پیامدهای توطئۀ ناامن‌سازی عراق و ضرورت هوشیاری در مقابله با آن

پیامدهای توطئۀ ناامن‌سازی عراق و ضرورت هوشیاری در مقابله با آن

۰۳ آذر ۱۴۰۰ | ۱۳:۱۳ کد : ۵۲۰۵ تحلیل راهبردی
تعداد بازدید:۱۴۶۲
عراق وارد دور جدیدی از تحولات سیاسی، امنیتی و میدانی شده است. برگزاری امن و آرام انتخابات پارلمانی و اعلام نتایج قطعی آن که در نگاه کلان در جهت منافع ملی عراق بود، نه تنها انتظارات آمریکا را برآورده نکرد؛ بلکه برخلاف تلاش‌های آمریکا و برخی رژیم‌های عربی منطقه برای به شکست کشاندن انتخابات جلوه نمود
پیامدهای توطئۀ ناامن‌سازی عراق و ضرورت هوشیاری در مقابله با آن

اگرچه این انتخابات در مرحلۀ اعلام نتایج با حاشیه‌هایی همراه شد، اما کسب اکثریت (۵۳ درصد) کرسی‌های پارلمان توسط گفتمان شیعی و مقاومت، سیاست‌های آمریکا و شرکای آن از جمله عربستان سعودی، امارات، انگلیس و رژیم صهیونیستی را با شکست مواجه کرد. شرایطی که هم اکنون آمریکا در عراق با آن مواجه است، متأثر از فضایی است که بعد از انتخابات در این کشور شکل گرفته است. واقعیت این است که ایالات متحده دست خالی از انتخابات عراق بیرون آمد. خروجی میلیون‌ها دلار سرمایه‌گذاری مالی، رایزنی‌های گسترده با نیروهای سیاسی، ماه‌ها کار رسانه‌ای و عملیات روانی پیچیده، تنها به راه‌یابی ۹ نفر از لیست اختصاصی و مورد حمایت آمریکا به مجلس عراق منجر شد!

آنچه در حال حاضر در عراق می‌گذرد و فضای سیاسی و میدانی این کشور را برای چندمین بار طی سال‌های اخیر مستعد تنش و درگیری کرده است، وضعیتی است که عمدتاً متأثر از سیاست‌های آمریکا در دوره پسا انتخابات شکل گرفته است. از فردای انتخابات عراق که شکست ایالات متحده در آن کاملاً محرز شده بود، تیم امنیتی بایدن با همراهی سازمان سیا و همکاری برخی سرویس‌های اطلاعاتی در منطقه با به روز رسانی برنامه‌های خود، به طور جدی توطئۀ ناامن‌سازی و بی‌ثبات کردن عراق را با کار ویژه‌های تعریف شده در دستور کار خود قرار داده‌اند.

برای اجرای این توطئه، تاکنون دو مسئلۀ قابل تأمل در عراق رخ داده است:

  • نخست، تلاش برای منحرف کردن اعتراضات مسالمت‌آمیز از مطالبات واقعی و به حق و تبدیل آن به خشونت و درگیری‌های خیابانی که به ایجاد فضای آشوب در عراق منجر شود. عناصر اطلاعاتی و عملیاتی وابسته به آمریکا حتی از آن بخش از اعتراضات هم که در آن شعارهای ضدآمریکایی و ضد صهیونیستی داده می‌شود در حال بهره‌برداری بوده تا آن را به سکویی برای پیشبرد توطئه ناامن‌سازی عراق تبدیل کنند!
  • دوم، حملۀ پهپادهای انتحاری به محل سکونت مصطفی الکاظمی در نوع خود یک اقدام بی‌سابقه و خطرناک است که تاکنون در عراق سابقه نداشته است. با اینکه بلافاصله بعد از سو قصد نافرجام به نخست‌وزیر عراق، دستگاه تبلیغاتی وابسته به آمریکا تلاش کرد این عملیات را به گروه‌های مقاومت و جمهوری اسلامی ایران ربط دهد، اما با تدابیر صورت گرفته به ویژه سفر فرمانده نیروی قدس و رایزنی ایشان با مصطفی الکاظمی، به زودی روشن شد که آمریکا متهم درجۀ یک حملۀ پهپادی به منزل مصطفی الکاظمی است. منطقۀ سبز بغداد توسط سامانۀ پدافندی سیرام آمریکا کنترل می‌شود که دائماً روشن بوده و در طول روز نسبت به هرگونه تحرکات هوایی واکنش نشان می‌دهد. جالب است که سامانۀ مذکور چند روز قبل از حملات پهپادی توسط آمریکا خاموش شده بود!

