قدرت شهود



گروه‌ها : دفتر آینده پژوهی
دسته کتاب : دفتر آینده پژوهی
آخرین بروزرسانی : ۱۲ شهریور ۱۴۰۱
مرحله تولید : چاپ شده
خرید آنلاین کتاب

کتاب قدرت شهود (چگونه با استفاده از احساسات درونی خود، تصمیمات کاری بهتری بگیرید)، نوشته ی گری کلین و با ترجمه گروه دفتر آینده پژوهی، توسط دانشگاه وپژوهشگاه عالی دفاع ملی منتشر شد.

‌‌‌‌‌شهود ابزاری ضروری، قدرتمند و کاربردی است. اگر چه گاهی شهود ما دچار خطا می شود، بدون آن ترقی یا حتی ادامه حیات برای ما غیر ممکن خواهد شد.به همین ترتیب در طول پژوهش خود به این نتیجه رسیدیم که شهود استعدادی مرموز نیست که نتوان آن را شرح داد. ما متوجه شدیم هر چقدر افراد در یک زمینه خاص تجربه بیشتری داشته باشند، بیشتر بر شهود متکی هستند ودر نهایت فهمیدیم که شهود نتیجه مستقیم و طبیعی تجربه است.

من و همکارانم دریافتیم که همه افراد در تمامی مشاغل در تصمیماتی که می گیرند از قدرت شهود خود بهره می برند. پژوهش ما، در نهایت سبب این نتیجه گیری شده که همه ما با شهود تصمیم می گیریم. برخی از ما از بقیه مهارت بیشتری داریم و برخی نیز متخصص تر هستند، اما همگی به قدرت شهود خود تکیه می کنیم.

‌‌‌‌‌‌

هدف کلی این کتاب، کمک به تقویت مهارت های تصمیم گیری شهودی شما است به گونه ای که بدانید چگونه می توان از شهود به طور مطمئن، موثق و موثر استفاده کنید. برای رسیدن به این هدف، این کتاب برنامه ای برای آموزش مهارت های شهودی ارائه می کند با این هدف که شما را در اتخاذ موثر شهود با سرعت بیشتر، به کار گیری بهتر آن و حفاظت از آنها یاری کند. سه بخش برای تسریع فرایند کسب شهود استفاده می شود. ۱. راه های ساختن شهود: این قسمت می آموزد چگونه می شود با فهمیدن چیستی شهود، شهود را ساخت. این شامل آموزش روش های ایجاد مهارت های تصمیم گیری شهودی می شود و فهم اینکه چگونه شهود را می توان با تحلیل ترکیب کرد. ۲. روش های استفاده از آن: یاد می دهد که چگونه از شهود خود به طور موثر در محیط کاری استفاده شود. ۳. روش هایی برای محافظت از آن، حفاظت از مهارتهای تصمیم گیری شهودی در برابر موانعی که بر سر راه می آید، اهمیت زیادی دارد. این بخش نشان می دهد چطور می توان تصمیمات شهودی خود را موثرتر مخابره کرد.

این کتاب برای همه افرادی مفید است که نیاز دارند در محیط کاری شان تصمیم گیری کنند، برای رهبران سازمان هایی است که نیاز دارند در شرایط بحرانی تصمیم بگیرند همچنین برای افرادی است که از نرد بان ترقی بالا رفته اند یا درمیانه راه ترقی هستند. سیاست های سازمانی به چند طریق بر شهود تأثیر می گذارند. یکی از اشتباهات این است که به جای مهارت، مدارک کاغذی را ملاک قرار دهیم. مانع دیگر زمانی ظاهر می شود که سازمان های جهانی به گروه های از راه دور تکیه کنند.تحول سریع موجب می شود کارکنان هیچ گاه در یک کار خاص، تجربه چندانی کسب نکنند. وقتی شرکت ها برای ارتقای کارکنان خود از سیاست پیشرفت یا اخراج استفاده می کنند یا حتی زمانی که افراد را سریعاً ارتقا می دهند، تغییرات سریع را نیز افزایش می دهند.

کتاب قدرت شهود (چگونه با استفاده از احساسات درونی خود، تصمیمات کاری بهتری بگیرید)، نوشته ی گری کلین و با ترجمه گروه دفتر آینده پژوهی، توسط دانشگاه وپژوهشگاه عالی دفاع ملی به چاپ رسید. جهت مطالعه نسخه دیجیتال این کتاب می‌توانید به سایت طاقچه یا کتابراه مراجعه کنید.

ارسال با ایمیل: