پیامدهای اقدام احتمالی آمریکا در تروریستی خواندن انصارالله

پیامدهای اقدام احتمالی آمریکا در تروریستی خواندن انصارالله

۱۲ بهمن ۱۴۰۰ | ۱۰:۱۵ کد : ۵۷۵۷ تحلیل راهبردی
تعداد بازدید:۱۰۴۳
«جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا که در نخستین روزهای شروع ریاست جمهوری‌اش در بهمن ماه ۱۳۹۹ تلاش نمود با خارج کردن انصارالله از به اصطلاح لیست گروه‌های تروریستی، جنگ ویرانگر یمن را به پایان برساند، در روزهای گذشته و به دنبال درخواست رسمی امارات، به تیم امنیتی خود دستور داده است موضوع قرار دادن مجدد انصارالله در لیست سیاه آمریکا را بررسی کنند
پیامدهای اقدام احتمالی آمریکا در تروریستی خواندن انصارالله

جنگ یمن یکی از مهم‌ترین معیارهای ارزیابی ادعاهای آمریکا در حمایت از حقوق بشر و مسائل مربوط به صلح و امنیت منطقه‌ای و جهانی در شرایط کنونی نظام بین‌الملل است. تحولات اخیر در یمن و جنایات گستردۀ جنگی ائتلاف سعودی علیه میلیون‌ها غیرنظامی در این کشور، جنایاتی هستند که عربستان و امارات، بدون حمایت یا چراغ سبز دولت ایالات متحده، نمی‌توانند مرتکب شوند.

بخش مهمی از ماشین جنگی عربستان سعودی در یمن، توسط آمریکا تأمین می‌شود، واقعیتی که به وضوح در مقابل چشم کشورهای جهان و سازمان‌های بین‌المللی به ویژه شورای امنیت سازمان ملل متحد، در حال رخ دادن است. در طول نزدیک به هفت سال جنگ یمن، ائتلاف سعودی در قالب عملیات‌های تهاجمی، حداقل ۲۴ هزار حملۀ هوایی به یمن صورت داده که طبق آمارهای رسمی، به کشته و زخمی شدن بیش از ۲۰ هزار غیرنظامی منجر شده است. همان طور که دولت‌های اوباما و ترامپ به عنوان شرکای ائتلاف سعودی در آغاز و تشدید جنگ یمن نقش داشتند، دولت دموکرات بایدن نیز به همان اندازه در ادامۀ جنگ و جنایت علیه بشریت در این کشور، مشارکت دارد.

دولت جو بایدن در شرایطی روی کار آمد که یکی از وعده‌های اصلی او در دوران تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری، پایان دادن به جنگ یمن از طریق توقف حمایت تسلیحاتی و سیاسی از عربستان سعودی بود. در حالی که بایدن یکی از منتقدان اصلی سیاست‌های جنگ‌طلبانۀ دولت ترامپ تروریست در پروندۀ یمن بود، اما به‌رغم وعده‌های انتخاباتی و اولیۀ خود مبنی بر پایان دادن به روند پشتیبانی لجستیکی از عملیات‌های تهاجمی سعودی‌ها علیه یمن، به تأمین سلاح برای ریاض ادامه می‌دهد. بی‌تفاوتی دولت بایدن در قبال جنایات و فجایع انسانی در یمن، به نوعی شراکت وی در جنایات عربستان و امارات تلقی می‌شود که کاخ سفید باید مسئولیت عواقب انسانی، اقتصادی، حقوقی، سیاسی و نظامی آن را بپذیرد.

بایدن که در نخستین روزهای شروع ریاست جمهوری‌اش در بهمن ماه ۱۳۹۹ تلاش نمود با خارج کردن انصارالله از به اصطلاح لیست گروه‌های تروریستی، جنگ ویرانگر یمن را به پایان برساند، در روزهای گذشته و به دنبال درخواست رسمی امارات، به تیم امنیتی خود دستور داده است موضوع قرار دادن مجدد انصارالله در لیست سیاه آمریکا را بررسی کنند! شایان ذکر است بعد از عملیات اخیر یمنی‌ها در عمق خاک امارات که در پاسخ به گسترش فعالیت‌های جنگی و نظامی ابوظبی در یمن انجام شد، سفیر امارات در واشنگتن به طور رسمی از دولت بایدن و کنگرۀ آمریکا درخواست کرده است از بازگرداندن انصارالله به لیست سازمان‌های تروریستی حمایت کند.

جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا نیز در یک نشست خبری در پاسخ به سؤال خبرنگار العربیه دربارۀ درخواست امارات مبنی بر بازگرداندن انصارالله به لیست گروه‌های تروریستی گفته است: «ما بازگرداندن حوثی‌ها به لیست تروریسم را بررسی می‌کنیم.» در صورتی که تلاش دولت آمریکا برای قراردادن دوباره انصارالله در فهرست سیاه موسوم به گروه‌های تروریستی عملی شود، پیامدهای مهمی در روند تحولات میدانی، سیاسی، انسانی و … خواهد داشت.

  • پیامد نخست، افزایش فشارهای اقتصادی بر مردم، گسترش قحطی، بیماری و سوء تغذیه از طریق تشدید محاصره یمن و ممانعت از هرگونه ارسال کمک‌های بشردوستانه، از مهم‌ترین پیامدهای این اقدام است. امروز بخش بزرگی از جمعیت یمن تحت لوای دولت قانونی نجات ملی که در سال ۲۰۱۵ با مشارکت انصارالله تشکیل شده است، زندگی می‌کنند. بیش از دو سوم اراضی قابل سکونت یمن هم که عمدتاً شامل مناطق شمالی و هم‌جوار با دریای سرخ است، تحت ادارۀ دولت نجات ملی است.
  • پیامد دوم، افزایش عملیات بازدارندگی و تهاجمی انصارالله علیه متجاوزات سعودی و اماراتی است. تجربه نشان داده است که قرار دادن انصارالله در لیست سیاه آمریکا و تحمیل هرگونه فشار خارجی، ابزار کارآمدی برای تضعیف انصارالله یا هر گروه مقاومت اسلامی دیگر در منطقه نیست. این اقدام نه تنها به تغییر معادلات میدانی و سیاسی در یمن نخواهد انجامید، بلکه به عنوان یک عامل محرک برای تشدید عملیاتت راهبردی موشکی و پهپادی در عمق خاک متجاوزان سعودی و اماراتی عمل خواهد کرد.
  • پیامد سوم، تضعیف روندهای سیاسی و اخلال در مسیر هرگونه گفت‌وگو و رایزنی با هدف حل و فصل مسالمت‌آمیز بحران یمن است. اینکه کاخ سفید بخواهد بزرگ‌ترین و مهم‌ترین بازیگر تحولات داخلی یمن را در لیست سیاه خود قرار بدهد، یک اقدام کاملاً متناقض است که با ادعای آمریکا و عربستان مبنی بر حل و فصل سیاسی بحران یمن و خاتمۀ جنگ در این کشور منافات دارد.

انصارالله برخلاف القائات آمریکایی - صهیونیستی - سعودی، هرگز یک بازیگر جنگ طلب یا گروه تروریستی نبوده و موافق ادامۀ جنگ و درگیری در یمن نیست. انصارالله همواره اعلام کرده است در صورتی که حملاتِ نظامی متوقف شود، محاصرۀ یمن لغو گردد، حاکمیت و تمامیت ارضی یمن مورد احترام واقع شود و از هرگونه دخالت خارجی در گفت‌وگوهای یمنی - یمنی خودداری شود، آن‌ها آمادۀ ورود به گفت‌وگوهای سیاسی با هدف پایان دادن به جنگ یمن می‌باشند. اینکه آمریکا به بهانه‌های مختلف و دقیقاً در مقطعی که انصارالله در اوج قله پیشرفت‌های میدانی و سیاسی خود قرار داشته و اخیراً نیز به دروازه‌های مأرب رسیده است به دنبال قرار دادن این بازیگر مهم در لیست سیاه خود باشد، چیزی جز کارشکنی در روندهای سیاسی یمن تعبیر نمی‌شود. موضوعی که در نهایت به ضرر عربستان و امارات تمام خواهد شد.

منبع تحلیل: شورای راهبردی روابط خارجی

توضیح: «گزارشات و تحلیل‌های راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیل‌های راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاه‌ها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمی‌باشد.»

کلید واژه ها: یمن جنگ یمن انصارالله انصارالله لیست جنگ دولت سعودی ائتلاف سعودی سیاسی میدانی سیاسی


نظر شما :