‌ترین شبکۀ تجاری آن دریای خزر و اتحادیه اوراسیا است.» دستیار و مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا با تأکید بر لزوم تکمیل کریدور شمال به جنوب تا سال آینده (سال ۱۴۰۰)، تصریح کرد: «اتصال چابهار به کاسپین و تکمیل کریدور شمال به جنوب به لحاظ ژئوپولتیکی بسیار مهم بوده و این کریدور باید تا سال آینده تکمیل شود.» وی با اشاره به تعامل اتحادیه اوراسیا با سازمان همکاری شانگهای، اظهار داشت: «حجم تجارت با اتحادیه اوراسیا یک میلیارد دلار بوده و همکاری و حجم تجارت اتحادیه اوراسیا با سازمان همکاری شانگهای ۱۵ میلیارد دلار بوده است.»

منبع خبر: پایگاه خبری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

کلید واژه ها: سرلشکر رحیم صفوی آمریکا جمهوری اسلامی ایران