برگزاری نشست تخصصی «حکمرانی اسلامی در اندیشه، آثار و میراث فکری استاد شهید مرتضی مطهری»

به گزارش مرکز ارتباطات و روابط بین الملل دانشگاه عالی دفاع ملی، نشستی تخصصی با عنوان "حکمرانی اسلامی در اندیشه، آثار و میراث فکری استاد شهید مرتضی مطهری" به مناسبت سالروز شهادت این اندیشمند بزرگ و روز معلم، در سالن شهید رجائی مدرسه عالی حکمرانی شهید بهشتی برگزار شد. در این نشست، دکتر علی لاریجانی، مشاور محترم مقام معظم رهبری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، به تبیین ابعاد مختلف دیدگاههای شهید مطهری در حوزه حکمرانی پرداخت.
در ابتدای نشست، دکتر بختیاری رئیس مدرسه عالی حکمرانی شهید بهشتی ضمن گرامیداشت روز معلم و یاد و خاطره شهید مطهری، به نقل قولی از حضرت امام خمینی (ره) اشاره نمودند که فرمودند: «آثار شهید مطهری بدون استثنا قابل استفاده است.» ایشان این توصیف امام (ره) را بینظیر خواندند و بر توصیه ایشان به جوانان مبنی بر رجوع به آثار شهید مطهری تأکید کردند.
در ادامه دکتر لاریجانی در تبیین شخصیت و اندیشه استاد شهید مرتضی مطهری، ایشان را شخصیتی چندبعدی و دارای ابعاد گوناگون علمی و فکری توصیف نمودند. وی آثار متعهدانه شهید مطهری را نشانهای از عنایت خاص الهی برشمردند و بر محوریت عقلانیت در اندیشه ایشان تأکید کردند. به گفته دکتر لاریجانی، تلاش برای ارائه تفکر دینی در قالب سنت عقلانی و تقرب عقلانی به مفاهیم اسلامی، از ویژگیهای بارز و ممتاز شهید مطهری محسوب میشود.
ایشان همچنین به چند محور کلان و بنیادین در منظومه فکری شهید مطهری اشاره کردند که زیربنای دیدگاههای ایشان در حوزههای مختلف را تشکیل میدهد. این محورها شامل توجه به نیازهای زمان با درک صحیح از مسائل جامعه، نگاه چندساحتی به انسان و اعتقاد به رشد همهجانبه فرد در ابعاد مادی و معنوی، و همچنین شناخت فطرت انسان به عنوان زیربنای تفکر و ایدئولوژی اسلامی است.
دکتر لاریجانی سپس به صورت خاص به تشریح دیدگاههای شهید مطهری در حوزه حکمرانی پرداختند و چهار نکته کلیدی را از منظر ایشان تبیین نمودند: نخست، مفهوم عدالت فطری که به معنای رسیدن هرکس به حق طبیعی خود و پایه شکلگیری قوانین است؛ دوم، آزادی ایجابی که بر نقش حکمرانی در زمینهسازی حرکت و پیشرفت جامعه تأکید دارد؛ سوم، آمایش سرزمینی به منظور ایجاد توازن در رشد مناطق مختلف کشور و چهارم، حکمرانی دو سطحی که شامل هدایت جامعه به سمت سعادت (حکمت) و اداره کارآمد جامعه (بروکراسی) به صورت همزمان است.
مشاور مقام معظم رهبری، اظهار داشتند که شهید مطهری معتقد بودند حکمرانی اسلامی باید به صورت همزمان به رشد مادی و معنوی جامعه توجه نموده و ابزارهای بازدارنده لازم در برابر دشمنان را فراهم آوردند.
دکتر لاریجانی در پایان بیان کردند که شهید مطهری معتقد بودند نظریه علمی فرهنگی، پیشرو نظریههای مختلف در حوزه توسعه است و میتواند بهعنوان الگویی برجسته برای حکمرانی عدالتمحور معرفی شود.
نظر شما :