خواسته عراقی‌ها؛ خروج سریع‌تر آمریکا از کشورشان

۱۴ دی ۱۳۹۹ | ۰۸:۱۹ کد : ۲۳۵۲ تحلیل راهبردی
خواسته عراقی‌ها؛ خروج سریع‌تر آمریکا از کشورشان

«داود احمدزاده»، کارشناس مسائل غرب آسیا دربارۀ لزوم خروج نیروهای آمریکایی از عراق به دنبال تصویب مصوبه‌ای در مجلس عراق گفت: «از فردای سرنگونی صدام حسین، آمریکا تلاش کرد بحث ورود نیروهای بیگانه و در رأس آن ائتلاف به رهبری آمریکا را در قالب مبارزه با گروه‌های تکفیری - سلفی و باقیماندۀ ارتش رژیم بعثی عراق تصویر کند. پس از آن آمریکا تلاش کرد حضور در عراق را با هدف ایجاد امنیت، آرامش و برقراری صلح در این کشور عنوان کند؛ اما در عمل آنچه اتفاق افتاد شکاف‌های بیشتر قومی و قبیله‌ای در عراق بود.»

وی ادامه داد: «چرا که سرنگونی رژیم بعثی عراق به عنوان یک متحد سنتی برخی رژیم‌های محافظه‌کار عربی منطقه از جمله عربستان، باعث تغییر موازنه قوا داخلی در عراق و منطقه‌ای شد؛ لذا از همان ابتدا، حضور آمریکایی‌ها با شعار مبارزه با گروه‌های تندرو و همچنین داعش، نه تنها در عمل صلح و ثبات را در عراق ایجاد نکرد، بلکه چالش‌هایی را در سطح داخلی این کشور و منطقه موجب شد.» به گفتۀ این کارشناس، نیروهای اشغالگر ائتلاف به رهبری آمریکا درصدد ایجاد یک دولت وابسته در عراق بودند و این مسئله باعث شد که شیعیان به عنوان یک وزنۀ سیاسی قابل قبول در عراق و منطقه که نقش اصلی را در سرنگونی رژیم بعث بر عهده داشتند، به نوعی با مواضع و اقدامات آمریکایی‌ها به مخالفت برخیزند.

احمدزاده با اشاره به اینکه دخالت‌های آشکار واشنگتن چه در دوره باراک اوباما و چه در دورۀ «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور تروریست آمریکا چالش‌هایی را بر سر راه دولت - ملت‌سازی در عراق به وجود آورد، افزود: «این دخالت‌ها، عراق را به مآمن امنی برای گروه‌های تروریستی از جمله داعش تبدیل کرد.» این کارشناس با تأکید بر اینکه ادامۀ روند اشغالگری با مخالفت‌های جدی گروه‌های سیاسی عراق اعم از سنی و شیعه روبرو شد؛ افزود: «از این رو در سال ۱۳۹۸ شاهد تصویب طرح الزام خروج نیروهای آمریکایی از عراق از سوی مجلس این کشور بودیم که این مطالبه عمومی همچنان به قوت خود باقی‌مانده است.»

وی با اشاره به اتمام دورۀ ریاست جمهوری دونالد ترامپ تروریست گفت: «هنوز از شکل‌گیری سیاست روشن آمریکا نسبت به منطقه از جمله چگونگی ادامه حضور در عراق اطلاعات دقیق و روشنی در دست نیست. هرچند برخی گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که با به قدرت رسیدن جو بایدن در آمریکا، ممکن است شاهد تسریع خروج نیروهای آمریکایی از عراق و برخی دیگر از کشورهای منطقه باشیم.» به گفته این کارشناس مسائل غرب آسیا آنچه مسلم است اینکه حضور این نیروها و دخالت آشکار در امور سیاسی عراق هیچ‌گونه کمکی ایجاد صلح و ثبات در عراق در پی نخواهد داشت و آیندۀ عراق از سوی گروه‌های مختلف سیاسی اعم از کردها، شیعیان و سنی‌ها رقم خواهد خورد. احمدزاده تأکید کرد که این سیاست همان سیاستی است که از طرف دولت جمهوری اسلامی ایران نیز مورد حمایت واقع شده است؛ چراکه هدف اصلی ایران برقراری صلح و ثبات دائمی در عراق و کاهش تنش‌های قومی و مذهبی در کشور همسایه خود است و برای این منظور نیز هزینه‌های سنگینی را از نظر مالی و نظامی پرداخت کرده است.

وی با اشاره به اتهامات مکرری که از سوی آمریکا و هم‌پیمانان این کشور از جمله عربستان در ارتباط با حضور ایران در عراق و حمایت از گرو‌ه‌های بسیج مردمی عراق معروف به الحشدالشعبی مطرح شده است، گفت: «نباید فراموش کرد که در اوج آشوب و حملاتِ گستردۀ نیروهای داعشی و تکفیری به عراق و تسلط این گروه‌های تندرو بر مناطق مختلف که با پشتیبانی عربستان و اغماض بدون چون و چرای آمریکایی‌ها صورت می‌گرفت، ایران بنا بر خواست دولت مردمی عراق، مساعدت‌هایی را در حوزۀ نظامی و مالی برای آزادی مناطق اشغال شده و شکست داعش در منطقه از جمله عراق در دستور کار قرار داد.» وی در پایان گفت: «این سیاست با سیاست‌های یک بام و دو هوای عربستان و کشورهای همسوی آن که در سیاست‌های اعلانی، حمایت از دولت عراق را اعلام می‌کردند، ولی در عمل با کمک‌های نظامی و مالی به گروه تندروی داعش، به دنبال ایجاد بی‌ثباتی و جنگ در عراق بودند در تضاد کامل قرار دارد؛ بنابراین بحث اتهامات آمریکا و عربستان در مورد دخالت ایران کاملاً مردود و حمایت از گروه‌های طرفدار خود یعنی الحشدالشعبی در راستای ایجاد صلح و امنیت در عراق بوده است. همچنین جمهوری اسلامی ایران همواره از یکپارچگی عراق و تشکیل دولت مقتدر در این کشور همواره حمایت کرده است.»

منبع تحلیل: شورای راهبردی روابط خارجی

توضیح: «گزارشات و تحلیل‌های راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیل‌های راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاه‌ها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمی‌باشد.»

کلید واژه ها: عراق آمریکا