عراق همچون گذشته از شرایط مناسبی برای ادامۀ حضور آمریکایی‌ها در این کشور برخوردار نیست؛ بنابراین ناامن‌سازی عراق، توطئه‌ای است که آمریکایی‌ها آن را برای بقای حضور و نفوذ نظامی، سیاسی و امنیتی خود در دو سطح سخت‌افزاری و نرم‌افزاری در عراق دنبال می‌کنند. راهبردهایی که آمریکا در عراق دنبال می‌کنند، در دو سطح ملی و منطقه‌ای دارای پیامدهای مهمی است.

در سطح ملی، می‌تواند آیندۀ سیاسی عراق را به خصوص در آستانۀ تشکیل پارلمان و انتخاب دولت جدید با هرج و مرج سیاسی و چه بسا بی‌دولتی همراه سازد. همچنین می‌تواند باعث بروز درگیری‌های داخلی با ابعاد قومی، قبیله‌ای و مذهبی شود. در قالب ناامن‌سازی عراق، آمریکا از جنگ شیعی - سنی عبور کرده و درصدد کشاندن درگیری به درون گروه‌های شیعه و راه‌اندازی جنگ شیعی - شیعی است که برای جامعه عراق و منافع ملی این کشور بسیار خطرناک است. در جهان کمتر پدیده‌ای به اندازۀ ناامنی و بی‌ثباتی و هرج و مرج سیاسی باعث احیای بنیادگرایی و تروریسم می‌شود. احیای هسته‌های خاموش و غیر فعال داعش در عین حال که یکی از اهداف آمریکا از ناامن‌سازی عراق به شمار می‌رود، می‌تواند توجیه مطمئنی برای ابقای حضور آمریکا در عراق محسوب شود. ضمن اینکه یک پیامد خطرناک در سطح ملی برای کشور عراق است.

گسترش ناامنی و بی‌ثباتی در عراق در عرصۀ اقتصادی نیز خسارت بار بوده و به طور کلی باعث عقب افتادگی پروژه‌های عمرانی و تعطیلی فعالیت‌های اقتصادی در عراق شده و جذابیت این کشور برای سرمایه‌گذاری خارجی را از بین می‌برد. علاوه بر این، گسترش فضای ناامنی در داخل عراق می‌تواند شرایط را برای رویارویی قطب‌های قدرت نه تنها در داخل عراق بلکه در منطقه مهیا سازد. آمریکا و عربستان بازندگان اصلی تحولات غرب آسیا هستند، لذا تلاش می‌کنند به هر وسیلۀ ممکن از اتحاد راهبردی تهران - بغداد جلوگیری کنند.

تحرکات امنیتی آمریکا از یک‌سو و انباشت مشکلات و مطالبات سیاسی و اقتصادی مردم از سوی دیگر، جامعۀ عراق را در مرحلۀ سختی قرار داده است. مردم و گروه‌های مختلف عراقی به ویژه جریان‌های شیعی و نیروهای امنیتی و الحشدالشعبی بیش از پیش باید ضمن اتحاد راهبردی و حفظ هوشیاری، با اتخاذ تدابیر هوشمندانه و دقیق، مسیر پیشبرد پروژه‌های ناامن‌ساز را ناهموار و مسدود سازند. از نظر جمهوری اسلامی ایران نیز هر اقدامی که بر هم زننده نظم و امنیت و مخل ثبات و آرامش در عراق است، تکمیل کنندۀ پازل آمریکا بوده و به شدت محکوم است و باید از وقوع آن جلوگیری شود.

منبع تحلیل: شورای راهبردی روابط خارجی

توضیح: «گزارشات و تحلیل‌های راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیل‌های راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاه‌ها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمی‌باشد.»

کلید واژه ها: عراق ناامن عراق آمریکا عراق آمریکا سیاسی کشور راهبردی ناامن


نظر شما :