در هر شرایطی روابط خوب با ترکیه ادامه می‌یابد

تعداد بازدید:۱۵۶۷
در هر شرایطی روابط خوب با ترکیه ادامه می‌یابد

دکتر «محمدجواد ظریف»، وزیر خارجه کشورمان روز جمعه (۱۰ بهمن ۱۳۹۹) در نشست خبری مشترک با «چاوش اوغلو»، وزیر خارجه ترکیه گفت: «روابط با ترکیه برای ما بسیار مهم است.» وی تأکید کرد: «با رفتن دولت تروریست دونالد ترامپ امیدواریم که روابط کشورهای منطقه به حالت عادی خود بازگردد.» دکتر ظریف گفت: «ما امروز به مسأله انرژی، ترانزیت، مسائل انسانی و شرکت‌هایی که با چالش‌های تجاری رو به رو هستند، پرداختیم. ما اهمیت زیادی برای شرکت‌های تجاری ترکیه‌ای قائل هستیم و امیدواریم که روابط‌مان در این زمینه گسترده‌تر شود.»

وزیر خارجه کشورمان تأکید کرد: «به منظور کم کردن مشکلات و رنج‌های ملت سوریه به گفت‌وگوهای آستانه ادامه می‌دهیم و گفت‌وگوها اکنون جای جنگ در این کشور را گرفته است.» وی در ادامه خاطرنشان کرد: «به منظور گسترش همکاری‌ها در منطقه نشستی سه جانبه میان ایران، ترکیه و آذربایجان برگزار خواهیم کرد. در سفرم به آذربایجان، ارمنستان، روسیه و گرجستان بر اهمیت صلح در منطقه و احیای تجارت در آن تأکید کردم.» دکتر ظریف گفت: «ما با صراحت تحریم‌های آمریکا علیه ترکیه را محکوم کردیم و برای آن‌ها هیچ ارزشی قائل نیستیم، باعث تأسف است که دولت آمریکا معتاد به تحریم شده است. این سیاست آمریکا به ضرر تمام دنیا و به ضرر خودِ آمریکا تمام خواهد شد.»

وی گفت: «برجام توافقی بود که دولت آمریکا، ایران و پنج کشور دیگر به آن پیوستند و بعد از مذاکرات طولانی همۀ موضوعات را در آن بررسی کردند و این توافق به تأیید شورای امنیت ملل متحد رسید. آنچه که در توافق نیست مورد توافق قرار گرفته است که در توافق نباشد و امروز نمی‌تواند آن موضوعات به توافق اضافه شود. این توافق در چارچوب بی‌اعتمادی متقابل نوشته شده است لذا ساز و کارهایی پیش بینی شد که اگر یک طرف توافق را اجرا نکرد طرف مقابل هم بتواند تعهدات خود در توافق را اجرا نکند. آمریکا تصمیم گرفت که نه تنها از توافق خارج شود بلکه کسانی که به این توافق متعهد بودند را تحریم کند و تحت فشار قرار دهد و ما شاهد بودیم که شرکت‌ها و بانک‌های ترکیه‌ای را هم به همین دلیل تحریم کرد.»

وزیر خارجه کشورمان گفت: «این اقدام در واقع نمونه بارز قانون شکنی است، اقداماتی که ایران کرد بر اساس توافق برای جبران اقدامات طرف آمریکایی بود و به معنی تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست. ما از نظر اعتقادی و از نظر راهبردی سلاح هسته‌ای را قبول نداریم و آن را باعث امنیت نمی‌دانیم. معتقدیم هرچه سریع‌تر باید سلاح‌های هسته‌ای توسط همه دارندگان سلاح هسته‌ای نابود شود.» دکتر ظریف گفت: «این را تأکید می‌کنم که آمریکا از برجام خارج شده و تعهدات خود را نقض کرده است و اکنون هم وظیفۀ آمریکا است که به برجام بازگردد و تعهدات خود را اجرا کند. به محض اینکه آمریکا تعهداتش را اجرا بکند و ما نفع اجرای این تعهدات را ببینیم ما هم تعهدات خود را به طور کامل اجرا می‌کنیم و این در بالاترین سطح جمهوری اسلامی توسط رهبری اعلام شده است. امیدهایی که اعضای دولت جدید آمریکا دارند و ادعا می‌کنند که ایران باید به توافق برگردد نه منطقی است و نه هیچ گاه عملی خواهد شد. منطق این است که آن طرفی که خارج شده است برگردد و ما که در داخل توافق هستیم اقدامات لازم را در آن زمان انجام دهیم.»

وی در بخش دیگری از این نشست تأکید کرد: «جمهوری اسلامی و ترکیه در شرایط دشوار با یکدیگر روابط بسیار خوبی داشتند و در هر شرایطی این روابط را با جدیت ادامه خواهند داد. امروز ما فرصت‌های ویژه‌ای برای همکاری داریم نه تنها در سوریه بلکه در منطقه قفقاز. همینطور امروز صحبت کردیم که به درخواست دوستان افغانستانی همکاری سه جانبه ایران، ترکیه و افغانستان را داشته باشیم. زمینه‌های همکاری برای ما فراوان هست و ان‌شاءالله با اتخاذ یک موضع منطقی‌تر توسط آمریکا فرصت برای گسترش روابط بین ایران و ترکیه افزون‌تر خواهد بود و حتماً به افزایش روابط ما خواهد انجامید.»

منبع خبر: خبرگزاری دفاع‌مقدس

کلید واژه ها: توافق ترکیه ایران ترکیه روابط دکتر محمدجواد ظریف چاوش اوغلو


نظر شما :